SON DAKİKA
reklam
reklam

Libya’da ‘Barış Fırtınası Operasyonu’

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 4 Nisan 2020, Cumartesi - 13:17   Okunma Sayısı:

 

Libya lideri Kaddafi zamanında önce gözde iken sonraları kara kaplı deftere geçen Halife Hafter’in ülkedeki ilerleyişi, askeri kazanımlarından değil Libya üzerinde emelleri olan ve yıkıcı rol oynayan Birleşik Arap Emirliklerinin sağladığı finansmanla, “aşiret liderlerini devşirerek kazanmak”tan kaynaklanmaktadır.

 

Libya’daki çatışmalara, gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter’in yanında yer alan Rus güvenlik şirketi Wagner grubunun, Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ile ülkenin başına yeniden geçmesi için görüştüğü ve Hafter’e siyasi danışmanlık yaptığı iddiaları ortaya atılmıştır.

 

Hafter’i kendi tarafına çekebileceği hesabını yapan Rusya, Eylül 2019’dan itibaren Wagner grubu’nu Libya’da konuşlandırmış ve darbeci lidere halkla ilişkiler, yönetim usûl ve kuralları ile bazı konularda danışmanlık hizmeti sağlamaya başlamıştır.

 

Hafter eski bir asker olması nedeniyle gerçekleştiremediği hayallerini yeniden sahneye getirip Rusya’dan da destek alınca şuursuzca sağa sola saldırmaya başlamıştır.

 

Hafter milisleri, 28 Şubat’ta Mitiga Havalimanına 25 roket fırlatmış ve saldırılarını mart ayında da sürdürmüşlerdi Bu nedenle başkent Trablus’un dış dünyaya açılan tek kapısı kabul edilen Mitiga Havalimanı 5 Mart’ta boşaltılmış ve bütün uçuşlar Trablus’un 200 kilometre doğusundaki Misrata kentindeki havaalanına yönlendirilmişti.

 

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) bağlı Öfke Volkanı Operasyonu Basın Merkezinden yapılan açıklamada, Havalimanına atılan roketler nedeniyle iki yabancı çalışanın hayatını kaybettiği ve bir Libyalının yaralandığı belirtilmişti. Mitiga Havalimanının etrafındaki sivil yerleşim alanlarına düşen roketlerin büyük hasara yol açtığı kaydedilmişti.

 

Geçtiğimiz hafta Hafter güçleri Trablus’un güneyinde Ayn Zara bölgesindeki hapishaneye saldırıp üç görevliyi yaralamıştı. Son 2-3 gün içinde aynı bölgeye yapılan roketli saldırılarda altı sivil hayatını kaybetmiştir.

 

UMH’ye bağlı “Öfke Volkanı Operasyon Basın Merkezi”nce yapılan yazılı açıklamada, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter güçlerine karşı bütün cephelerde “Barış Fırtınası Operasyonu” başlatıldığı duyurulmuştur.

 

Açıklamada operasyonun Hafter güçleri ve paralı askerlerinin, ateşkesi ihlâl ederek, Trablus’taki sivil yaşam alanlarını roketlerle hedef olarak görmeleri nedeniyle başlatıldığı kaydedilmişti. Barış Fırtınası Operasyonu Komutanı Tümgeneral Usame Cuveyli, Libya Ulusal Askeri Hava Üssünü ele geçirdiklerini ve bazı milisleri de esir aldıklarını duyurmuştur.

 

Fırsatçılık

Dünya bugünlerde hayatta ve ayakta kalmaya çalışıyor. Her sektörde fırsatçılar daha fazla mal elde etmeye, kesesini daha fazla doldurmaya çalışıyor. Bu durum ülkemizde sıklıkla görülmekle birlikte diğer ülkelerde de görülebiliyor. Almanya’nın Kenya havaalanında altı milyon maskesi kaybolabiliyor ve bugüne kadar da sorun çözülmüş değil. Kim bilir hangi fırsatçılar konunun içinde…

Bir şirketin, bir grubun hatta bir ülkenin dengeleri bozulunca yangından mal kaçırmak isteyeni çok olur. Son zamanlarda bunun en belirgin örneklerini dünyanın düçar olduğu Koronavirüs salgınında kimsenin kimseyle uğraşamayacağı bir dönemde görmek mümkündür.

 

Suriye topraklarında çöreklenmiş terör örgütleri,  askerlerimize saldırarak bir şeyler elde etmek amacını gütmekte ancak gerekli cevabı almaktadırlar. Libya’da da Hafter ve kendisine bağlı güçler fırsattan istifadeyle egemenlik alanını genişletmek ve kritik hedefleri ele geçirmek derdine düşmüştür. Fırsatçılıkla bir şey elde edilemeyeceğini de görmüştür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam