SON DAKİKA
reklam
reklam

RUS HACKERLAR İŞ BAŞINDA

Köşe Yazarı: HASAN BİRGÜL   Eklenme Tarihi: 10 Ağustos 2020, Pazartesi - 09:54   Okunma Sayısı:

Avrupa’nın uzun süredir dert yandığı bir konu Rusya’nın Siber Saldırıları. Bu, konuyu uzun süredir takip ediyorum. Hükümetlerin açıklamalarına bakıyorum ciddi anlamda dert yanıyorlar. Kremlin siber saldırıları ve hacker gruplarla ilişkilerini sürekli reddediyor. Ne kadar tatmin edici bilemiyorum ama Rus Hacker ‘lar bir şeyler deniyor. Avrupa'da birçok ülkenin dünya genelindeki siber saldırıları sonucunda Rusya’yı hedef göstermesi tansiyonu zaman zaman yükseltiyor. Batılı istihbarat örgütlerine göre hacker grubu olan “APT 28”, Rusya Askeri İstihbarat Teşkilatı’na (GRU) bağlı çalışan bir birim.

GRU’nun son yıllarda hükümet bilgisayarlarına yönelik e-posta saldırılarıyla bilgi edinmeye çalıştığı çıkan haberler de görüyoruz. Ateş olmayan yerden duman çıkmaz.

ABD, Almanya, Hollanda, Letonya ve şimdi İngiltere tansiyonu tekrar çıkarmaya niyetli. Rusya,ithamlara karşı, provokasyon açıklaması yapıyor. Açıkçası, Rusya’nın bu açıklamaları beni tatmin etmiyor. Geçmiş dönemde çıkan haberleri hatırlarsak; 2018’de Baltık ülkesi Letonya istihbarat teşkilatı, Rusların Letonya'nın savunma sistemlerine ve bazı devlet kurumlarına yönelik siber saldırı düzenlediğini ileri sürmüştü. Hollanda Savunma Bakanlığı, Rusya'ya nota vererek, Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü'ne (OPCW) siber saldırı düzenlediğinden şüphelenilen dört Rus vatandaşını sınır dışı etmişti. İngiltere geçtiğimiz hafta Ulusal Siber Güvenlik Merkezi'nin (NCSC) bulgularına göre batı ülkelerine yönelik siber saldırıları düzenleyen grupların GRU'ya bağlı olduğunu açıklamıştı. Hollanda ve İngiltere'nin değerlendirmelerine güvendiklerini duyuran Alman Hükümeti, “APT 28 kampanyasının arkasında büyük ihtimalle Rusya'nın istihbarat servisi GRU'nun bulunduğundan hareket ediyor.” demişti. Şansölye Merkel’in açıklamalarını da tekrar hatırlarsak; “Rusya'nın çirkin casusluk girişimlerine dair ellerinde ciddi kanıtlar bulunmasına rağmen iki ülke arasındaki ilişkilerin daha iyi bir hal alması adına çaba sarf ettiğini söyledi ama başarılı oldukları söylenemez.”

 

ABD’li yetkililer ise “Soğuk Savaş sırasında bile Sovyetlerin bunu yapmaya çalıştığını hiç görmemiştik.” şeklindeki açıklamayla şaşkınlıklarını dile getirdi. ABD Adalet Bakanlığı, GRU’yu bilgisayar korsanlığı faaliyetleri nedeniyle cezalandırmak için bazı önlemler alacaklarını açıklamıştı. Ruslar sürekli reddetseler de bu iş uzayacak gözüküyor.

 

Gelelim geçen haftaya dikkatimi çeken bir yaptırım haberine daha; Avrupa Birliği (AB), siber saldırılar düzenledikleri gerekçesiyle Rus ve Çinli 6 kişi ile aralarında GRU’nun da bulunduğu 3 kuruluşa yaptırım kararı aldı. AB Konseyinden yapılan açıklamaya göre, OPCW’ye düzenlenen saldırı dahil olmak üzere 2018'deki “WannaCry”, “NotPetya” ve “Operation Cloud Hopper” adı verilen siber saldırıları düzenleyen veya bunlara müdahil olanlar çeşitli yaptırımlara maruz kalacak.

Yaptırımlar arasında seyahat yasağı ile varlıkların dondurulması bulunuyor. Buna ek olarak AB üyesi ülkelerin vatandaşları ile bu ülkelerdeki şirketler, listeye alınan kişi ve kuruluşlara fon sağlayamayacak.

AB Konseyinin açıklamasında, “Yaptırımlar, AB ve üyelerine yönelik kötü amaçlı siber faaliyetlerin önlenmesi, caydırılması ve bunlara cevap verilmesi için AB'nin siber diplomasi araçları içindeki seçeneklerden biridir. AB, bu aracı kullanmıştır.” denildi. AB'nin yaptırım uygulayacağı kişilerden ikisi Çinli, dördü ise Rusya vatandaşı. Listedeki kuruluşlar ise GRU'nun yanı sıra Çin'in “Tianjin Huaying Haitai Science and Technology Development Co. Ltd (Huaying Haitai)” adlı şirketi ile Kuzey Kore'den “Chosun Expo” isimli şirket. “Wanna Cry” ve “NotPetya” adlı saldırılar 2018'de düzenlenmiş, bunlardan birçok ülkedeki bilgisayarlar da etkilenmişti. “Cloud Hopper” isimli saldırının arkasında ise Çin'in desteklediği iddia edilen “APT10” adlı korsan grubun bulunduğu belirtilmişti. Bu saldırıda ise birçok ülkedeki şirket ve devlet kurumu hedef alınmıştı. Bazı Batılı ülkelerin istihbarat servislerinin, çoğunlukla AB ve Batılı ülkeleri hedef alan saldırıların arkasında Çin, Rusya ve Kuzey Kore olduğuna dair raporlar hazırladığı ifade edilmişti. OPCW, eski Rus çifte ajan Sergei Skripal ve kızına 2018'de İngiltere'de düzenlenen sinir gazı saldırısıyla Esed rejiminin kimyasal silah kullandığına dair iddiaları soruşturuyordu.

En son dikkatimi çeken haber şöyle oldu; İngiltere’deki 2019 seçimleri öncesi eski Ticaret Bakanı Liam Fox'un e-posta hesabından çalındığını söyledi. İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla Reuters'a konuşan kaynaklar, Rus olduğundan şüphelenilen hackerların geçen yıl 12 Temmuz ve 21 Ekim tarihleri arasında birçok kez Fox'un hesabına girdiğini belirtti. Kaynaklar, olaydan hangi Rus grup ya da örgütün sorumlu olduğu konusunda bilgi vermedi ancak devlet tarafından desteklenen bir operasyon olduğuna dair işaretler bulunduğunu ifade etti. Rus Hacker’lar bilgisayar başında Avrupa’yı hallaç pamuğuna çeviriyor ve sadece ithamlarla karşılaşıyorlar. Sözde yaptırım çok ama somut adımlar gerçekleşmiyor. Avrupa’nın Rusya korkusu gün geçtikçe artarken Amerika sessiz ve tedirgin Avrupa’yı kendi başına bırakmış duruyor. Rusya, Avrupa’yı her anlamda sıkıştırmak için elinden geleni yapıyor. Avrupa Şikâyet etmeye devam etsin, Ruslar ruletlerine devam etsinler.

Bu Yazımı; ‘’İBRAHİM ETHEM BİNGÜL’’e İthaf Ediyorum..

Bugünlere gelmemde emeği ve değeri çok olan 27.07.2020’de kaybettiğimiz Dayımıza ithafen…

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam