SON DAKİKA
reklam
reklam

Otomotivde Çip Krizi Büyüyor

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 16 Ekim 2021, Cumartesi - 14:31   Okunma Sayısı:

Kovid-19 salgını, akıllı telefonlardan bilgisayarlara, askeri ekipmanlardan, otomobillere kadar birçok teknolojik ürünün üretiminde kullanılan çiplerin üretiminde de küresel bir "kıtlığı" beraberinde getirdi.

Ev aletlerinden araç içi elektronik sistemlere, savunma sanayiinden giyilebilir teknolojilere kadar her alanda büyük önem taşıyan çiplerin üretimi, koronavirüs nedeniyle sekteye uğrayınca dünya çapında bir çip krizi ortaya çıktı.

ABD merkezli çip üreticisi GlobalFoundries artan talebi karşılamak için yeni yatırımlar planlamasına rağmen, üretimin talebe en erken 2022’de yetişebileceğini duyurdu. Hal böyle olunca bu çip krizinden en çok etkilenen sektörlerin başında da otomotiv sektörü geliyor. Fabrikalar bir bir üretime ara vermek durumunda kalıyor.

Sektörden örnekler vermek gerekirse;

Nissan, Meksika`daki fabrikasında yarı iletken kıtlığı nedeniyle faaliyetlerini askıya almanın eşiğinde.

Bir başka örnek ise ülkemizden… Renault, Bursa fabrikası çalışanlarına yaptığı duyuru ile üretime bir hafta ara vereceğini bildirdi.

Bu arada Tesla’nın çip krizi yüzünden Çin’deki üretimine ara verdiği ortaya çıktı. Şirket çip eksikliği nedeniyle Şangay’daki fabrikada bir süre üretime ara verdi. Çin tesisindeki bir üretim hattının bir kısmı, Nissan`da olduğu gibi yarı iletken eksikliği nedeniyle Ağustos ayında yaklaşık dört gün boyunca durduruldu. Bloomberg’e bilgi veren yetkililer elektrik sistemlerindeki küçük cihazlar ve elektronik kontrol üniteleri ile ilgili parçaların üretimine ara verildiğini belirtti.

Edindiğim bilgilere göre kriz, Toyota Motor'u da vurdu. Firmanın küresel üretimi, Ağustos ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 düşüşle 531 bin 448'e geriledi. Düşüşte çip tedarikindeki sıkıntı ve parça açığı rol oynadı. Parça açığı sorunu da, salgında Güneydoğu Asya fabrikalarında faaliyetin durdurulması sebebiyle oluştu. Firmanın, Mart 2022'de sona erecek 2021 mali yılı kapsamlı küresel üretim hedefi de 300 bin düşürülerek 9 milyona çekildi.

Japon otomobil üreticisi Mazda Motor, yarı iletken çip tedarik sıkıntısı sebebiyle 2 fabrikasında üretimi durduracağını bildirdi.Buna göre, Japon firma bu ay ülkenin batısındaki 2 fabrikasında 10 gün üretime ara verecek.

Mazda, bu ayki durdurma sonrası, Mart 2022'de sona erecek mevcut mali yıl küresel üretimini 100 bin düşüreceğini açıkladı.

Alman lüks otomobil üreticisi BMW Group’un yaptığı açıklamada otomobil araç teslimatları yılın üçüncü çeyreğinde yarı iletken kıtlığı nedeniyle yüzde 12,2 geriledi. BMW, çip krizi nedeniyle bu yıl boyunca 80 bin ila 100 bin otomobilin üretilemeyeceğini tahmin ediyor.

Mercedes markasını bünyesinde bulunduran ve merkezi Stuttgart'taki Daimler AG Grubu tarafından yapılan açıklamada ise, yarı iletken çip krizi sebebi ile Mercedes Benz'in otomobil ve hafif ticari araç teslimatlarının yılın temmuz-eylül döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 30,2 düşüşle 428 bin 361’e gerilediği duyuruldu.

Çek otomobil üreticisi Skoda, 18 Ekim'den yıl sonuna kadar Çekya`da bulunan üç  fabrikasında da otomobil üretimini sınırlayacak veya tamamen durduracak.

Opel, Perşembe günü Almanya’daki tesislerinden birini çip kıtlığı nedeniyle yıl sonuna kadar kapatacağını söyledi. Opel sözcüsü konu ile ilgili bir tarih veremese de içten yanmalı motor ve hibrit elektrikli otomobiller üreten Eisenach fabrikasındaki üretimin en erken 2022’de yeniden başlaması bekleniyor. Opel, fabrikada çalışan yaklaşık 1300 işçinin geçici olarak işten çıkarılacağını ve üretimin bir kısmını Fransa’daki ayrı bir fabrikanın üstleneceğini söyledi.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) ile PSA grubu, geçtiğimiz yıl aralık ayında yüzde 50-50 ortaklıkta birleşmek için anlaşma sağlamış ve ocak ayında Stellantis markası altında birleşme gerçekleşmişti. Yetkililer Stellantis'in ülkedeki operasyonlarının çip krizinden, koronavirüsten daha fazla etkilendiğini bildiriyorlar. Üretimin geçtiğimiz yıldan daha çok durmak zorunda kaldığını açıklayan yetkililer, sürecin en az 2022 yılının ilk çeyreğine kadar devam edeceğini söylüyorlar.

Daha nice markaları sayabilirim. Otomotivde bu krizin sadece Türkiye'de ihracata etkisi nedir, diye baktığımızda 3 milyar dolardan aşağı değil. 3 milyar doların üzerinde bu yılın ihracatına etkisi olacağı yetkin ağızlar tarafından söyleniyor. Çip krizi dünyada 2021 yılında 8 milyondan fazla aracın üretilmesini etkilemiş durumda bulunuyor.

Avrupa gibi otomotiv sektöründen geçinen ülkeler veya Türkiye gibi otomotiv ile ciddi istihdam sağlayan ve ihracat yapan ülkeler için yaşanan çip krizi bir hayli kritik. Ayrıca çip tedariki hemen yarın çözüm bulunacak bir sorun da değil. Hem karmaşık üretim yapısı hem de hammaddesinden başlayarak üretiminin zaman alıyor olması çipler konusunda ilerleyen günlerde yeni sorunlar yaşanmasına sebep olabilir. Üretilen ama kıt miktarda olan çipleri kimin alacağı konusunda tüketici elektroniği devleri ile otomotiv devleri sürekli karşı karşıya geliyor. Hatta öyle öngörüler var ki ülkeler arasında münakaşalar bile çıkabileceği ihtimali “hiç uzak değil” deniyor. Çip krizini daha uzun süre yaşayacağız gibi duruyor.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam