SON DAKİKA
reklam
reklam

‘Hayaletler’ Selanik Film Festivali’nden iki ödülle döndü II

Köşe Yazarı: Sinan ERDOĞDU   Eklenme Tarihi: 27 Kasım 2020, Cuma - 09:58   Okunma Sayısı:

Değerli okurların, 2016 yılından itibaren Türkiye’de sinema felsefesi alanında ilk ve tek uluslararası alan indeksli akademik dergi olarak faaliyette bulunan ve yine YouTube kanalıyla video makalelere ve sinema eğitimi etkinliklerine yer verme özelliğiyle ilk ve tek olma özelliğine sahip SineFilozofi Dergisi, sinema felsefesi sempozyum faaliyetleriyle de düşünenleri yine bir araya getiriyor. İlkini 2018’de, ikincisini 2019’da yaptığı Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nun üçüncüsünü bu yıl, 4-6 Aralık 2020 tarihinde yine Akbank Sanat işbirliği ile çevrimiçi gerçekleştiriyor.

  1. Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu COVID-19 tedbirleri gereği, 3. Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu 4-6 Aralık 2020 tarihlerinde çevrimiçi gerçekleştirilecek. Sempozyumun gelenekselleşmiş düzeninden ödün vermeden, yine panellerin ve iki farklı salonda sunumların yer alacağı şekilde yürütülmesi için sempozyum ekibince teknik alt yapı çalışmalarını titizlikle yürütmekte. Sempozyum Programı, Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nun internet sayfası olan https://www.sinefilozofievents.org/ üzerinden paylaşıldı.

Uluslararası, hakemli, akademik elektronik bir dergi olan Ulakbim-TR Dizin ile uluslararası alan indeksi The Philosopher’s Index ile diğer önemli indeksler, DOAJ, SOBIAD, CEEOL, OVit, ProQuest gibi indekslerde taranan SineFilozofi’nin 3. Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nu düzenleme amacı, iki disiplin üzerine düşünen, yaratan, üreten bireyleri bir araya getirerek, üretim ve eleştiri üzerine düşünce geliştirme ve bunları paylaşma olanağı oluşturmak. Sempozyum’da sunulan bildiriler, aynı zamanda, SineFilozofi’nin özel sayısında yayınlanarak daha geniş kitlelere de ulaştırılacak.

Geçen yıllarda olduğu gibi 3. Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu da, sinema ve felsefe ilişkisi açısından işaret edilen geniş alan üzerine, derinlemesine düşünme ve tartışma olanağı yaratma amacında. Bu doğrultuda Sempozyum, sinema uygulayıcıları ile akademik çevre ve tüm sinemaseverleri bir araya getirmeyi hedeflemekte. Bu çerçevede Sempozyum’da, akademik alanda çalışma yürütenlerin ve sinema-felsefe üzerine düşünenlerin bildiri sunumları ile sinemamızda ürün veren yönetmenlerin, yapımcıların, sanatçıların söyleşileri yer alıyor.

Bu yıldan başlayarak sempozyumlarımızda sinemamıza emek veren sanatçıları anma oturumları düzenlenecektir. 3. Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nda üzerinde tartışılacak yönetmenimiz geçtiğimiz sene aramızdan ayrılan Uçurtmayı Vurmasınlar , Sarı Mercedes ,Piyano Piyano Bacaksız gibi filmleri de yöneten Tunç Başaran . Tunç Başaran anısına yapılan oturumda görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, sinema oyuncusu Nur Sürer, Pelin Onat, Arda Erçin’in katılımlarıyla Aydan Özsoy moderatörlüğünde akademisyen Tunç Başaran filmleri üzerine söyleşi yapacaklardır.

Ulusal Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nda yapılacak bir diğer panel Türkiye’de Bağımsız Sinemanın Sorunları üzerine olacak. Bu panel yönetmen, oyuncu, senarist, yazar Ercan Kesal’in moderatörlüğünde yönetmen ve oyuncu Onur Saylak, görüntü yönetmeni Feza Çaldıran ve yapımcı Zeynep Atakan’ın katılımlarıyla gerçekleşecek.

Sinema ve Felsefe Sempozyumu’nda bir diğer etkinlik sinemamızın önemli kurgucularından Mustafa Preşeva ve Aylin Zoi Tinel ile Kurtuluş Özgen‘in moderatörlüğünde montaj-düşünce paneli olacak.

*************************************************************************

İzmir’de aralıksız olarak devam eden en uzun soluklu sinema festivali olan İzmir Kısa Film Festivali bu sene 09 – 15 Kasım tarihleri arasında ve çevrimiçi gerçekleşti. Festivalde özel seçkilerle beraber 253 kısa filmi ücretsiz olarak seyirciyle buluştururken; festival içerisinde yer alan atölye çalışmaları, söyleşiler ve etkinlikler de büyük ilgi gördü. Kültür Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Sinema Genel Müdürlüğü olmak üzere İzmir Vakfı, Kültür İçin Alan, Alman Kültür Merkezi ve Fransız Kültür Merkezi destekleri ile gerçekleştirilen festivalin ödülleri de açıklandı.

  1. İzmir Kısa Film Festivali ödül alanların listesi ;

Ulusal Kurmaca Birincisi: Yara (Onur Güler)

Ulusal Kurmaca İkincisi: Göremediğimiz Tüm Işıklar (Şeyhmus Altun)

Ulusal Kurmaca Üçüncüsü: Büyük İstanbul Depresyonu (Zeynep Dilan Süren)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Engin Erden (Ahtapot) / Irmak Karasu (Mamaville)

En İyi Kurgu: Şeyhmus Altun (Göremediğimiz Tüm Işıklar)

En İyi Oyuncu: Tülin Özen (Yara)

En İyi Ulusal Animasyon: Lal (Gökalp Gönen)

En İyi Ulusal Deneysel: Ankebut (Ceylan Özgün Özçelik)

Gençlik Ödülü: Büyük İstanbul Depresyonu (Zeynep Dilan Süren)

En İyi Ulusal Belgesel: Kelebek Adam (Enis Manaz)

Uluslararası Kurmaca Birincisi: I Am Afraid To Forget Your Face (Sameh Alaa)

Uluslararası Kurmaca İkincisi: Sticker (Georgi M. Unkovski)

Uluslararası Kurmaca Üçüncüsü: Vlora (Erblin Nushi)

Uluslararası Jüri Özel: Nina (Hristo Simeonov)

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam