SON DAKİKA
reklam
reklam

Evde Kalıyoruz! Ama Kültürel Geziye Çıkabiliriz….

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 5 Nisan 2020, Pazar - 12:39   Okunma Sayısı:

Koronavirüs belası tüm dünya gibi ülkemizi de ciddi şekilde etkisi altına aldı. Hepimiz Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan`ın ısrarlı söylemlerinin de etkisi ile “Evde Kal” çağrılarına uyuyoruz. Bu süreçte evde kalmanın, sosyal izolasyonun önemi çok büyük. Herkes kendini enfekte kabul etmeli ve ona göre davranmalı… Mümkün olduğunca dışarı çıkılmamalı ve çıkılması gerektiğinde de ihtiyaçlarımızı bir an önce hallederek, hemen eve geri dönülmeli… İşte bu süreçte benim gibi uzun süredir evde olanların sağlıklı kalması ve zaman geçirebilmesi için birkaç önerim olacak;

Öncelikle psikolojik olarak sağlıklı kalmak büyük önem arz ediyor. Evde kalmanın getirilerini düşünerek öncelikle pozitif olarak bu duruma yaklaşmak gerekiyor. Aile içi iletişimi geliştirmek, evde yarım kalan işleri tamamlamak, aile olarak birlikte bir şeyler paylaşabilmek bu salgının ve evde kalmanın bize getirileri olarak göze çarpıyor.

Evde kalırken vücudu aktif tutmak, hareket etmek yine çok önemli bir etken. Zihni uyanık ve aktif tutmak için ise kitap okumak iyi bir çare olabilir. Koronavirüs ile ilgili haberlere çok zaman ayırmamak, günde toplam 1 saat ilgilenmek gerekiyor. Çünkü psikolojik olarak sürekli virüse odaklanmak öncelikle kaygı duygusunu ve arkasından da çaresizlik duygusunu arttırabilir. Hatta bunun ardından da ölümlerin artması ile çaresizlik duygusu kendisini depresyona bırakabilir.

Hareketsizliği önlemek amacıyla da evde fiziksel egzersiz hareketleri yapılabilir. Baş, boyun, kol, omuz ve bacak hareketleri ile tüm vücudun aktif kalması sağlanabilir.

Evde sürekli şekilde kalmanın olumsuz sonuçlarından biri de uyku düzeninin bozulması ve gündüz uyuyup gece uyanık kalmaya eğilim gelişmesidir. Buna özellikle dikkat edilmeli. Mümkünse halen çalışıyor ya da okula gidiyor gibi düzenli yatıp düzenli kalkılmalı. Uyku düzeninin bozulması tekrar serbest hayata geçildiğinde zorluk yaratabilir.

Koronavirüs bir anda hayatımıza girdi ve sosyal hayattan bizi aniden kopardı. Doğal olarak hepimizin ara ara sosyalleşme ihtiyacı tekrar uyanıyor. İşte böyle zamanlarda benim hep yaptığım ve sizlere de önerebileceğim şey müze gezintilerine çıkmak. Nasıl olacak? derseniz, size cevabım sanal müze gezintisi şeklinde olacaktır. Şimdi size ülkemizde ve dünyada sanal olarak gezebileceğiniz ve kültür patlaması yaşayabileceğiniz müzelerin bir listesini paylaşacağım.

  • İş Bankası Müzesi : Türkiye İş Bankası'nın kuruluşundan itibaren gerek kendi geçmişine, gerekse Türkiye'nin ekonomik gelişimine tanıklık eden bankacılık ve kurumsal yapı ile ilgili belgelerin, bankacılık gereçlerinin, iletişim araçlarının, fotoğrafların, resimlerin, reklam ve promosyon malzemelerinin bir araya getirildiği, korunduğu ve sergilendiği bir tarih müzesi olan bu müzeyi zevkli bir biçimde sanal tur ile gezebilirsiniz.. (https://muze.isbank.com.tr/Documents/iftiharla_sunar_360_tur.html)
  • Panorama 1453 Tarihi Müzesi : Bir imparatorluğun sona ermesine, bir diğerinin ise yükselmesine neden olan İstanbul’un fethini tüm gerçekliği ve ihtişamı ile ziyaretçilerine aktarmayı amaçlayan Panorama 1453 Tarih Müzesi, bu büyük olaya merak duyanların gezi listelerinin başında bulunması gereken en önemli mekân konumunda bulunuyor. Ayrıca birçok panoramik eserin bulunduğu müzeyi yine sanal tur ile gezebiliyorsunuz. (https://www.panoramikmuze.com/tr/sanal-tur)
  • İstanbul Oyuncak Müzesi : 2005 yılında yazar ve şair Sunay Akın tarafından kurulan müzede 1700`lü yıllardan bugüne kadar oyuncak tarihinin en gözde örnekleri bulunuyor. (https://istanbuloyuncakmuzesi.com/pages/360-tur)
  • British Museum : İngiltere`de, Londra`da bulunan müzede dünyanın her yerinden getirilen Antik çağ yapıtları ve etnografya koleksiyonları bulunuyor. Türkiye`den kaçırıldığı iddia edilen Nereidler Anıtı`da burada sergilenmektedir. (https://britishmuseum.withgoogle.com/)
  • Louvre Müzesi : Paris`te bulunan Louvre Müzesi`nin cam piramit yapısını illa ki görmüşsünüzdür. Cam piramit yapısının yanında aynı zamanda bünyesinde Leonardo Da Vinci`nin en ünlü eseri olan Mona Lisa`yı bulundurması Louvre Müzesi`ni dünyanın en ünlü müzelerinden yapıyor. (youvisit.com/tour/louvremuseum)
  • Zeugma Mozaik Müzesi : Gaziantep`te bulunan Zeugma müzesi dünyanın en büyük mozaik müzelerinden birisi… En önemli eserler; çingene kızı, mars heykeli, ABD`den getirilen parçalar, yaklaşık 150 m2`lik duvar resmi, Roma dönemine ait çeşmeler ve Fırat nehri kenarındaki villalarda bulunan mozaikler olarak öne çıkıyor… (http://zeugma.org.tr/sanaltur.aspx)
  • Salvador Dali Müzesi : Eğer Salvador Dali hayranı iseniz bu müze turunu boş geçmemelisiniz. Çünkü Amerika`daki bu müzede Salvador Dali`nin en fazla eserinin yer aldığı biliniyor. Müzede Dali`nin sadece resimleri değil, kolajları, heykelleri ve mekanik eseleri de bulunuyor. (thedali.org/virtual-tour/)
  • Ayasofya Müzesi : Ayasofya İstanbul`un en önemli yapılarından birisidir. Sanatsal ve mimari değeriyle dünyanın önde gelen yapıtları arasında gösteriliyor. Hatta 3 milyon 727 bin 361 kişiyle 2019'da en çok ziyaret edilen müze oldu. Şu sıralar kalabalıklarda olmak pek doğru değil bu güzel eseri evinizde de rahatça gezebilirsiniz.(3dmekanlar.com/tr/ayasofya.html)

İşte bunlar benim sanal olarak gezdiğim ve evde kaldığım süre boyunca keyifli vakit geçirdiğim müzeler… Umuyorum sizler için de bir sanal olarak “gezilecekler listesi” oluşturabilmişimdir. Müzeleri gezdikçe ve güzel vakit geçirdikçe eminim bana bu kültürel gezi için teşekkür edeceksiniz…

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam