SON DAKİKA
reklam
reklam

NATO’ya yeni alternatif arayışları

Köşe Yazarı: Cengiz BAYSU   Eklenme Tarihi: 17 Ekim 2021, Pazar - 01:13   Okunma Sayısı:

 

 

Macron’un NATO ve Türkiye’ye bakışı

Macron, Türkiye’nin Suriye, Libya ve Doğu Akdeniz’de izlediği siyaseti eleştirerek, “Türkiye NATO müttefiklerine karşı düşmanca bir tavır içinde” diye konuşmuş. Türkiye’nin NATO müttefikleri ile son dönemde özellikle Doğu Akdeniz’deki doğal gaz arama faaliyetleri nedeniyle gerginlikler yaşadığını, ancak Suriye, Libya ve son olarak Dağlık-Karabağ krizlerindeki tutumunun da taraflar arasında tartışmaya neden olduğunu belirtmiş.

Fransa’nın Türkiye’yi sorunlu ülke olarak görmesi bugün ortaya çıkmış bir şey değildir. Daha önce Nice’teki bıçaklı saldırıya ilişkin konuşan Fransa İçişleri Bakanı Darmanin de, “İslamcılığın 21’inci yüzyıl faşizminin bir türü” olduğunu söylemişti.

Macron, sen eğer bunları NATO prensiplerine aykırı davranışlar olarak görüyorsan, önce NATO’nun değerlerine sen sahip çıkmalısın. Slovenya’da düzenlenen AB-Batı Balkan zirvesi öncesinde dün akşam akşam yemeğinde bir araya AB liderlerine hitaben “AB'nin sınırlarındaki krizi yönetmek ve kendi güvenliğinden sorumlu olmak için daha fazla şey yapması gerektiği”ni söyleyen sen değil misin?

NATO Genel Sekreterinin cevabı

Sana anlayacağın dilden cevabı da NATO Genel Sekreteri vermiş. NATO’ya paralel olarak kurulacak bir Avrupa savunma mekanizmasının Atlantik ittifakını zayıflatma ve bölme riski taşıdığını söyleyen NATO Genel Sekreteri, “Fransa’nın hayal kırıklığı yaşadığını anlıyorum. NATO çerçevesi dışında herhangi bir çaba içine girmek ya da NATO ile rekabet etmek veya kopyalamak için gösterilen çabalara inanmıyorum.

NATO bir mihenk taşı olmaya devam etmektedir. Avrupa ve aslında Kuzey Amerika güvenliğinin de temelidir. Alternatif yapılanmalar yaratarak transatlantik bağları zayıflatmaya yönelik her türlü girişim, bunu tek başına hallederiz mesajını verir ve sadece NATO’yu zayıflatmakla kalmaz, aynı zamanda Avrupa’yı da böler” uyarısında bulunmuş. 

Herhalde bu cevap sana yeterlidir.

 

***                                  ***                           ***

Boko Haram terör estiriyor

Nijerya, Gine Körfezi’ne açılan bir Afrika ülkesi… Sadece 2021 yılı içinde verdiği zararlara göz atacak olursak;

  • 12 Nis 2021 — Nijerya'nın kuzeydoğusunda terör örgütü Boko Haram’ın Birleşmiş

Milletlerin (BM) 3 yardım tesisine düzenlediği saldırıda beş ölü,

  • 27 Nis 2021 — Nijerya’da terör örgütü Boko Haram’ın askeri konvoya düzenlediği

saldırıda 31 asker hayatını kaybetti.

  • 3 May 2021 —Nijerya’nın kuzeydoğusunda terör örgütü Boko Haram’ın askeri üsse

düzenlediği saldırıda 8 kişi yaşamını yitirmiştir.

  • 5 May 2021 — Nijerya’nın kuzeydoğusunda, terör örgütü Boko Haram’ın düzenlediği

saldırılarda iki haftada yaklaşık 150 bin kişi yerinden edildi.

  • 17 Haz 2021 — Nijerya’nın kuzeydoğusunda, terör örgütü Boko Haram’ın askeri üsse

düzenlediği silahlı saldırıda 3 asker yaşamını yitirdi. ...

  • 06 Tem 2021 --- Nijerya'nın kuzeydoğusunda terör örgütü Boko Haram’ın düzenlediği

saldırıda 18 kişi öldü.

1 Eyl 2021 — Son dakika haberleri... Batı Afrika ülkesi Nijerya’nın kuzeydoğusunda terör örgütü Boko Haram’ın düzenlediği saldırıda 16 kişi hayatını kaybetti.

Boko Haram özgeçmişi

İlk eylemini 2007 yılında gerçekleştirmiş olan bu terör örgütü, 2009’da polis teşkilâtına karşı saldırılar düzenlemiştir. 2011’de başladığı bombalı araç saldırılarını, kilise cemaatine, okullara ve medyaya karşı silahlı saldırılar şeklinde sürdürmüştür. Bir yıl içinde Nijerya’da 500’e yakın insan hayatını kaybettiği belirtilmektedir.

2012 yılında Uluslararası Af Örgütü’nün açıkladığı bir rapora göre, Nijerya’da güvenlik güçleri İslamcı Boko Haram örgütüne karşı sürdürdüğü operasyonlar sırasında yaygın şekilde insan haklarını ihlal ettiği, ordunun ihlâlleri arasında yargısız infazlar, zorla ortadan kaybettirme ve işkence uygulamaları olduğu belirtilmiştir.

El Kaide bağlantılı Boko Haram terör örgütü, 2009 yılından bu yana 5 binden fazla sivili öldürürken nisan ayında bir liseye yaptığı baskınla iki yüzden fazla kız öğrenciyi kaçırarak tüm dünyanın gündemine gelmişti. Geçen ay Nijerya hükümetinin örgütle ateşkese vardığını duyurmasının ardından terör saldırıları hız kesmeden devam etmişti.

 

Sonuç

Bu kadar zenginliğe sahip bir ülke olan Nijerya, Boko Haram terör örgütünün saldırılarıyla istikrarı sağlamakta zorluk çekmekte bu nedenle bölgesel barış ve güvenliğe katkı sağlayamamaktadır. Bu saldırılar basına yansıyan veya duyulanlardır. Arada canını kaybeden, kaçırılan, işkenceden geçirilen nice suçsuz günahsız insan olduğuna da hiç şüphe yoktur. Dünya bu acımasız katliamları seyretmekte ve önlem alınması konusunda bir müdahalede bulunmamaktadır. BM neden varlığını hissettirmez?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam