SON DAKİKA
reklam
reklam

Nereden Çıktı Bu “Emoji”?

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 1 Mayıs 2021, Cumartesi - 09:08   Okunma Sayısı:

Aslında bu soru uzun zamandır kafamı kurcalıyordu. Bir anda telefonlar ile birlikte mesajlaşmanın da yaygınlaşması ile hayatımıza giren bir duygu yansıtma aracı oldu. Aslında bir nevi tembellik gibi geliyor bana. Uzun uzun “ne kadar güzel”, “çok mutlu oldum”, “çok sinirlendim” demek yerine basıyoruz bir tuşa duygumuzu karşı tarafa aktarıyoruz. Şöyle bir bakıyorum da herkes kullanıyor, kullanmayanı neredeyse yok. Etrafınıza bir bakın… Anneniz, babanız, kardeşiniz, arkadaşlarınız ve hatta dedeniz bile kullanıyordur. Merakımı bilen bilir. Bu “emoji” işi nereden çıktı, öğrenmeliydim.

Duygu yansıtma aracı oldu dedim ya… İşte ben de işin aslını araştırmadan önce zannediyordum ki “emoji” ismi İngilizce “emotion” yani duygu kelimesinden geliyor. Ama işin aslı öyle değilmiş. Emoji, Japoncadan geliyormuş. Japoncada “e” resim anlamına geliyor, “Moji” ise karakter demekmiş.

Emoji`nin mucidi ise Shigetaka Kurita adında bir Japon…1998 veya 1999’da Güney Hindistan’da yaşayan bir Japon olan Shigetaka Kurita, manga çizgi romanlarından esinlenip, tek renkli imgeler ve hat sanatı kullanarak emojileri tasarlamıştır. NTT DoCoMo adlı GSM operatöründe çalışan Kurita ilk 180 emojiyi, kentteki insanları gözlemleyerek yaratmıştır. Bu esnada NTT DoCoMo, au ve SoftBank Mobile (eski adıyla Vodafone) operatörleri, her biri kendi markalarının standartlarına uygun olarak kendi emojilerini tasarlamışlardır. Emoji`nin çıkışı bu şekilde gerçekleşmiş.

Emojiler, 2011’den itibaren Apple Iphone cihazlarında, 2012’den itibaren de tüm Android cihazlarda kullanıma başlandı. Durmaksızın gelişen ve kullanımı yaygınlaşan emojiler, bugün resmi olarak 2623 adete ulaştı. Doğal olarak mesajlaşmanın bu kadar yaygın olduğu dönemde sürekli üzerine koyarak çoğalıyor. Dünyadaki dört ila beş milyar cep telefonunun dörtte üçü emojiyi kullanıyor. Tabi tüm dünya demişken her emojinin her kültürde yansıttığı anlam da farklı oluyor. Fransa’da kullanılan emojilerin yarısından fazlası kalp emojisiyken, Kanada’da ise silah ve bıçak çok daha yaygınmış. Bunun yanı sıra Avusturya’da alkol ile ilgili emojiler çoğunluktayken, Türkiye’de en çok kullanılan emojiler gülümseme ve onay işaretiymiş. Bizde elleri birleştirmiş emoji “umarım” ya da “inşallah” anlamı taşırken, yurt dışında “çak” yapan iki kişinin ellerini anlatıyor. Yani aslında globalliğin yanında topluma özgülüğü de barındırıyor emojiler içerisinde…

Bir de istatistiki bilgi vereyim. Emojileri en çok kullanan yaş aralığı 18-29 yaş arasıymış. Bunun yanında emojileri erkeklere oranla kadınlar daha fazla kullanıyormuş.

Bütün hislerimizi anlatmaya emojiler yeterli oluyor. Ne kadar tembelce desem de dünyada artık zaman önemli ve emojiler zaman kazandırıyor. Bu da yadsınamaz bir gerçek. Konuşmaktan ya da yazmaktan vazgeçip, emojileri kullanıyoruz. Anlayacağınız artık sözün bittiği yerde emojiler başlıyor.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam