SON DAKİKA
reklam
reklam

Gebelikte grip sandığınızdan daha tehlikeli

Eklenme Tarihi: 7 Nisan 2020, Salı - 12:21   Okunma Sayısı: 85951
Modern dönemin en büyük salgını ile karşı karşıya olduğumuz şu günlerde gündem tamamen Covid-19 olsa da hamilelerin grip gibi temel üst solunum yolu hastalıklarından korunması çok önemlidir. Çünkü hamilelik döneminde grip gibi hastalıklar dahi ciddi sorunları beraberinde getirebilir. Bu noktada hamile bireylerin bağışıklıklarını çok güçlü tutması ve en küçük belirtide doktoruna danışması gereklidir. Avrasya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nurcan Dalan, hamilelikte grip konusuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Hamileyken grip olmak neden tehlikeli?

İnfluenza virüsünün sebep olduğu, hızlı başlayan ateş, halsizlik, kuru öksürük gibi belirtilerle kendini gösteren bulaşıcı bir hastalık olan grip; genellikle hapşırık ve öksürük ile yayılır.

Özellikle şu günlerde tek düşündüğümüz korona virüsü olsa da risk grubunda yer alan hamileler grip konusunda da dikkatli olmalıdır. Genellikle bir hafta içinde kendiliğinden geçse de özellikle risk grubu olan kişilerde ölümcül sonuçlar yaratabilir. Hamileyken çoğu anne adayının gripten sakınmasının bir nedeni de budur. Bağışıklık sistemiyle alakalı olan bir hastalığın bu kadar hassas bir dönemde yaşanması çeşitli riskleri beraberinde getirebilir.

Risk grubunda yer alan hamilelerin sadece bağışıklık sisteminde değil aynı zamanda dolaşım ve solunum sisteminde yaşanabilecek komplikasyonlar hem anne adayına hem de bebeğe zarar verebilir. Bu sebeple hamileyken gribi hafife almak döndürülmesi zor, kötü sonuçlar yaratabilir.

 

Gribin belirtileri nelerdir?

● Yüksek ateş (38 derece ve üstü)

● Kuru öksürük,

● Boğaz ağrısı,

● Yutkunmakta zorlanma,

● Halsizlik ve yorgunluk,

● Kas ve eklem ağrıları,

● Burun akıntısı,

● Hapşırma,

● Nefes almada zorluk çekme,

● Baş ağrısı,

● Bazı dönemlerde baş dönmesi ve kusma.

 

Yüksek ateş varsa müdahale edilmeli

Yüksek ateş sadece korona virüs değil aynı zamanda ağır seyreden gribin de belirtisidir. Korona virüs sebebiyle gribi göz ardı etmek yanlış bir düşüncedir. Çünkü gebeliğin ilk 3 ayında grip sebebiyle yaşanacak enfeksiyonlar ve yüksek ateş bebeğe zarar verebilir ve hatta sakat kalmasına yol açabilir. Gebeliğin son haftalarında görülen yüksek ateş ise doğum sancılarının başlamasına neden olabilir. Ancak yaygın bir inanış olan grip sebebiyle öksürüp hapşırma düşüğe sebep olur düşüncesi tamamen yanlıştır.

 

Hamileler ne zaman doktora başvurmalı?

● Ateşiniz 38 derecenin üstüne çıktıysa,

● Nefes darlığı ve göğüs ağrısı olursa,

● Kulakta şiddetli bir ağrı ve akıntı varsa,

● Ciltte döküntü ve kızarıklıklar ortaya çıktıysa mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

 

Hamileyken gripten nasıl korunabiliriz?

Gripten korunmanın ilk yolu, gribe sebep olan virüsten uzak durmaktır. Bu noktada virüsün yaygın olarak bulanabileceği kapalı alanlardan, toplu ortamlardan, kamu alanlarından uzak durulmalıdır. Zaten şu anki süreçte evde kalmak en iyi yol olacaktır. Ancak zorunlu durumlarda toplu taşıma araçları gibi virüsün kolayca bulaşabileceği alanlarda anne adayının maske takması etkili bir önlem olacaktır. Grip salgınlarının olduğu dönemde tokalaşmamak da gripten korunmak için iyi bir yoldur.

 

Hamileyken grip aşısı yaptırılır mı?

Grip aşısı canlı virüs içermediğinden hamilelikte kullanılmasının bir sakıncası yoktur. Ancak hamilelik döneminde ilaç kullanmak gibi aşı olmak da doktor kontrolü gerektirir. Doktordan onay alan anne adayının zamanlaması çok önemlidir. İlk üç ay bebeğin gelişimi ve düşük yapma riski bakımından önemli bir süreçtir. Bu sebeple grip aşısı yaptıracak annenin hamileliğinin ilk 3 ayını tamamladıktan sonra aşı yaptırması en doğru yoldur.

 

Hamileyken grip olunursa ne yapılmalı?

Her türlü önleme rağmen anne adayları hamileyken grip olabilir. Bu durumda ilk belirtilerin ortaya çıkmasıyla birlikte doktora başvurmalıdır. Doktor semptomları hafifletmek için ilaçlar verebilir. İlaçların yanı sıra kişisel önlemler de gribin etkilerini azaltabilir. Bunlar;

● Bol bol sıvı almalı,

● Doğru ve iyi beslenmeli,

● C vitamini takviyesi almalı,

● Uyku düzenine dikkat etmeli,

● Yaşanılan ortamın iyi havalandırılması ve yeterince sıcak olmasına özen gösterilmelidir.

www.avrasyahospital.com.tr

Kaynak: HABER BÜLTENİ
Editör: HABER BÜLTENİ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam