SON DAKİKA
reklam
reklam

Teknoloji kanatlanıyor

Eklenme Tarihi: 8 Ocak 2021, Cuma - 10:10   Okunma Sayısı: 151001
Üniversite öğrencilerine kampüs hayatını değiştirecek projelerini geliştirmeleri için fırsat tanıyan Red Bull Basement, teknolojiyle ilgilenen girişimcileri desteklemeye ve kanatlandırmaya devam ediyor

 

 

Daha iyi bir yarın inşa etmek amacıyla teknolojinin gücünden yararlanan girişimcileri ve inovasyon alanındaki fikir önderlerini destekleyen Red Bull Basement, her yıl genç girişimci adaylarının keşfedilmesine ve girişimlerini uluslararası arenada geliştirmelerine fırsat tanıyor. Tüm öğrencilerin inovasyonu olumlu bir etki yaratmak için kullanmaları konusunda güçlendiren Red Bull Basement'in amacı öğrencileri daha iyi bir yarına götürebilecek fikirleri üreterek süregelen düzene meydana okumaları için bağlarını güçlendirmek ve ilham vermek. Katılmak için girişimci veya mucit olunmasına gerek olmayan bu beyin fırtınasına herkes katılabiliyor. Finalist ekiplerin son sunum için fikirlerini hayata geçirdiği Global Atölye, yol boyunca da çevre edinme, uzman rehberlik ve daha fazlası için fırsatlar sunuyor. Red Bull Basement, gençlerin cesurca yeni fikirler geliştirmesine ve bu fikirleri hem teknoloji hem de diğer alanlarda çözümler uygulamasına destek olmak için düzenliyor. Amaç, kampüslerinde, yaşam alamlarında ve daha pek çok yerde olumlu bir etki yaratmak. Bir üniversite öğrencisi olarak, hangi alanda öğrenim görüyor olursanız olun, burada yer alabilirsiniz. Dünya,
yaratıcılığa ve yenilikçi fikirlere şu anda ihtiyaç duyuyorsa, olumlu bir değişim yaratmak için neden mezun olmayı bekleyin ki. Red Bull Basement, şehirlerindeki sosyal ve çevresel zorlukları çözmek için teknoloji becerilerini kullanan bilgisayar korsanlarını, yapımcıları ve yazılımcıları desteklemek amacıyla Brezilya'nın Sao Paulo kentinde 2015 yılında başlatıldı. O zamanlardan bu yana devamli büyüyen 2018'de Berlin ve 2019 Toronto'da düzenlenen Red Bull Basement Global Atölyelerinde elde edilen katılımcı fikirleri çok çeşitli temaları kapsadı. Yıllar boyunca Red Bull Basement'ın her ülkedeki ortak amacı, yenilikçi gençleri güçlendirmek ve değişimi daha iyiye doğru yönlendirmek oldu.
Red Bull Basement'da her fikir için yer var. Kampüsteki yaşamı olumsuz etkileyen acil, karşılanması gereken bir ihtiyaç veya yaşam alanında baş gösteren daha büyük bir zorluk için bir çözüm sunabilirsin. Tekonolji, çözümün tamamı veya bir parçası için kullanılabilir. Konular, yalnızca hayal gücünle sınırlı. Başlamak için; ulaşılabilirlik, beden ve zihin, kariyer, temiz su, iklim eylemi, eğitim, güçlendirme, enerji, akıllı şehirler gibi konuların bilinmesi gerekiyor.

Türkiye’yi Plantric temsil etti

Dünya çapında 3 bin 865 başvuru arasından seçilen 38 katılımcıyla gerçekleşen eğitim programında Türkiye’yi temsil eden Plantric, global girişimcilik ekosistemiyle buluşarak fikirlerini hayata geçirmenin yollarını geliştirdi. Girişimin kurucusu olan Doğuş Üniversitesi öğrencileri Aylin Yazıcı ve Can Zenginel, üç gün süren eğitimlerin ardından finalde en başarılı 10 proje arasında yer aldı. Teknolojiyle ilgilenen girişimcileri destekleyen Red Bull Basement, üniversite öğrencilerine kampüs hayatını değiştirecek projelerini geliştirmeleri için fırsat tanıyor. Dünya çapında 3865 başvuru arasından seçilen 38 katılımcıyla gerçekleşen eğitim programında Türkiye’yi temsil eden Plantric, global girişimcilik ekosistemiyle buluşarak fikirlerini hayata geçirmenin yollarını geliştirdi. Girişimin kurucusu olan Doğuş Üniversitesi öğrencileri Aylin Yazıcı ve Can Zenginel, üç gün süren eğitimlerin ardından finalde en başarılı 10 proje arasında yer aldı.

Birinciliği Lava Aaqua elde etti

Başvuru sürecinin ardından halk oylaması ve yerel jürinin değerlendirmesinden geçen Plantric ekibi, geçtiğimiz beş hafta boyunca projelerini geliştirmek üzere global girişimcilik ekosistemiyle bir araya geldi ve danışmanlık aldı. Beş haftanın ardından gerçekleştirilen Global Atölye'de, uygulamalı eğitim seansları ve uluslararası platformlardan konuşmacıların dâhil edildiği etkinlik, deneyim dolu bir hafta sonuna imza atıldı. Çevrim içi olarak gerçekleşen buluşmada son 10’a kalan finalistler jüri önünde projelerini sundu. Red Bull Basement 2020’nin dünya birincisiyse Birleşik Krallık'tan katılan Lava Aqua X isimli girişim oldu. Su israfını önlemek amacıyla yola çıkan ekip, yurtlarda kalan üniversite öğrencilerinin oldukça etkili olduğunu keşfederek bunu engellemek ve su problemi üzerine bir farkındalık yaratmak için duşta kullanılan suyu başka alanlarda da yeniden kullanmaya imkân yaratan bir sistem icat etti. 2020’nin kazananı olan Lava Aqua X’in fikirlerini geliştirmek ve gerçeğe dönüştürmek için gerekli ihtiyaçları karşılanacak ve ekip Japonya’da dünyanın en başarılı inovasyon merkezlerinden birisinde çalışma şansı yakalayacak.

 

 

Daha yaşanabilir bir dünya için

Türkiye finalisti Plantric’in ekibinin kurucularından Aylin Yazıcı ve Can Zenginel “Red Bull Basement 2020’nin çevrim içi olarak gerçekleşen Global Atölye’si bize eşsiz deneyimler kazandırdı. Birbirinden değerli 38 proje arasından en başarılı 10 girişim arasına girdiğimiz için mutluyuz. Sıfır atık mottosuyla çıktığımız bu yolda Plantric’i geliştirme imkânı bulduk. Bundan sonra da var gücümüzle dünyayı daha yaşanabilir bir yer yapmak için çalışacağız” diye konuştu. Değişen dünya düzenine ayak uydurabilmek için üç ana bölümden oluşan Plantric’in sisteminde; yemek atıkları için konteyner, toprak kaplar ve otomatik sulama sistemi yer alıyor. Sistem, gıda atıklarının konteyner kenarına döküldükten sonra çalışmasını ve saksılarda bulunan toprağı bu atıklarla gübreleyerek her bir bitkinin büyümesini için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlıyor. Sistem doğru ışıklandırma yöntemleri sayesinde birçok alanda kullanılmaya ve uygulamaya müsait bir düzen sunuyor.

Plantric, kendi kendine yetebilen bir bahçe sistemi

Doğuş Üniversitesi'nde endüstriyel tasarım okuyan Aylin Yazıcı, ''Yaklaşık bir buçuk senedir aktif olarak uluslararası ve Türkiye genelinde yarışmalara katılıyorum. Kendimi girişimci olmaya adadım diyebilirim. 3D modelleme dışında grafik tasarım alanında da kendimi geliştirmeye çalışıyorum. 11 yaşından beri müzikle uğraşıyorum; gitar çalıyorum'' dedi. Doğuş Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 2. sınıf öğrenci olan Can Zenginel, ''Okulumuzun girişimcilik kulübü DOU Startup’ın organizasyon koordinatörlüğünü yapıyorum. Kuluçka merkezimizde yolumuzun kesiştiği Aylin’le Plantric için güçlerimizi birleştirdik ve bu yola çıktık. Plantric, kendi kendine yetebilen bir bahçe sistemidir. Bu sistem yemek atıklarının kompostlanma yöntemine dayalı olarak çalışır. Üç ana çalışma bölümünden oluşur; yemek atıkları için konteyner, büyük toprak kap ve otomatik sulama sistemi. Sistem, gıda atıkları konteynerlara döküldükten sonra çalışır ve saksıda bulunan toprağı gübreleyerek bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için enerji sağlar. Çürütmenin genelde olumsuz bir anlamı vardır ama konu kompost olunca çürütmek yeniden yaşatmak demek'' şeklinde konuştu.

 

 

 

Fikir kadar sunum da önemli

Red Bull Basement'ı kazanıp projeni Red Bull'un sağlayacağı desteklerle hayata geçirmek için yapılması gereken iki önemli detay var. Öncelikle fikrinin hem kampüste, hem de dünyada pozitif farklılıklar yaratacağından emin olunması gerekiyor. Ayrıca fikrini nasıl sunacağın da fikrin kendisi kadar önemli. Çünkü halk oylamasında ve jüri karşısında iyi bir izlenim bırakmak Red Bull Basement'ın en önemli adımlarından birisi. Red Bull Basement'ın global atölyesinde geçtiğimiz yıl Türkiye'yi akıllı su matarası projesi SMARTTLE tesil etme hakkı kazanmıştı.Boğaziçi Üniversitesi’nden Kaan Berk Öztürk ve Bekir Aksoy ile girişimleri hakkında yapılan röportajlar hazırlanacak sunumlarda oldukça yol gösterici olacakt

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam