SON DAKİKA
reklam
reklam

Tespitler -V-

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 3 Haziran 2020, Çarşamba - 08:21   Okunma Sayısı:

    Bugün 23 Mayıs 2020 Cumartesi… Rotterdam şehrindeki LAURENSKERK kilisesi çanlarla Âşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım” türküsünü melodi şeklinde çaldı.

    Hafta içinde İzmir’de iki ayrı caminin ses yayın sistemine sızarak Türkçe parça çalan kişi veya kişiler daha yakalanmadan böyle bir olay olması biraz düşündürücü… (İnternete girip

 

*** Uygar olmanın bir yerde hazımlı olmak gerektiği mi yansıtılıyor?

*** Yoksa orada da kilisenin çan sistemine giren fare mi var?

 

***                         ***                         ***

 

    Hyde Park, Londra’daki Kraliyet Parklarının en büyüğüdür. Bitişiğindeki Kensington Bahçeleriyle birlikte 249 hektarlık bir alanı kaplar. Bu şehirde nasıl ki konuşma meraklıları çoksa bizde de yazma meraklıları çoktur.

    Londra’da konuşma meraklıları için parkın bir köşesinde sokak hatiplerinin serbest konuşma yeri olarak Speakers’ Corner ayrılmışsa bizde de duvarlara yazı yazanlar için şehrin pek de işlek olmayan birkaç yerinde 50 m’lik yazı duvarları yapılabilir. Gençlerimiz gidip bu duvarlara yazı yazabilirler. Gelecek için anıt olabilecek bu duvarlar nice şairler, söz yazarları yaratabilir. Yazılar nice kitaplara konu olabilir.

 

***                         ***                         ***

 

Yüksek refah seviyesi ne getirir?

    Dünya, tek başımıza var olduğumuz bir yer değil, tüm canlılarla paylaştığımız bir yaşam alanı, tabii muhterem koronavirüsü (!) ve familyasını da unutmamak gerekir. Ekonomik gelişmeyi maksimize etme yarışına dönen uygarlık anlayışı ile daha yüksek refah adına doğaya yapılan bilinçsiz müdahaleler çoğu zaman artık yaşamın sürdürülemeyeceği alanlar bırakıyor geriye.

    Gediz Ovası’nda 10-15 m’lerden çıkan kuyu sularının artık derinlere çekilmiş olması ve 60-70 m’lerden çıkmaya başlaması çiftçimizi inletiyor. Salda Gölü’nü, Ege ormanlarını, Nevşehir’in öz ve bağlarını doğal özelliklerinden nasıl uzaklaştırabiliriz, diye düşünenlerin bu verimli ve güzel arazi kesimlerini betonlaştırmak istemesi, ülkemizin yan sanayi ürünlerine de darbe vurmuştur. 

    Dünyanın dördüncü büyük gölü Aral, daha çok pamuk ve pirinç yetiştirme uğruna gölü besleyen nehir sularının bilinçsiz kullanılması sonucu yok olma noktasında.
Yalnızlaşan ve kirlenen gemiler bu hiçliğin ortasında bir zamanlar su olduğunu anlatan tek kanıt, zamanın kırıldığı noktada bir iz. 

    Tüm bu güzellikler zamana direniyor, bekliyor sonsuzluk ortasında. Bize sessizce fısıldıyorlar önceden var olanı.  Tıpkı çölleşen göl yatağındaki midye kabukları, suyu olmayan yüzme havuzları, balığı olmayan konserve fabrikaları, kumulların yer yer istila ettiği kasabalar, köyler, hayalet limanlar gibi. Ve sanki hayatın nasıl yaşanacağına dair doğru bildiklerimizi yeniden gözden geçirmemizi haykırıyorlar hep bir ağızdan...

    Ben de kendi kendime şu soruyu soruyorum:  Kirlenen her şey yalnızlaşıyor, ıssızlaşıyor. Onları yalnız bırakmasak, ıssız’a itmesek de güzelliklerini korusalar? Öyle ya dostlar birbirlerini arar, yalnız bırakmazlar.

 

***                                 ***                                  ***

Teodor Kasap  (1835-1905)

Kayseri’de doğmuş, İstanbul’da ölmüştür. Kuruçeşme Rum okulunda okuduktan sonra Paris’te öğrenim görmüştür. İstanbul’a dönünce mizah gazetesi “Diyojen”i, daha sonra “Çıngıraklı Tatar”, “Hayal” ve “İstikbal” gazetelerini çıkarmıştır.

Sarayın mabeyn kütüphanecisi görevini yürüttüğü zaman vefat etmiştir. Namık Kemal, bir mektubunda, “…O günün bergüzâr hatırası Diyojen, ilk mizah mecmuası idi…” demiştir.

Teodor Kasap’ın çıkardığı “Hayal” adlı mizah dergisinin 12 Mart 1871 tarihli sayısında “Muhtasar Kamûs” yani “Küçük Sözlük” ten ilginç açıklamalar:

 

İnsan: İki ayak üstünde yürür, tüysüz bir hayvandır. Bazı ukalâ-yı ilme göre ceddi maymun, bazılarına göre mahiyeti meçhul bir nesnedir. Zamanımızdaki tecellisine bakarak ikinci ihtimalin akla daha yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Tabut: Hayatın sonundaki irtifa aleti

Sebat: En çok iddia, fakat en az icra olunan nesne

Cenaze: İnsanların birbirine ve vatana zarar veremeyecek hale gelişi

Çeşme: Devlete müteveccih olduğu zaman gürüldeyen, eşhasın (şahısların) ağzında olduğu zaman hırıldayan bîinsaf (insafsız)

Hükümet: Hükmetmenin lâfz-ı siyasisi…

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam