SON DAKİKA
reklam
reklam

Evcil Hayvanlar ve Corona Virüs

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 23 Mart 2020, Pazartesi - 09:45   Okunma Sayısı:

Günlerdir Coronavirüs’ü konuşuyoruz. Hastalık dünyayı temelinden sarstı. Her şeyi ve her alanı etkiledi. Yalnız hastalıkla ilgili şu konu çok tartışıldı. Virüsün Çin’deki yarasalar yoluyla insanlara geçtiği belirtildi. Aslında corona virüsü üst solunum yollarında enfeksiyona yol açabilen viral etkenlerden sadece bir tanesi. Enfeksiyon pek çok bakımdan mevsimsel gripten ayırt edilmeyeceğini belirtmek gerekir.

Hastalığın şu ana kadar hastalığın bulaşma yolunun damlacık yoluyla olduğu bildirilmiştir. Coronavirüs, mevsimsel grip gibi yakın temas, öksürük, aksırık ve tokalaşma gibi yollarla insanlar arasında yayılım gösterebilir. Ağız burun yoluyla bulaşan virüs, alt solunum yollarına ve daha sonra tüm vücuda yayılabilmektedir. Ölümlerin büyük çoğunluğu alt solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olmaktadır.

Değerli okurlarım ,her ne kadar:  Coronavirüsüle ilgili olarak ilaç ve aşı konusunda cabalar son günlerde bir hayli hızlandıysa da  hastalığın kesin bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Yani şu ilaç  hastalığa iyi geliyor demek için erken. Ancak Sıtma,SARS  ve MERS  hastalıklarında( ki SARS  ve MERS  Corona’nın  kardeş hastalıklarıdır ve hastalığa COVİD- 19  denilmesinin bir sebebi de budur,)  kullanılan kimi ilaçların tedavide işe yaradığının anlaşılması bu konuda ümitvar bir gelişme olarak karşımızdadır. Bu anlamda bilim insanlarına güvenmemiz gerekmekte ve bilimin ışığı altında hareket etmeliyiz.  Antibiyotikler hastalığa karşı etkisizdir. İstirahat, dengeli beslenmek ve evde kalarak hastalığın yayılmasını engellemek yapılması gerekenlerdir.

Corona virüsünden korunabilmek için maske takılması, ellerin sık sık yıkanması, öksürük ve hapşırık durumunda mendil kullanılması, yabancı yüzeylerle temas sonrası ellerin hiçbir şekilde yüze, burna, ağza ve gözlere temas ettirilmemesi gerekmektedir.

Hasta kişilerden ve kapalı mekanlardan mümkün olduğunca uzak durulması hem bu virüsün hem de diğer solunum yolu virüslerinin bulaşmaması için etkili bir yöntemdir.

Değerli okurlarım hastalık daha çok hayvanlarda ortaya çıkar: buraya dikkat! hastalık nadiren hayvanlardan insanlara, insanlardan da diğer insanlara geçiş gösterir. Hatırlarsınız:  Çin’de corona virüsüne yakalanan bir köpekle ilgili haberler çıkmıştı. Öğrenildi ki; köpeğe virüs Coronavirüsü taşıyan insanlardan geçmiş.

Corona Virüsler, birçok canlı türünü enfekte edebilmektedir. Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin konuyla ilgili yaptığı açıklamaya göre coronavirüslerin sadece bazı türleri hem insanlarda hem de hayvanlarda hastalık yaparken, birçok türü sadece hayvanlarda hastalığa neden olmaktalar. Örneğin sığır Korona Virüsleri (Bovine coronavirus) sadece sığırlarda, kedi Korona Virüsler (Feline Coronavirus-FIP), köpek Korona Virüsleri (Canine coronavirus) tavuklarda infeksiyöz bronşitise neden olan diğer bir Korona Virüstür ve sadece belirtilen bu canlılarda hastalık yapmakta.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin açıklamasına göre henüz evcil hayvanların Kovid-19 hastalığını yayabileceğine dair bir kanıt da yok .Haliyle evcil hayvanlar da hastalık konusunda temize çıktılar . Evet evcil hayvanlardan  corona virüsler bulaşmıyor, hatta insanlar virüsü hayvanlara bulaştırabiliyorlar. Ancak; nasıl ki kişisel hijyenimize özen gösteriyorsak, hayvanlarla olan iletişimimizde de hijyenimize özen göstermeliyiz.  Hayvanlara yaklaşmadan, yemlerine, eşyalarına dokunmadan önce ve sonra eller yıkanmalı, yakın temastan kaçınılmalıyız. Bu kurallar sadece bu salgına özel değil, hayvanların ve insanların sağlığının korunması için her zaman önemli. Buraya dikkat ! Evcil dostlarımızın bağışıklık sistemleri bizler kadar kuvvetli değiller. Onlara hastalıklarımızı bulaştırmamız büyük bir vebal altına girmemiz demektir. Evinde kedi besleyen bir kardeşiniz olarak söylüyorum: lütfen evcil dostlarımızı da düşünelim!!!

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam