SON DAKİKA
reklam
reklam

Sonsuz enerji kaynağı

Eklenme Tarihi: 2 Ocak 2021, Cumartesi - 10:38   Okunma Sayısı: 223736
Potansiyeli ve kullanım kolaylığı ile diğer yenilenebilir enerji kaynakları arasında daha büyük avantajlara sahip olan Güneş enerjisi son yılların gözdesi haline geldi

Günümüzde enerji, elinde bulundurduğumuz medeniyetin en temel taşlarından birini oluşturur. Gelişmek ve büyümek ancak enerji ile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle enerji ihtiyaçlarını çözen toplumlar hızla kalkınma hamlelerini gerçekleştirme imkanı bulurlar. Ancak son dönem enerji üretiminin ve enerji tüketimini karşılayamaması, enerji kaynaklarının hızla tükenmesi ya da doğaya zarar vermeye başlaması, insanları yeni enerji alternatiflerinin arayışına itmektedir. Enerji üretiminde hem yenilenebilir, hem de çevreyle uyumlu sınırsız enerji kaynakların araştırılması ve geliştirilmesi sonucunda aralarında güneş enerjisinin de bulunduğu yenilenebilir enerji kaynakları ciddi anlamda üzerinde çalışılan enerji alternatiflerinin başında gelmektedir. Güneş enerjisi, sahip olduğu potansiyel ve kullanım kolaylığı ile diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha fazla avantajlara sahiptir. Türkiye ise güneş kuşağında olmasına rağmen henüz sahip olduğu potansiyeli yeterli derecede etkin ve yaygın bir şekilde kullanamamaktadır. Dünyanın en önemli enerji kaynağı hiç kuşkusuz güneştir. Güneş enerjisi, dünya üzerindeki tüm fiziksel oluşumları en çok etkileyen başlıca enerji kaynağıdır. Dünyadaki madde ve enerji akışları güneş enerjisi sayesinde mümkün olabilmektedir. Örneğin, rüzgar, fırtına, deniz dalgası, okyanusta sıcaklık farkı ve biyokütle enerjileri, güneş enerjisinin değişim geçirmiş biçimleridir. Güneş enerjisi, doğadaki su döngüsünün gerçekleşmesinde de rol oynayarak, akarsu gücünü oluşturmaktadır. Güneş ışınlarından yararlanmak için pek çok teknoloji geliştirilmiştir. Bu teknolojilerin bir kısmı Güneş enerjisini ışık ya da ısı enerjisi şeklinde direkt olarak kullanırken, diğer teknolojiler Güneş enerjisinden elektrik elde etme şeklinde kullanmaktadır.Güneş enerjili sıcak su sistemleri, suyu ısıtmak için Güneş ışınlarından yararlanır. Bu sistemler evsel sıcak su ya da bir alanı ısıtmak için kullanılabildiği gibi çoğunlukla bir havuzu ısıtmak için kullanılır.

İşletmelerin maliyetlerini düşürür

Güneş enerjisi yatırımı düşünenlerin temel motivasyonu genellikle ödedikleri yüksek elektrik faturalarını düşürmek amacıyla olmaktadır. Bu nedenle enerji maliyetlerini azaltmak ya da tamamen ortadan kaldırmak işletmelerin maliyetlerinde önemli bir düşüşe sebep olacaktır. Diğer yandan işletmelerin temel amacının maliyetleri düşürüp geliri yükseltmek olduğu düşünüldüğünde bu çok mantıklı bir yaklaşımdır. Güneş Enerji Santralinin ilk yatırım maliyeti yüksek görünebilir. Fakat kaliteli malzeme ve iyi bir işçilikle kurulan, işletme bakımı düzenli yapılan bir Güneş Enerjisi Santrali ilk yatırım maliyetini 4 ila 7 yıl arasında çıkarır ve minimum 25 yıl boyunca hizmet verir. Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarının aksine güneş enerjisi çevresel faktörlerden minimum seviyede etkilenir ve diğer enerji kaynakları gibi tükenme olasılığı da yoktur. Güneş enerjisi sisteminiz açıldığı andan itibaren enerji üretmeye başlayacaktır.

 

 

 

 

Güneş Enerjisi sonsuz bir kaynak

GES sistemlerinde enerjinin üretilmesi için güneşin her gün doğması yeterlidir.Güneş bize kullanabileceğimizden daha fazla enerji sağlar ve hiç kimse güneş ışığını tekelleştiremez kontrol altına alamaz. Güneş enerjisi alanında geliştirilen teknolojiler ekonomik gelişme açısından hayatidir. Yenilenebilir enerji, ekonomi üzerindeki çok boyutlu olumlu etkileriyle ülkeler için büyük önem arz etmektedir. Enerjide dışa bağımlılığının azalmasını, yatırımların canlanmasını ve teknolojik gelişime yönelmeyi tetikleyen yenilenebilir enerjinin bir diğer etkisi ise, işgücü piyasalarında yaratmış olduğu istihdamdır. Yenilenebilir enerji sistemlerinin hayata geçirilmesi ve yaygınlaştırılması ile son yıllarda küresel istihdamda artış gözlemlenmektedir.

Doğalgaz yerini güneş enerjisine bırakacak

Güneş enerjisinin evlerde ısıtma amacıyla kullanılabileceğine dikkat çeken ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, “Daha temiz bir dünya için fosil yakıtların kullanımını azaltmalıyız. Elimizde güneş gibi sonsuz bir kaynak ve ısı pompası gibi Avrupa’da uzun yıllardır kullanılan bir sistem var. Güneş enerjisinden beslenen ısı pompası ile evler ısıtılabilir ve evlerin sıcak su ihtiyacı karşılanabilir. Bu sistem hem maliyeti düşürür hem de Türkiye’nin enerji ithalatını azaltır.” dedi. Türkiye’nin ısıtma ihtiyacının büyük bölümünü fosil yakıtlardan karşıladığına dikkat çeken ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, “Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğu, evlerini doğalgaz ile ısıtıyor. Doğalgaz da fosil yakıtların türevlerinden bir tanesidir. Kombiler doğalgazı yaktığı zaman bir emisyon ortaya çıkar. Kömür, odun ve fuel oil kadar havayı kirletmese de doğalgaz da havayı kirletir. Türkiye coğrafi konumu gereği güneş enerjisi potansiyeli bakımından zengin bir ülke. Elimizde güneş gibi sonsuz bir kaynak ve ısı pompası gibi Avrupa’da uzun yıllardır kullanılan bir sistem var. Güneş enerjisinden beslenen ısı pompası ile evler ısıtılabilir ve evlerin sıcak su ihtiyacı karşılanabilir. Bu sistem hem maliyeti düşürür hem de Türkiye’nin enerji ithalatını azaltır.” dedi.

Dünya’nın geleceği burada

ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi olarak ‘2021’i Güneş Enerjisi Yılı’ ilan ettiklerini belirten İlgin Eray, “Güneş enerjisi Türkiye’de daha çok ticari amaçlı kullanılıyor. Bireysel kullanımın düşük olma sebebinin bilgilendirilme eksikliği olduğunu düşünüyoruz. Ülke genelindeki bin 400’e yakın bayiimizle insanları ısı pompası ve güneş panelleri hakkında bilgilendireceğiz. Gelecek bize gösteriyor ki daha yüksek COP ve EER oranına sahip, daha düşük sıcaklıklarda çalışabilen ve klimadan daha ucuza soğutma yapabilen cihazlar tüketici tarafından tercih edilecek. Tüm bu işleri yaparken güneşten veya rüzgardan ürettiği elektrikle beslenmeleri de önemli bir kıstas olacak. Dünya’nın geleceği burada, biz de burada olmalıyız.” şeklinde konuştu. Türkiye’nin ısı pompası hakkında fazla bilgi sahibi olmadığına dikkat çeken İlgin Eray, sistemi ve çalışma prensibini şu sözlerle anlattı: “Avrupa’da yıllardır kullanılan ısı pompası, ısı enerjisini bir ortamdan diğer bir ortama taşıma prensibine dayanan ve elektrikle beslenen bir sistemdir. Gerekli şartlar sağlandığında, yüksek miktarlarda enerji düşük maliyetlerle kullanıma sunulabilir. Isıtma ihtiyacını karşılayan ısı pompası soğutma ve sıcak su ihtiyacını da karşılayabilir. Isı pompaları tüm bunları yaparken sadece elektrik enerjisine ihtiyaç duyar. Çatıya yerleştirilecek güneş panelleri ile elektrik ihtiyacının bir bölümü de bu şekilde maliyetsiz karşılanabilir.”

 

GES temiz ve güvenilirdir

Solar enerjinin dünya ve gelecek nesiller için en önemli özelliği temiz ve yeşil bir enerji kaynağı olmasıdır. Güneş enerjisi karbon ayak izinizi azaltmanın harika bir yoludur. Güneş enerjisinde doğayı kirleten hiçbir şey yoktur. Güneş enerjisi herhangi bir sera gazı salmaz. Dolayısıyla güvenli ve çevre dostudur. Güneş enerjisi kendi kendine yeterlidir ve çatınıza güneş panelleri kurmak sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak için güvenli ve kolay bir yoldur. Tüketim yerinde hızlıca devreye alınabilmesi güneşten elektrik üretimini güvenli kılar. Bir çok doğal afet sonrası, afet yerinde enerji üretimi için sadece güneş enerjisi sistemleri kullanılabilmektedir.

 

 

Güneş enerjisi iyi bir yatırım

Güneş enerjisinden elektrik üretiminin diğer enerji kaynaklarından ayrılan bir diğer özelliği ise kurulumu için özel bir alana ihtiyacınızın olmayışıdır. Boşta duran çatılarınızın üzerini kurulumu yapılarak, enerji üretmeye başlayabilirsiniz.Ancak güneş enerjisi değerlendirilirken sadece bir enerji alternatifi olarak değil aynı zamanda bir yatırım aracı olarak da değerlendirilmelidir. İlk yatırım maliyetleri yıllara göre düşüş gösteren Güneş Enerji Santralleri, diğer yatırım araçlarıyla kıyaslandığında geri dönüş süresi kısa, getirisi yüksek ve riski düşük bir yatırım aracı olarak öne çıkmaktadır. Evinizin çatısına birkaç kw gücünde güneş enerjisi santrali kurarak enerji yatırımcısı olabilir, birikimlerinizi doğru bir şekilde değerlendirebilirsiniz.

 

 

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam