SON DAKİKA
reklam
reklam

Rexx Sineması Kültür Merkezi Olarak Değerlenmeli (II)

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 4 Nisan 2020, Cumartesi - 13:03   Okunma Sayısı:

 

1996’daki büyük tadilattan sonra günümüzdeki adı Rexx olan bu simgesel mekanın mülkiyeti Kadıköy Rum Ortodoks Cemaati Kiliseleri Vakfı’na ait. 1870’de Apollon Tiyatrosu olarak inşa edilen ve daha sonra sinema olarak devam eden ve sinemanın yaygınlaşmasıyla önce Apollon Sineması adıyla, daha sonra da  1930'larda ise Hale Sineması adıyla işletiliyor ve 1961'de yıkılıp 1962 yılında hizmete girmesiyle oluşan bir sinema kompleksi  olarak 2020’lere kadar geliyor. Tabi burası Apollon Tiyatrosu  adıyla bir tiyatro olarak kullanıldığı günlerde, kimi kaynaklarda 1920’nin-kimi kaynaklarda ise 1919’un 13 Nisan'ında Türk tiyatrosunun baş figürlerinden ilk kadın tiyatro sanatçımız olan Afife Jale’nin ” Yamalar” adlı oyunla  sahneye ilk çıktığı mekân olarak tarihe geçiyor. Bilenler bilirler, sinemanın hemen girişinde Afife Jale’nin sahneye çıkmasını temsilen bir anıt da  yer almaktadır. Yine Apollon Tiyatrosu iken o dönem sanat tarihinin pek çok önemli olayı da burada yaşandı. Örneğin: Münir Nurettin Selçuk, ilk defa tek  başına icra etme deneyimini burada sergiledi. Yine; Dümbüllü İsmail’in tuluatları müthiş ilgi görüyor ve salon dolup taşıyordu.

1960’ların hemen başında Reks adı altında kapılarını açan sinema 1996’da adını Rexx yapmış ve o tarihte modernleştirilmişti. Sinemanın da içinde olduğu bina Maruf Önal ya da bilinen ismiyle Maruf Bey tarafından tasarlananmış ve yıllarca Kadıköy'ün referans yapılarından biri olmuştur.  Bina 1960’larda yeniden yapıldığı dönemde, Ses Sineması İşletmecisi merhum Ahmet Arancı’nın (Karakaş Ahmet) küçük oğlu olan Em. Öğretmen Ali Suat Arancı ile  babası da Maltepe-Çeliktaş Sinemasının  makinisti merhum Muzaffer Ünker’in  oğlu ve yazar-ressam Aykut Ünker’in tarafıma bahsettiği üzere üst katı bugün de büyük olan ama geçmişte tam bin kişilik büyük bir salona sahipti ve bodrum katı da  ayrıca düğün salonuna sahipti. Üstelik ; binanın mimarı Maruf  Önal’ın beğendiği ve halen kullanılan büyük merdiveni mimari tarihimize de geçmiştir. Gerek büyük salonda gerekse de düğün salonunda dönemin bir çok önemli isimi konser vererek halkla buluştular.

Sinemanın kapanacağına dair haberlerin akabinde Kadıköy Belediye Başkanı Av. Şerdil Dara Odabaşı sosyal medya hesabından konuya dair açıklama yaparak sinemaya sahip çıkacaklarını belirterek şu mesajı paylaştı: “Kadıköy’ün en önemli kültür değerlerinden olan Rexx Sineması’nın kapanma kararını sizler gibi ben de üzülerek öğrendim. Salgın tehdidinin aşılmasının ardından sinema binasının mülk sahipleriyle bu değerli kültür mirasını geleceğe nasıl taşıyabileceğimizi değerlendireceğiz"

Kadıköy Belediyesi ilçenin bir çok tarihi binasını yeniden değerlendirdi ve sosyal yaşama kazandırdı. Uzun bir süre sinema olarak faal olan tarihi Sürreya Operası , Kadıköy’ün  tarihi Şehremaneti-Belediye binasının yeniden değerlendirilmesiyle günümüzde Kadıköy Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi olan yer benim aklıma ilk gelenler. Kadıköy Belediyesi’nden bir sinemasever olarak ricam şu ki; binanın işletmesini devraldıkları takdirde elden geçirsinler ve sinema olarak işlevini ettiren çok amaçlı bir kültür merkezi olarak faaliyetine devam etsin. Bizim sinemaseverler olarak;  sinematek içeriğe  sahip  sinema salonlarını da ayakta tutmamız ve bu niteliğe sahip olabilecek yeni mekanları kazandırmamız, sinemayı da sinema kültürünü de ayakta tutmakta önemli görevlerimiz. Salgın bittikten sonra bu  ulvi görevi sürdürelim!!!

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam