SON DAKİKA
reklam
reklam

Tehlikesiz ama yasak

Eklenme Tarihi: 27 Aralık 2020, Pazar - 11:52   Okunma Sayısı: 126020
Hemen her ülkenin kendisine özgü kuralları ve yasakları bulunuyor. Ülkemizde serbest olan bir davranışın, bir başka ülkede yapılması ciddi hukuki ve idari cezaları beraberinde getirebiliyor

Toplumsal yaşamda bireylerin diğer bireylerle ilişkilerindeki güç dengesinin oluşturulması belirlenen kurallarla sağlanmaktadır. Sosyal ve hukuksal eşitliğin ve adaletin sağlanmasında anahtar rol oynayan bu kurallar, toplumsal ilişkilerde belirsizliğin azaltılması, bireyler arası ilişkilerde yol gösterici olması ve özgürlüklerin çerçevesini çizmesi bakımından o toplumlara bir kılavuz görevi görmektedir. Bu kurallar ve devamında gelebilen yasaklar, o toplumun yaşam tarzı, tarihi, kültürü, örf ve adetleri, coğrafi şartları, teamülleri ile belirlenir. Bu nedenle kurallar ve yasaklar toplumdan topluma değişim gösterir. Bu kurallar ve yasaklar bir yandan bireyleri özgürleştirirken, aynı zamanda da onların özgürlüklerini de sınırlandırabilmektedir. Kuralların bu dinamik doğasına bağlı olarak, farklı toplumların kurallara uyma gerekçeleri ve kurallara uymamaları durumunda karşılaştıkları yaptırımlar da değişebilmektedir. Ancak öyle ülkeler var ki, vatandaşlarına koydukları kurallar ve yasaklar başka ülkelerin insanlarını şaşırtabiliyor. İşin ilginç yanı, o ülkede yaşamıyor olsanız da , o ülkeye veya şehre turist olarak gitmiş olsanız da bu kurallar ve yasaklar sizin içinde geçerli olabiliyor. Bu nedenle bir ülkeyi ziyaret etmeden önce konan kuralları ve yasakları bilmenizde fayda bulunuyor. Turist olarak seyahat ettiğiniz ülkede kanunlarla başınızın derde girmemesi, sıkıntıya düşmemeniz için ülkelerin aklınıza bile gelmeyecek tuhaf kural ve yasaklarını sizler için derledik.

 

Sakız çiğnemek yasak

 

Uzak Doğu'nun gelişmiş ülkelerinden olan Singapur, modern yapısının yanı sıra ilginç kurallarıyla bu ülkeye ziyarete giden turistleri şaşırtıyor. Büyük limanları, gökdelenleri ve istikrarlı ekonomisiyle göz kamaştıran Singapur'da vatandaşların sakız çiğnemesi yasak. 1994 yılında çıkarılan bir yasaya göre ülkede insanlar sadece doktor reçetesi ile eczanelerden sakız alabiliyor. Sakızın yasaklanması, çiğnenmiş sakızların birileri tarafından metroların kapı sensörlerine ve koltuklarına yapıştırılması sonucunda olmuş. Ülkede ayrıca asansörlerde işemek de büyük suç kabul ediliyor. Elbette her toplumda böyle bir davranış kabul edilemez. Ancak Singapur'da insanlar o kadar çok asansörlere işemişler ki, artık tüm asansörlerde idrar algılayıcı sensörler bulunuyor. Böyle bir durum algılandığında asansörün kapıları otomatik olarak kilitleniyor ve polis haberdar ediliyor.

 

 

Bilgisayar oyunları oynanamıyor

 

Yunanistan’da internet kafelerde bilgisayar oyunları oynamak yasak. Çıkarılan kumar yasası kapsamında sadece konsol kullanıldığı için bilgisayar, xbox ve playstation oyunları da kamuya açık alanlarda oynanamıyor. Eğer bir internet kafede bilgisayar oyunu oynandığı tespit edilirse, polis hemen baskın düzenleyerek oynayanlar hakkında yasal işlem yapıyor. Ayrıca Yunanistan'da tarihi mekanlarda ve ören yerlerinde topuklu ayakkabı giymek yasaklanmış. Bu yasak topuklu ayakkabıların tarihi dokuya zarar verdiğinin tespit edilmesiyle getirilmiş. Her ülkede insanların pantolonunu ve iç çamaşırını indirmesi kabul edilemez bir davranıştır. Ama bunun için Yunanistan'da getirilmiş bir yasak bulunuyor. Ülkede böylesi bir durum o kadar çok yaşanmış ki, devlet halk içinde bu hareketi yapanlara idari para cezası ve hapis cezası getirmiş.

 

İtalya'nın her şehrinde farklı yasaklar var

 

İtalya’nın birçok şehrinde farklı yasaklar uygulanıyor. Örneğin Venedik'te güvercin beslemek yasaklanmış. Güvercin dışkılarının tarihi yapılara zarar verdiğin anlaşılması üzerine böyle bir yasak getirilmiş. Bir kişinin güvercin beslediği tespit edildiğinde kendisine 500 Euro idari para cezası uygulanıyor. Reggio Emilia şehrinde tarihi eserlerin basamaklarına oturmak yasak. Roma'da Aşk Çeşmesi etrafında bir şeyler yemek kesinlikle yasak ve para cezası gerektiriyor. Ayrıca Roma'da plastik torbalarla eşya taşımak da yasak. Vicenza'da parklardaki banklara yatmak yasak. San Remo'da elektrik direklerine çıkartma yapıştırmak bir kanunla yasaklanmış. Forte Dai Marmi'de hafta sonları ve tatil günlerinde çim biçme makinesi kullanmak yasak. Genova'da ise elinde içecek kutusuyla ya da şişesiyle dolaşmak idari para cezası gerektiriyor.

 

Japonya’da bahşiş vermeyin

 

Birçok ülkede bahşiş, alınmış iyi bir hizmetin karşılığında yapılan teşekkür olarak algılansa da Japonya’da durum farklı. Geleneklerine hayli bağlı olan Japonlar, her ne koşulda olursa olsun bırakılan bahşişi hakaret ve aşağılama olarak algılıyor. Eğer bu yasağı bilmiyorsanız, garson peşinizden gelerek size paranızı unuttuğunuzu söyleyerek bahşişi iade ediyor. Ofiste uyursanız muhtemelen kovulursunuz. Ancak söz konusu olan ofis Japonya'daysa durum başka. Japon iş kültüründe "inemuri" yani işte uyuma saati zorunlu. Uyumamak ise yasak. Eğer uyumayıp da uyuyormuş gibi yapan bir kişi tespit edilirse, ona ekstra çalışma saati yazılıyor. Ayrıca Japonya'da hediyeyi veren kişi, açmasını isteyene kadar hediyeyi alan kişi hediyeyi açamaz. Bunla ilgili bir yasak yok ama halk arasında yerleşip bir kural halini almış. Ayrıca hediye paketini kesinlikle yırtarak açmayın. Özenli biçimde ambalaja zarar vermeden hediye paketini açmanız gerekiyor. Aksi takdirde karşınızdaki kişiye hakaret etmiş sayılıyorsunuz.

 

 

 

 

Çin’de birine saat hediye etmeyin

 

Çin’de bir kişiye saat hediye etmek kesinlikle kabul edilemez bir davranış olarak görülüyor. Bir Çinliye saat hediye ettiğinizde ona aslında ölümüyle ilgili önemli bir hatırlatma yapmış olduğunuza inanılıyor. Çinlilere göre saat, ölüm için geriye sayılan zaman anlamına geliyor. Bir kişiye saat hediye edilmesi ise ölümü için geriye kalan zamanın beklendiği anlamına geliyor ve büyük bir hakaret olarak algılanıyor.

Çin genelinde devlet değerlerine saygı duymadığı ve kültürel anlamda Çin’e yakışmadığı düşünülen Hip-Hop kültürü ve temsilcilerine medyada yer verilmesi kesinlik yasak. Nisan 2011’den bu yana kabul gören kanun kapsamında, resmi olarak zaman yolculuğu teması içeren her türlü film ve dizi Çin bünyesinde yasaklanmış durumda.

 

 

 

Bebeklere tuhaf isimler vermeyin

 

İskandinav ülkesi İsveç'te bebeklere tuhaf ve ilginç isimler verilmesi bir kanunla yasaklandı. Hatta

her yıl güncellenen yasaklı bebek isimleri listesi bile bulunuyor. Bu isimlerden birini bebeğine vermek isteyenler ise hükümet tarafından engelleniyor. Bir diğer benzer yasağın bulunduğu ülke ise Danimarka. Danimarka’da insanlar bebeklerine hükümetin belirlediği 7 bin isimden birini vermek zorunda. Bu isimlerin dışında bir ismin seçilmesi yasak. Ancak kiliseden onay alması halinde listede olmayan isme izin veriliyor.

 

Dünyadaki ilginç yasaklar

 

Dünyanın hayvan haklarına en çok önem veren ülkelerinden biri olan İsviçre'de havlayan bir köpeği azarlamak yasak. İsviçre'yi gezerken havlayan bir köpeğe bağırırsanız başınız derde girebilir.

Avustralya'nın Victorio şehrinde pazar günleri pembe pantolon giyilmesi kanunla yasaklanmış.

Batı Avustralya'da evlerde 110 kilodan fazla patates bulundurulması yasak. İngiltere Meclisi aldığı bir kararla Meclis'e zırh ve kılıç ile girilmesini yasaklamış. Ayrıca İngiltere meclisi, yalnızca bu ilginç yasakla da kalmıyor. Çıkartılan bir yasa ile Mecliste ölmek de yasak. Fransa'da Granville isimli kasabaya fillerin girmesi kanunla yasaklanmış. 2009 yılında sirklerle birlikte gelen fillerin plaja dışkılamaları sebebiyle bu karar alınmış. Almanya'da otobanda benzin bitmesi ve yolda kalmak ilginç bir şekilde yasalara aykırı. Almanya'da otobanda yürümek de yasak. Kenya'da Masai Mara halkı için soyunmak serbest ancak yabancılar için yasak. İsviçre'de apartmanlarda saat 22.00'den sonra sifon çekmek yasak. Alaska'da ise uyuyan bir ayıyı fotoğraf çekmek amacıyla uyandırmak yasak. Bu yasaklara uyulmadığı takdirde idari para cezası, tekrarı halinde ise hapis cezası verilebiliyor.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam