SON DAKİKA
reklam
reklam

Mülteciliğin Değişmeyen Hali

Köşe Yazarı: HASAN BİRGÜL   Eklenme Tarihi: 28 Nisan 2021, Çarşamba - 09:31   Okunma Sayısı:

Kıymetli okurlarım, politika yapıcılar edepsizliği ahlaki bir güç olarak değil de siyasi bir zayıflık olarak gördükleri sürece, söz konusu konuların çözülmesi neredeyse imkânsızlaşmaktadır. Son yıllar içerisinde, üç ABD Başkanı güney sınırında ki insani bir sorun ile karşı karşıya kaldılar. Obama 2014 yılında Orta Amerika'dan on binlerce çocuğun ebeveynleri olmadan sığınma talebinde bulunmak için geldiğini söylemişti. Fakat beş yıl sonra, Donald Trump yönetimi uzun süredir en sert sınır uygulamalarıyla, birçok aileyi ve çocuğu zor duruma soktu. Biden göreve geldikten sonra bu konuyu çözüme kavuşturacağını aktarmıştı. Ama geçen hafta yaptığı açıklamalar da bu problemin biraz daha uzun süreceğini ve yeni bir inşa süresine gideceğini basın mensuplarına açıkladı. ABD Başkanı da olsan hep vaat hep vaat icraata gelince yeni bir süreçle karşı karşıyayız. Ekim ve Şubat ayları arasında, sınırda yaklaşık dört yüz bin kişi yakalandı ve sınır dışı edildi.

Bu rakam bir yıl önceki, döneme göre neredeyse iki katına çıkmış durumda. Amerika'da gözaltında on sekiz bin refakatsiz göçmen çocuk var, buna beş binden fazla kişi de dâhil olmak üzere, hükümet onları barındıracak yer bulmak için medya önünde çaba gösteriyor. Fakat gerçekte ve bürokraside çaba göstermiyor. Donald Trump göçmen çocukları ebeveynlerinden ayırırken ve iltica sisteminin içini boşaltırken sessiz kalan Cumhuriyetçiler şimdi de Demokratları eleştirme yarışına girmişler. Adeta sistemi toplum önünde kifayetsiz ve komik duruma düşürmek için yarış halindeler. İç Güvenlik Bakanı Alejandro Mayorkas, ABD'nin 2021'in sonuna kadar son yirmi yılın herhangi bir noktasında olduğundan daha fazla göçmenle karşılaşacağını öngörmüştü. "Bu yeni bir şey değil," dedi. "Daha önce de göç dalgalanmaları yaşadık." Ancak yeni olan şey, hızı; Şubat ayından beri her gün yaklaşık beş yüz elli çocuk sınıra geliyor. Beyaz Saray basın brifinginde, Ulusal Güvenlik Konseyi'nden Roberta Jacobson açıklamayı İspanyolca yaptı. Fakat ailelerin ve çocukların çoğunun geldiği ülkeler olan Honduras ve Guatemala'daki insanlar sınırda yaşananların bir insanlık suçu olduğunu basın mensuplarına aktarıyor.

ABD Başkanı Joe Biden göreve geldiğinden beri ABD'nin göçmen politikasında belirgin bir değişiklik yaşanmıyor aslında. Çocukları ailelerinden ayıran Trump'ı eleştiren Biden, hala eski yönetimin olumsuz koşullara sahip göçmen merkezlerini kullanmaya devam ediyor. Özellik küresel salgın kol gezerken merkezlerde sosyal mesafeye uymak, temel temizlik gereksinimlerini yerine getirmek çok zor. Amerika'nın Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri yani ''CDC''bu tesislerin yüzde 100 kapasite ile açılması kararını verdi. İnsan hakları aktivistleri ise göçmen merkezinde temel insani ihtiyaçların ve yiyeceğe erişiminin yeterli olmadığını net olarak ifade ediyor. Joe Biden’ın başkanlık koltuğuna oturduğundan beri göçmen merkezine gazeteciler alınmıyor.

 Bir gazeteci olarak merak ediyorum ne gibi durumlar var ki gazeteciler alınmıyor. Çocukları ve göçmenleri temsil eden avukatlar ise kampların sıkış tıkış olduğunu basın mensuplarını aktarıyorlar. ABD hükümeti ise Orta Amerika'daki yaygın yoksulluk ve şiddeti içeren sorunun temel nedenlerini ele almak için ve sosyolojik bir çalışma hazırlamak için RAND yetkililerin Meksika ve Guatemala ile çalışmak istediğini açıkladı. Dış politika da tüm dünyaya döndük mesajı verirken iç politika da aşılamaz sorunlara doğru hızlı bir şekilde gitmektedirler saygıdeğer okurlar. Biden yönetiminin sığınmacı politikası ile çelişen kareler ise tüm dünyada tepkilere yol açıyor. Teksas'ta çekilen karelerde yüzlerce mülteci çocuğun oldukça kötü şartlarda barınmak durumunda kaldığı net bir şekilde gözükmektedir. ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan Donna'da yer alan, çocuk mültecilere ev sahipliği yapan çadır kente ait görüntüler avukatlar ve çok ilginçtir ki; Demokrat Parti Teksas kongre üyesi Henry Cuellar tarafından basına sızdırıldı."Kriz" kelimesi bu koşullar için abartısız bir kelimedir. Bölgesel ve steril tesisler kurmak biraz uzun süreceğe benziyor.Trump, sığınma sorununu sınırın güneyinde gizlemeye çalıştı. Biden onu tekrar ortaya çıkarmak için bir bedel ödemesi gerekecek. Asıl soru, eleştirilere dayanabilecek mi? Saygıdeğer okurlar; ABD’de müspet bir gelişme yok.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam