SON DAKİKA
reklam
reklam

Balkanlara Damgamızı Vurduk

Eklenme Tarihi: 7 Ağustos 2019, Çarşamba - 10:44   Okunma Sayısı: 235497
Masa Tenisi Büyükler Balkan Şampiyonasını toplam 11 madalya ile tamamlayan Türkiye, Büyükler Balkan Şampiyonası tarihinin en başarılı sonucunu elde  ederek  takım halinde ilk kez Balkan Şampiyonu oldu.

 

 

45. Büyükler Balkan Şampiyonası Karadağ'ın başkenti Podgorica'da 11 ülkenin katılımı ile yapıldı. Şampiyonaya erkeklerde 37, kadınlarda 31 olmak üzere toplam 68 sporcu katıldı. Büyükler Balkan Şampiyonası'na Türkiye ve ev sahibi Karadağ'ın yanı sıra, Arnavutluk, Bosna Hersek, Yunanistan, İtalya, Kosova, Kuzey Makedonya, Romanya, Sırbistan ve Slovenya katıldı. Şampiyonada ülkemizi erkeklerde İbrahim Gündüz, Ziver Gündüz, Zihni Batuhan Şahin ve Talha Yiğenler, kadınlarda ise Sibel Altınkaya, Ece Haraç, Gülpembe Özkaya ve Özge Yılmaz temsil etti. Tek erkeklerde Talha Yiğenler, Tek Kadınlarda Özge Yılmaz, Çift Erkeklerde İbrahim Gündüz/Talha Yiğenler çifti, Çift Kadınlarda Özge Yılmaz/Ece Haraç ikilisi ve Karışık Çiftlerde İbrahim Gündüz/Sİbel Altınkaya çifti Balkan Şampiyonu olarak altın madalyanın sahibi oldular.

Toplam 11 madalya

Karadağ´ın başkenti Podgorica´da düzenlenen 45.Büyükler Balkan Şampiyonası'nda Türkiye, ferdi maçlarda 5 altın, 3 gümüş ve bir de bronz madalya aldı. Şampiyonayı ferdilerde 9, takım maçlarında 2 olmak üzere toplam 11 madalya ile tamamlayan Türkiye, Büyükler Balkan Şampiyonası tarihinin en başarılı sonucunu elde  ederken takım halinde Balkan Şampiyonu oldu.  Takım maçlarında Kadın A Milli takımımızın finalde Romanya'yı 3-1 yenmesiyle altın madalya alan Millilerimiz, Erkek A Milli takımın ikinciliği ile de gümüş madalya kazandı. Diğer madalyalarımız ise Tek erkeklerde Talha Yiğenler (altın), İbrahim Gündüz (gümüş),Tek Kadınlarda Özge Yılmaz (altın), Çift Erkeklerde İbrahim Gündüz/Talha Yiğenler (altın), Ziver Gündüz/Zihni Batuhan Şahin (gümüş), Çift Kadınlarda Özge Yılmaz/Ece Haraç (altın), Sibel Altınkaya/Gülpembe Özkaya (gümüş) ve Karışık Çiftlerde İbrahim Gündüz/Sİbel Altınkaya (altın), Zihni Batuhan Şahin/Gülbembe Özkaya (bronz) ikilisinden geldi.

28 yıl sonra altın

Şampiyonanın son gününde oynanan ve İbrahim Gündüz'ü n sakatlanarak çekildiği Tek Erkekler finalinde müsabakadan galip ayrılan Talha Yiğenler, Balkan Şampiyonu oldu. Geçen yılın U21 Balkan Şampiyonu Talha Yiğenler, finale gelinceye kadar Romen Manole (3-1), Makedon Kostovski (3-0), Karadağlı Jasarovic (3-0) ve Radulovic (4-0), Sırp Strugarevic (4-0) ve Popovic'i (4-0) mağlup etti.

İbrahim Gündüz ise ikinciliği elde ederek gümüş madalya ile teselli buldu. İbrahim 2017'de U21 finalinde de Talha'ya mağlup olarak gümüş almıştı. Talha Yiğenler'in şampiyonluğu ile Türkiye, 28 yıl aradan sonra Büyükler Balkan Şampiyonası'nda altın madalya kazanmış oldu. Türkiye tek erkeklerde en son 1991'de Gürhan Yaldız ile altın madalya kazanmıştı.

Özge yine yeniden

Tek Kadınlarda Milli sporcumuz Özge Yılmaz finalde Romen Tania Plaian'ı 3-1 geriye düştüğü maçta
4-3 mağlup ederek Balkan Şampiyonu oldu. Özge Yılmaz iki yıl önce yine Podgorica'da yapılan U21 Balkan Şampiyonası'nda  da tek kadınlarda altın madalyayı kazanmıştı.  Özge Yılmaz, finale gelinceye kadar Sloven Trelec (3-0), Kosovalı Zeqiri (3-0), Romen Plaian (3-2), Bosnalı Markovic 4-3, İtalyan Monfardini (4-3) ve Le Thi Hong'u (4-1) mağlup etti. Özge, elde ettiği bu Balkan Şampiyonluğu ile

Büyükler Balkan Şampiyonası tarihinde altın madalya kazanan ilk Türk kadın sporcu oldu.

Çiftlerde Türk günü

Çiftlerde ise final maçları Türk sporcular arasında oynandı. Çift Erkeklerde İbrahim Gündüz/Talha Yiğenler çifti, Ziver Gündüz/Zihni Batuhan Şahin ikilisini 3-1 mağlup ederek Balkan Şampiyonu olurken Ziver Gündüz/Zihni Batuhan Şahin gümüş madalya aldı. Türkiye Çift Erkeklerde en son 1993'de Oktay Çimen/Gürhan Yaldız ikilisi ile altın madalya kazanmıştı. Çift Kadınlarda ise Özge Yılmaz/Ece Haraç ikilisi finalde Sibel Altınkaya/Gülpembe Özkaya çiftini 3-2 mağlup ederek Balkan Şampiyonu oldu.  Sibel Altınkaya/Gülpembe Özkaya gümüş madalya elde etti. Bu sonuçla Türkiye, Büyükler Balkan Şampiyonası tarihinde Çift Kadınlardaki ilk madalyalarını kazanmış oldu. Karışık çiftlerde ise Sibel Altınkaya/İbrahim Gündüz ikilisi finalde Romen Manole/Alina Zaharia çiftini 3-1 yenerek Balkan Şampiyonu oldu. Sibel Altınkaya/İbrahim Gündüz´e yarı finalde kaybeden Zihni Batuhan Şahin/Gülpembe Özkaya ikilisi ise bronz madalyanın sahibi oldu. Türkiye daha önce 1991'de İlhan Eren/Türkan Sabırlı ikilisi ile Karışık Çiftlerde bronz madalya elde etmişti.

 

Romanya'yı iki kez yendik

Kadınlar finalinde Son Avrupa Şampiyonu Romanya´yı 3-1 mağlup eden Kadın A Milli takımımız tarihinde ilk defa Balkan Şampiyonluğunu elde etti.  Milli takımımız A Grubunda İtalya´yı 3-2, Romanya´yı 3-1 yenerek grubu ilk sırada bitirdi ve seri başı olduğu için çeyrek finali bye geçerek yarı finale yükseldi. Ay-yıldızlı Milliler, yarı finalde Sırbistan´ı 3-1 yenerek finale adlarını yazdırdılar. Sibel Altınkaya, Ece Haraç, Gülpembe Özkaya ve Özge Yılmaz´dan kurulu Millilerimiz finalde daha önce grup aşamasında 3-1 yendiği Romanya ile karşılaştı. Bu karşılaşmayı da 3-1 kazanan Kadın A Milli takımımız Balkan Şampiyonluğunu elde etti. Bu başarı ile tarihimizdeki ilk Balkan Şampiyonluğu sevincini yaşamış olduk. Daha önce Kadın A Milli takımımızın en iyi derecesi  1987 Constanta'da elde ettiği Balkan üçüncülüğü olmuştu.

 

İtalya'ya hediye ettik

Erkekler Takım finalinde İtalya´ya 2-0 öne geçtiği maçta 3-2 mağlup olan Erkek A Milli takımımız Balkan ikincisi oldu. Erkek A Milli takımımız A Grubunda Romanya´yı 3-1, Bosna Hersek´i 3-0 yenerek grubunu ilk sırada tamamladı. Erkek A Milli takımımız Çeyrek Finalde Yunanistan´ı ve ardından da Yarı Finalde Sırbistan´ı aynı sonuçla 3-1 mağlup ederek finale yükseldi. İbrahim Gündüz, Ziver Gündüz, Zihni Batuhan Şahin ve Talha Yiğenler´den oluşan Millilerimiz finalde bu yıl ilk kez Balkan Şampiyonası´na davet edilen İtalya ile karşılaştı. Maçta 2-0 öne geçen Millilerimiz bu üstünlüğünü koruyamayınca maçtan 3-2 yenik ayrıldı ve Balkan ikincisi oldu. Büyükler Balkan Şampiyonası tarihindeki ilk şampiyonluğunu kıl payı kaçıran Türkiye, daha önce 1987, 1991 ve 2001'de de Balkan ikincisi olmuştu.

 

As oyuncuları gelmedi

3-8 Eylül 2019 tarihleri arasından Fransa´nın Nantes kentinde yapılacak Avrupa Takımlar Şampiyonası finallerine hazırlandıkları için hem erkeklerde, hem de kadınlarda Romanya, Sırbistan, İtalya ve Slovenya, erkeklerde ise Yunanistan as sporcularını Podgorica'ya getirmedi. Romanya'da erkeklerde Ionescu (ITTF dünya 44.), Hunor Szocs (106.), Pletea (115.), Sipos (162), kadınlarda Bernadette Szocs (ITTF dünya 14.), Samara (28.), Ciobanu (90.), Dodean (118.) ve Diaconu (150.), Sırbistan'da erkeklerde Karakasevic (ITTF dünya 135.), Zsolt Peto (161.), Jevtovic (331.) ve Levajac (579.), kadınlarda İzabella Lupulesku (ITTF dünya 95.), Surjan (117.), Todorovic (137.), İtalya'da erkeklerde Stoyanov (ITTF dünya 69.), Bobocica (98.), Mutti (148.), J.Piccolin (270.), kadınlarda Vivarelli (ITTF dünya 83.), Giorgia Piccolin (99.), Li Xiang (121.), Colantoni (134.), Laurenti (230.), Slovenya'da erkeklerde Darko Jorgic (ITTF dünya 38., Tokic (48.), Kozul (89.), kadınlarda Alex Galic (70.), Yunanistan erkeklerde Gionis (ITTF dünya 44.), son U21 Avrupa Şampiyonu Sgouropoulos (199.) Büyükler Balkan Şampiyonasına katılmadılar.

Milliler düşüşte

Erkek A Milli ve Kadın A Milli takımımız oyuncuları Özge Yılmaz hariç ITTF dünya sıralamasında hızlı bir düşüş içindeler. Daha önce geçen sene Mart ayında 118.sıraya kadar çıkan Sibel Altınkaya 231.sıraya geriledi. 2017 Mart ayında 482.sıraya kadar çıkan Ece Haraç, bugün 813.sıraya kadar düştü. 2017 Şubat ayında 373.sıraya çıkan Gülpembe Özkaya, şimdi 563.sırada. Kadın A Milli takımımızda sadece Özge Yılmaz, sürekli bir çıkış içinde yer alıyor. 2016'da dünya 448.liğinde bulunan Özge Yılmaz, 2017'de 397., geçen sene 168., bu yıl ise 156.sırada bulunuyor.  Erkeklerde ise geçen sene Ağustos ayında dünya 116.lığına kadar çıkan İbrahim Gündüz, 221.sıraya geriledi. 2018 Temmuz ayında dünya 274.lüğü ile en derecesini yapan Talha Yiğenler ise 13.basamak gerilerek dünya 287.liğine indi.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam