SON DAKİKA
reklam
reklam

Ortaya karışık

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 22 Şubat 2020, Cumartesi - 10:12   Okunma Sayısı:

AP’de Yunan milletvekili

Yunan Adalarında bulunan göçmenlerin durumunun tartışıldığı Avrupa Parlamentosu (AP) oturumunda kâğıda basılmış bir Türk bayrağını yırtan ve büyük tepkilere neden olan ırkçı Yunan parlamenter Ioannis Lagos’a disiplin cezası verilmiş.

AP’nin usul kuralları gereğince başlatılan soruşturma sonunda Lagos hem para cezası almış, hem de kurumun faaliyetlerine katılma yasağına tabi tutulmuş. AP Başkanı David Sassoli tarafından açıklanan yaptırımlar gereği Lagos, 2 bin 261 Euro’ya (14 bin 875 TL) denk gelen 7 günlük ödenekten mahrum kalacakmış.

Ayrıca Lagos, para cezasının yanı sıra 4 gün boyunca AP’deki Genel Kurul ya da komisyon çalışmalarına katılamayacakmış. Gayet güzel… Dört gün ense yapacak ve Türkiye’ye daha fazla sövecek demektir. Zaten kesesini de euro ile doldurmuştur. Aldığı ödenek kesintisi ona koymaz.

 

Yunan MV’ne söylemek istediklerim

 

  1. Lagos, bizim ülkemize gel. Bizde bayrağa saygısı, Milli Mücadele’ye ilgisi, Atatürk’e

ve onun rahmete ermiş annesine sevgisi olmayan nice insanı,

  1. Şehitlerin kaldırıldığı gün “vur patlasın çal oynasın” diye eğlenen zümreyi,
  2. Yunanistan’a kaçmak isteyen deşifre olmamış FETÖ’cüleri,
  3. Manevi değerlerini yitirmiş, Allah yerine paraya tapan soysuzları biraraya getirip bir

güruh partisi kurabilirdin. Yunanistan’daki Neo-nazileri de katarak çok daha güçlü olabilir, böyle saçma sapan cezalara da maruz kalmazdın (!).

 

***                                     ***                               ***

 

Almanya’nın göçmen politikası

Söze AP’de göçmenlerle ilgili konudan başlamıştık yine onunla devam edelim: Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, Almanya ve Avrupa’da ortaya çıkabilecek yeni bir mülteci krizine karşı uyarılarda bulunmuş.

Avrupa Birliği’nin etrafındaki ülkelerde insanların yerlerinden kaçmasına yol açacak çok sayıda çatışmanın yaşandığını, bundan dolayı AB’nin dış sınırlarında göç baskısının yüksek olduğunu ifade etmiş.

Avrupa’da 2015’te başlayan mülteci krizine işaret eden Seehofer, “AB’nin dış sınırlarındaki devletlere göçün üstesinden gelmelerine yardımcı olamazsak ikinci 2015 yılını yaşarız.” Diye yaptığı ifadeye göçmenlerle ilgili bilgi notlarını da eklemiş.

Bu durumda, 2015 yılında yaklaşık 500 bin, 2016’da 750 bin mültecinin Almanya’ya ulaştığının kayıtlara geçtiğini, bu sayının 2017’de 220 bine, 2018’de 185 bine ve 2019’da 165 bine kadar gerilediğini belirten Seehofer, “Son yıllarda bu konudaki durgunluğa son vermek zorundayız” ifadesini kullanmıştır.

 

Almanya boşuna uğraşma

İspanya ve Almanya, göç sorunu ile mücadelede başta Fas olmak üzere Afrika ülkeleriyle iş birliğinin artırılması ve onlara mali yardımda bulunulması konusunda fikir birliğine varmış, göçmen sorunuyla mücadelede "bazı üyelerin geriden seyretmesi yerine ortak bir bakışın ortaya konulmasına" ihtiyaç olduğunu dile getirmişlerdi.

Hatta ilk etapta Afrika ülkelerine yardım etmek, Fas’ın sınır kontrollerinde daha etkili olabilmesini sağlayacak araçları edinmesini sağlamak ve bazı ekonomik yardımlar üzerindeki limitleri kaldırmak gerektiğinde anlaşmışlardı.


Hatta basında çıkan haberlerde, İspanya Başbakanı Sanchez’in oluşturulacak bir fonla 180 milyon avro elde edileceğini, ana finansörün Almanya olacağını, Fransa’nın da katkı sağlayacağını açıklayan pasajlar göze çarpıyordu.

Almanya Başbakanı Merkel ise, Fas ile diğer kaynak ya da transit ülkelerle iş birliğinin güçlendirilmesi taraftarı olduğunu söylemişti. Konu zirvede gündeme getirilecek, Fas ve diğer Afrika ülkelerine AB bütçesinden fazladan yardım yapılabilmesi için AB Komisyonunun onayı ile diğer üye ülkelerin desteği istenecekti.


Fonlar ve yorumlama

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Başbakan Sanchez’e mektup göndererek düzensiz göçmen akışının yarattığı "aciliyet"in farkında olduğunu belirtmiş ve "AB’nin Kuzey Afrika’ya yönelik fonları maalesef kısıtlı." demişti.

Geçmişte Türkiye’ye yaptığı silah yardımına kısıntısı getiren, göçmenler konusunda Türkiye’ye destek olacağını ve mali yardım yapacağı sözünü veren Almanya… Senin bu konudaki sicilin biraz bozuktur. Senin göçmen sorununa çözüm getireceğin şüphelidir. Türkiye bu konuda seni köşeye sıkıştırmıştır.

 


 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam