SON DAKİKA
reklam
reklam

Rexx Sineması Kültür Merkezi Olarak Değerlenmeli (I)

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 3 Nisan 2020, Cuma - 12:51   Okunma Sayısı:

Korona veya Dünya Sağlık Örgütü’ünce (WHO) adlandırılan adıyla COVİD-19  salgını tüm dünyanı ve bizim başlıca konuştuğumuz bir konu. Okurlarımızdan  ve kendimden sağlıklarına dikkat etmelerini önemle rica ediyorum. Zorunda kalmadıkça evden dışarı çıkmasınlar. Bu salgının bir an önce bitmesini temenni ediyorum. Bu arada hastalık kapmış herkese de acil şifalar ve büyük geçmişler olsun diliyorum.

Kültür-Sanat dünyası da salgından bir hayli etkilendi ve bu olağanüstü günlerde çözümü de internete açılarak buldu. İnsanoğlu ilk defa bu düzeyde, kitaba, sinemaya, konsere, müziğe, sergilere, resme ve tiyatroya en önemlisi de bilgiye hiç bir para ödemeden ulaşıyor. Sanat dallarının birçoğu için insanoğlu; ama ucuz ama pahalı bir bedel ödüyordu. Son yıların gözdeleşen ortamı ; ücretli platformlar dahi bu olağanüstü dönemde fiyat indiriminde ve kampanyalar yaparak çözüm arıyor. Salgınla beraber oluşan  sosyal ve ekonomik sorunlara tek tek değil; ortak bir çözüm getirmeliyiz. Evet; bu salgının büyümesini ve salgın sonrasında oluşan  tahribatı  ancak ve ancak  biz olma duygusunu harekete geçerek, beraber çözebiliriz. Hepimize düşen kolektif bir takım sorumluklar olduğuna inanıyorum. Mesela bilim insanlarının tavsiyelerine uyalım. Mesela, karınca-kararınca bir şeyler yapalım. Örneğin; sokağa çıkma yasağı olan 65 yaş ve üzeri olan büyüklerimize, kronik hastalarımıza yardım edelim veya yardım yapacak kimselere aracı olalım.

Salgının hemen akabinde sinema salonları da kapandılar. Türkiye’de yılın merakla beklenen festivallerinden olan  İstanbul Film Festivali gibi festival ve film gösterimi ertelemeleri, Fransa’nın kültürel anlamda ağır topu Cannes Film Festivali gibi  çok sayıda festival ve film gösterimi ertelemelerine bu süreçte tanık olduk. Bu arada festivalin önemli etkinliklerinden Köprüde Buluşmalar bölümüyse tüm yarışma ve etkinlikleriyle; internet üzerinden ve online olarak 14-17 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek.  İşte bu günlerde;  yaşanmış  bir olay  biz sinema severleri hem üzdü, hem de  epey düşündürdü. İstanbul’un ve Kadıköy’ün sembol sinema salonlarından Rexx Sineması ‘nın gösterim faaliyetlerine son verdiği ve sinemanın tahliyesine başlandığına dair bir haberi aldık ve sinemasever olarak epey üzüldüm. Benim de çok anım oldu;Rexx Sineması’ında. Ablamla sinemayı tanıdığım yerlerden biriydi orası. İstanbul Film Festivali için de az gitmedim Rexx’e. Orada sinemaya ve sinema kültürüne meraklı çok sayıda sinemaseverle sohbet etme ve tanışma fırsatım oldu. Rexx de, bu anlamda benim için bir başka sinema okuludur.  Temenni ederiz ki: kapanmasıyla ilgili tatsız haberler aldığımız Rexx Sineması, açık kalmaya devam etsin.

Tam da bu haberi öğrendiğimiz günlerde: Beyoğlu’nun en önemli kültürel mekânlarından tarihi Atlas Sinemasının da kapanacağına dair haberler yayıldı. Çıkan  haberler üzerine Kültür ve Turizm Bakanlığı, söz konusu haberleri yalanlayarak sinemanın olduğu binanın yenilendiğini ve aslına uygun restore edilerek sinema müzesine dönüştürüleceği ve Eylül ayında açılacağını duyurdu.   Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıklamasında “Tarihi Atlas Sinemasının yenilenmesiyle sinema endüstrimizin ihtiyaç duyduğu gala ve prömiyer gösterimlerine ev sahipliği yapacak olan İstanbul Sinema Müzesinde gerçekleştirilecek sürekli tematik programlarla sinema sanatının farklı sanat disiplinleriyle buluşması sağlanacaktır.” denildi. Yine: İstanbul Film Festivali başta olmak üzere çokça yolumun düştüğü Atlas Sinemasının  da, restorasyon sürecinde yaşatılarak işlevini koruması en büyük arzumuzdur.

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam