SON DAKİKA
reklam
reklam

İstanbul Yarı Maratonu Çekişmeli Geçti

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 29 Eylül 2020, Salı - 10:33   Okunma Sayısı:

Dünyadaki en iyi 8 Yarı Maraton listesinde Vodafone 15. İstanbul Yarı Maratonu tamamlandı. Pandemi önlemleriyle ve katılımcı sınırlaması ile yapılan koşuda 2.500 sporcu mücadele etti. World Athletics tarafından Altın Kategori’ye yükseltilerek dünyadaki en iyi 8 Yarı Maraton listesine giren ve Tarihi Yarımada’nın eşsiz manzarası eşliğinde koşulan yarı maraton aslında nisan ayında düzenleniyordu. Ancak pandemi sebebiyle; 20 Eylül’de gerçekleşti.

Bu yıl pandemi sebebiyle şu tedbirler alındı; kategorilerde ve kişi sayılarında sınırlamaya gidildi. Başlangıç noktasında metrekare başına düşen kişi sayısı ile 4’er, kişi 5 saniye arayla start aldı. Bekleme alanında yapılan düzenlemelerle sosyal mesafe kurallarına uyularak sporcuların güvenli bir ortamda yarışı tamamlamaları sağlandı. Sosyal mesafe kurallarına uygun olarak gerçekleştirilen yarı maratonda, atletler için 20, 200 ve 1000. metrelerde maskelerini çıkarmalarına izin verildi.

Katılımcı kısıtlaması nedeniyle fiziki koşuda yer alamayanlar için ise ilk kez “tek başına bizimle koş!” sloganıyla Türkiye’nin en geniş kapsamlı sanal koşusu düzenlendi. Türkiye’nin ilk sanal yarı maratonunda 21 km ve 10 km koşmak isteyen koşucular, sanal uygulamayı Play Store ve App Store’dan indirerek (19 - 20 Eylül) bu tarihi etkinlikte yerini aldı. Sporcular bu sayede; diledikleri yerde, kendi seçtikleri parkurda koşuyu tamamladılar.

Yine yoğun talep üzerine yeniden açılan 21 kilometre Paten kategorisi ile paten tutkunları da Tarihi Yarımada parkurunun büyüleyici manzarasında Vodafone İstanbul Yarı Maratonu parkurunda yerini aldı. Saat 09.50’de verilen Patenli Koşu startı ile parkura çıkan sporcular renkli görüntüler yarattı.

Pandemi önlemleri kapsamındaki uygulamalardan biri de ‘Güvenli Alan’ uygulamasıydı. Yarış öncesi sporculardan alınan HES kodlarıyla sağlanan ‘Güvenli Alan’ ile sağlık açısından oluşabilecek tehditler en aza indirgendi. Maraton’da sporcular, asılan kare kodlarla etkinlik alanına girdi. İçerideki gönüllü ve görevli olarak bulunan tüm personelin güvenli olduğunu gösteren bu uygulama, katılımcılar için güvenli alanı oluşturdu.

Vodafone İstanbul Yarı Maratonu, bu yılda "Yeşil Yarı Maraton" konseptinde koşuldu. Bu konseptte sporcular için hazırlanan su şişeleri, göğüs numaraları, poşetler, çipler vb. materyaller geri dönüşümlü malzemelerden yapılarak, baskı materyalleri minimum seviyede tutuldu.

Toplamda 47 elit atletin koştuğu yarışta Yenikapı Etkinlik Alanı'ndan başlayan sporcular, Kumkapı, Sarayburnu, Sirkeci istikametinden devam ederek Eminönü, Unkapanı, Fener, Balat, Ayvansaray ve Feshane yönünde yarışı sürdürdü. Eyüp'ten dönüş yapan atletler, başlangıç noktası olan Yenikapı'da bitiş çizgisine ulaştılar.

Pandemiye dair tüm etkinlik önlemlerinin alındığı yarışa, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü (İstanbul BBSK) sporcuları ise damga vurdu. Erkeklerde 1.03.16’lık derecesiyle İstanbul BBSK’li Sezgin Ataç birincilik kürsüsüne çıktı. Ataç bu derecesiyle ‘Tüm zamanlarda en hızlı 10. Türk’ atlet oldu. Yarışı, erkekler kategorisinde; 1.03.25 ile Adel Mechaal ikinci, 1.03.51’lik süresiyle Benard Cheruiyot Sang üçüncü sırada tamamladı.

Kadınlarda ise 1.13.17’lik derecesiyle İstanbul BBSK sporcusu Fatma Demir, yarışı birinci tamamlayarak kürsünün ilk basamağında yer aldı. Demir’i; 1.13.29 ile Daisy Jepto Kimeli ve 1.15.40 süresiyle başarılı millî atletimiz Esma Aydemir izledi.

 

***************************************************************************

Futbolda profesyonel ligler sezona başladılar. Peki, amatör liglerin durumu ne? Amatör ligler başlayabilecek mi yoksa pandemi sebebiyle amatörlerde bu sezonda maçlar olmayacak mı? Bilim Kuruluyla beraber hareket eden TFF’nin bu konudaki değerlendirmesi sürüyor. Karar her an açıklanabilir! Bu sezon gerek 3.Ligin bir alt ligi olan Bölgesel Amatör Lig’in (BAL) oynamasında ; gerekse de illerdeki amatör liglerin hangi düzeyde oynanıp- oynanmayacağına dair bir takım soru işaretleri var.

Nitekim ; Maltepe Amatör Spor Kulüpler Birliği (MASK) Başkanı ve İstanbul Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (İASKF) Yönetim Kurulu Üyesi Behram Kaçar meslektaşlarımıza yapmış olduğu açıklamada amatör liglerin durumunu şu sözlerle ifade ediyor;

"TFF, Bilim Kurulu ile beraber hareket ediyor. Onların bize önerileri var. Eğer ki amatör ligler başlayacaksa her perşembe test yapılması isteniyor. Bu da en az 20 ila 25 kişiye denk geliyor. Futbolcusu, teknik heyeti, malzemecisi ile beraber ciddi bir sayı. Ve test fiyatları kişi başı en az 100 lira desek hatta daha fazla. Ayda 4 defa olacaklar. Bu ciddi bir maliyet. Bir de pozitif sayısı olursa sıkıntı olur.

Dün ligler ertelensin diyenler, bugün ligler başlasın diyor. Futbolcularımız da haklı. Bu çarkın da dönmesi gerekiyor. Önümüzdeki günlerde bir karar alınacaktır. Özlediğimiz futbola kavuşur, inşallah virüssüz günleri yaşarız."

Biz de Behram Kaçar başkanımızın bu güzel dileklerine can-ı yürekten katılıyor; futbolcularımızın ,sporcularımızın sağlıklı ve centilmence bir sezon geçirmelerini temenni ediyoruz.

************************************************************************

Amatör liglerde tüm bu belirsizlik devam ederken takımlarımız da yeni sezon için antrenmanlara başladılar. Bu hafta ; yeni sezon için antrenmanlara başlayan   Bölgesel Amatör Lig ekiplerinden İstabul’un da köklü ekiplerinden Vefa, yeni sezon transferlerini bir basın toplantısıyla tanıttı.

Yeşil-Beyazlıların imza törenine Kulüp Başkanı Ahmet Olcay Işıkyıldız, Başkan Vekili Mehmet Sütçüoğlu, Genel Kaptan Yasin Güler ve Yöneticilerden Özer Sarı ile Mehmet Levendoğlu da katıldılar.

Fatih temsilcisinin teknik direktörü Kadir Eren Sayar ile Antrenörler Erdoğan Baysal ve Kaleci Antrenörü Melih Keskin de imza töreninde yer aldılar.

Vefaspor; iç transferde şu ana kadar Safa Serbest, kaleciler Mehmet Hızır ve Eray Seyyal ile Alpaslan Bağımsız, Melih Toksoy ve Mustafa Berk Priştine ile anlaşırken , dış transferde THY genç takımından Ege Vatansever, Ensar Aparı, Eren Gür, Buğra Aldatmaz ile Ömer Faruk Kalfa (Edirnespor), Tarık Bakırtaş (Sultangazi), Ertuğrul Köktürk (Manavgat Belediyespor), Vahit Yaşar (Aliağa), Samet Mertoğlu (Yedikule), Gökhan Günaydın (Çengelköyspor) ve Emre Oral (Beyoğlu Yeniçarşı) ile anlaşma sağladı.

Başkan Ahmet Olcay Işıkyıldız, basın toplantısında transferlerin devam edeceğini açıkladı.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam