SON DAKİKA
reklam
reklam

Koronavirüs ile normal hayata dönüş

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 19 Eylül 2021, Pazar - 20:53   Okunma Sayısı:

Ülkemizde koronavirüs rakamları artış eğilimi gösterirken, Avrupa`da da durum farklı değil. Başta Fransa ve Yunanistan olmak üzere bir çok ülke yeni koronavirüs tedbirleri ve yaptırımları getirmeye başladı. Uzmanların neredeyse tamamı koronavirüs salgınının tahminlerin çok ötesine geldiğini ve uzunca bir süre daha tüm dünyayı etkisinden çıkarmayacağını söylüyor.

Ama bununla beraber tedbirleri gevşetmek bir yana, tüm koronavirüs yasaklarını kaldıran ülkeler de var. Dünya`da 5 ülke birden aşı pasaportu olmadan günlük hayatına devam etme kararı aldı ve salgın öncesi hayata geri dönüş için efor sarfediyorlar. Bu ülkelerde “Koronavirüs ile normal yaşam modeli” kabul ediliyor.

Tayland, önümüzdeki ay Bangkok başta olmak üzere diğer popüler tatil noktalarını yabancı ziyaretçilere açmayı planladıklarını duyurdu. Buna göre, koronavirüse karşı tam aşıları olan ve bir PCR test raporu taahhüt eden turistlerin başkent Hua Hin, Pattaya ve Chiang Mai’ye girmesine izin verilecek. En ünlü turizm merkezlerinden biri olan Phuket Adası’nın da çok yakında ‘herhangi bir karantina kararı gerekmeden’ açılacağı bildirildi.

Hükümetin artan vaka sayılarına rağmen turizmi canlandırmak için bu adımı attığına inanılıyor. Our World in Data’nın verilerine göre, Tayland nüfusunun %18’den biraz azı tam aşılı. Bu rakamlar göz önüne alındığında ülkedeki vaka sayısı 2020 yılına göre daha yüksek seyrediyor.

Singapur`da ise, vatandaşların hayatını sınırlandırmak yerine salgını aşılarla kontrol altına almak ve hastane kapasitesini takip edilmesini içeren koronavirüs salgını ile yaşama planını Haziran ayında başlatma kararı aldı. Ağustos ayı itibariyle kaldırılan sınırlandırmalarla, tamamen aşılı kişiler restoranlara girebiliyor, kalabalık toplantılara katılabiliyor. Ama bunun bir etkisi de vaka artışına oluyor. Salı günü kaydedilen rakamlara göre, ülkede son 1 yılda en yüksek vaka sayısı kaydedilirken aşılama sayesinde hastalığı ağır atlatanların sayısının ise düşük olduğu bildirildi. Singapur`lu yetkililerin bu konuda sloganı ise “Koronavirüs ile yaşamak mümkün”…

Bir başka ülke ise Güney Afrika. Koronavirüs vaka sayılarındaki artışın düşmeye başlamasıyla Güney Afrika’da sınırlandırmalar gevşetilmeye başlandı. Pazar günü açıklanan önlemlerin kaldırılması kapsamında sokağa çıkma yasağı 23.00-04.00 saatlerinde uygulanacak. Kapalı alanlardaki toplanmalarda 250 kişiye, açık alanlarda ise 500 kişiye kadar izin verilecek. Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, vatandaşlarını korona virüs aşılarını yaptırmaları konusunda uyararak, üçüncü dalganın sona ermediğini söyledi.

Kısıtlamaları komple kaldıran bir ülke olarak dünya tarafından hayretle izlenen Danimarka hükümeti, Covid-19’un artık “toplum için kritik tehdit oluşturan bir hastalık” olmadığını belirterek ülkedeki tüm kısıtlamaların 10 Eylül’de kaldırdığını açıkladı. Ülkede maske kullanımı zorunlu olmaktan çıkarılırken, sosyal hayat eski işleyişinde devam edecek.

Danimarkalılar, kaldırılan kısıtlamalar ile birlikte gece kulüpleri, restoran, bar, müze, konser ve diğer sosyal aktivitelere maskesiz ve sosyal mesafe kuralları olmadan gidebilecek.

Danimarka Ulusal Sağlık Kurulu tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde rekor bir aşılama düzeyine ulaşıldığı ancak uluslararası kuralların geçerli olduğu havalimanları ve uçaklarda maske takma zorunluluğu ve PCR testi gibi kuralların yürürlükte olacağı ifade edildi. Ülkede Eylül ayı itibariyle yetişkin nüfusun yüzde 74’ünün aşılandığı bildirildi.

Şili`de ise başarılı bir aşılama kampanyası yürütülüyor. Şili’de Sağlık Bakanlığının son raporlarına göre nüfusun yüzde 87’si tamamen aşılandı. Sinovac aşısını 6 yaş ve üzerindeki çocuklar için onaylandığı ülkede, 1 Ekim itibariyle uluslararası tüm uçuşlara izin verilecek.

Güney Afrika, Danimarka, Şili, Tayland ve Singapur`da kısıtlama ve tedbirler bu şekilde kaldırıldı ya da genişletildi. Biz de ülkemizde zaman zaman düşen vaka sayıları ile umutlansak da hiçbir zaman bu raddeye gelemedik. Aşılanma oranlarının artması ve azami dikkat ile her şey mümkün. Umuyorum ki bizlerde de vaka sayılarının düşüşü ile kısıtlamalara ihtiyaç duyulmaz.

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam