SON DAKİKA
reklam
reklam

Çam sakızı çoban armağanı

Eklenme Tarihi: 9 Şubat 2021, Salı - 02:00   Okunma Sayısı: 114613
Gezmek, farklı kültürleri keşfetmek ve tanımak için gittiğimiz ülkelerden dönüşte, hem kendimiz için hatıra, hem de sevdiklerimize vermek için hediyelik eşya almak artık bir gelenek haline geldi. Alınacak doğru hediyeleri bulmak ise, gittiğimiz yerleri iyi tanımaktan geçiyor

Atalarımızdan bize yadigar kalan sözlerden birisi olan 'Çam sakızı çoban armağanı' atasözü genellikle birisine bütçeler ölçüsünde hediye verilmesine denilmektedir. Bu hediyelerde değerlilikten öte içtenlik ön plana çıkar. Yurt dışından alacağımız hediyelere bu atasözüne çok uyuyor. Çünkü başta kendimiz, ardından ailemiz ve sevdiklerimiz sonrada çalışma arkadaşlarımız derken, bir anda uzun bir hediye listesi karşımıza çıkabilir.

Yurt dışında bir yere seyahate gittiğinizde, tatilin bitmesine 1-2 gün kala tatlı bir heyecan başlar. Gözlerimiz sevdiklerimize alacağımız hediyeleri arar vitrinlerde. Bazen de karar veremeyiz ne alacağımıza. Bu durum bir çok tatilde önemli bir sorun teşkil eder. Oysa her ülkenin kendisine özgü, kültürünü, tarihini yansıtan hediyelikleri var. Bunlar bazen bir takı yada süs eşyası olurken, kimi zaman bir içecek yada yiyecek olabiliyor. Yurt dışı tatillerin belki de tek ortak hediyesi, o yerin motiflerini ve figürlerini taşıyan Magnetler ve biblolar olabiliyor. Bir çok kişinin buzdolabının üstü çeşitli ülkelerin magnetleriyle doludur. Ya da vitrinlerini süsleyen biblolar vardır. Yeni bir coğrafya, yeni bir kültür, farklı insanlar tanımak her insanın ortak tercihidir. Oralarda gezmek kadar getireceğiniz hediyeler de önemli taşır. Sevdiklerinize hediye olarak getirebileceğiniz ya da kendinize anı olarak saklamak için o ülkenin klasikleşmiş, almadan dönülmemesi gereken hediyelik eşyaları bulunuyor.

 

İtalya'nın renkli hediyeleri

 

Avrupa'nın en çok turist çeken ülkelerinin başında gelen İtalya, Venedik Maskeleri ve pasta denilen makarnalarıyla ünlü. Makarnanın ana vatanı olan İtalya'da makarna ve zeytinyağı çeşitlerinden oluşan şık hediyeler seçebilirsiniz. Cam aksesuarlar ve kuklalar da değişik seçenekler arasında sıralanabilir. İtalya dönüşü alabileceğiniz en renkli hediyelerden biri de geleneksel Venedik Maskeleri yada Venedik Gondollarının biblo ve magnetleri olabilir. Venedik'te her yıl düzenlenen festivallerde kullanılan figürler, mermer, cam, porselen veya deriden yapılabiliyor.

 

Ada'nın sembolleri ilgi görüyor

 

İngiltere'nin sembolü olmuş çift katlı kırmızı otobüslerin ve kırmızı telefon kulübelerinin gerek oyuncaklar, gerekse bibloları ilginç birer hediye olarak turistlerce tercih ediliyor. Ayrıca çeşitli dekoratif kutularda satılan çaylar da anı olarak alınabilir. İngiltere'deki Cadbury’s çikolataları dünya’nın en iyi çikolataları olarak kabul ediliyor. Hal böyle olunca da İngiltere’ye gidip çikolata almadan dönmek olmaz. Ayrıca İngiltere'nin Sembolü Big Ben, Tarihin karanlığı Tower of London, Zorunluluktan Doğan Zarafet Tower Bridge, Kraliyet Ailesi'nin Mekanı Buckingham Sarayı, Ölümsüzlerin Evi National Gallery ve Yükseldikçe Güzelleşen London Eye için güzel küçük biblolar sadece hediye değil, kendiniz için de hatıra olacaktır.

 

Baltıklardan amber takıları

 

Avrupa'nın en önemli turizm rotalarından biri olan Baltık ülkeleri, Litvanya, Estonya ve Letonya'nın en önemli şehirleri son yıllarda Türklerin de gözdesi oldular. Vilnius, Tallin ve Riga'dan hediye olarak "Baltık altını" da denilen amberden yani kehribardan yapılan takıları tercih edebilirsiniz. Baltık bölgesinde amber takılar çok yaygın, fiyatları da büyüklüğüne, parlaklığına, rengine göre değişiyor. Riga'da çeşitli bitki ve baharatlarla hazırlanan, soğuk algınlığına iyi geldiği öne sürülen "Black Balsam" denilen içki çok ünlü. Alkol oranı çok yüksek olduğu için kahve ve değişik içeceklerle karıştırıp içilen Black Balsam da alternatif olabilir. Hediyelik olarak siyah seramik ürünler, tahta mutfak eşyaları, yün örtüler, giysiler, geleneksel kostümü içinde mini bebekler, Laimas çikolataları, kimyonlu bir tür yerel peynir ve siyah ekmek denilen çavdar ekmeği alınabilir.

 

Laleden peynire bir çok çeşit

 

Batı Avrupa'nın en çok ziyaret edilen ülkelerinden olan Hollanda'dan ülkenin sembolü olan laleler alınabilir. Ayrıca sevdiklerinize hediye etmek üzere paketlenmiş olarak satılan lale soğanı ve çiçek tohumları da alabilirsiniz. Hollanda'nın kültürel simgesi olan ucu kıvrık takunyalar da ideal bir hediye. Her renk ve desenden bulabileceğiniz tahtadan ya da porselenden yapılan bu takunyaları, gezi hatırası olarak da saklayabilirsiniz. Gurme tatilciler için Hollanda peynirleri tartışmasız favori hediyelikler arasında. Peynir konusunda Hollanda kadar ünlü olan Fransa'nın peynirleri de tercih edilebilir. Ayrıca kolonya ve sucuk çeşitleri de oldukça etkileyici. İspanya, şal, zil, yelpaze, vurmalı çalgı kastanyet, Flamenko kıyafeti, boğa güreşi hediyelik eşyaları ve Gaudi'nin eserlerinin minyatürleri alınabilir. Dantel işçiliğinde Belçika son derece başarılı. Brugge ve Brüksel’de bir çok şehrinde dantel ürün satan dükkan bulabilirsiniz.

 

Yunan heykelleri tercih ediliyor

 

Türklerin en çok ilgi gösterdiği destinasyonların başında gelen Yunan Şehirleri, hediyelik konusunda hiç sıkıntı yaşamayacağınız dükkanlarla dolu.  Yunanistan'da sayısız hediye seçeneği bulmak mümkün. Atina'daki tarihi yapılar ya da karakterlerin replikaları, Zeus ya da Venüs heykeli, Acropolis'i simgeleyen heykelleri hediye olarak seçilebilir. Yunanlılara has bir müzik enstrümanı olan Bouzuki de farklı bir hediye seçeneği olarak düşünülebilir. Görüntü olarak bağlamaya benzeyen ancak gitar ve bağlamanın karışımdan oluşan bouzuki, müzikle uğraşanlar için hediye alternatifi olabileceği gibi ev dekorasyonu olarak da kullanılabilir. Rakının akrabası olan Ouzo da favori hediyeler arasında geliyor. Yunanistan'da hediye olarak ayrıca çok çeşitli yerli üretim şarabın yanı sıra Yunan peynir ve zeytinleri de hediye olarak alınabilir.

 

Budapeşte'nin el emeği göz nuru ürünleri

 

Macaristan’da genel olarak baharatın çok ucuz olması ve bu yörenin kırmızı biberinin çok meşhur olmasından ötürü hediyelik tercihlerinde ilk alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Budapeşte'den porselen, ajka kristalleri, renkli yumurtalar, nakışlı geleneksel Macar giysileri, Tokaji şarapları, işlemeli masa örtüleri ve palinka alabilirsiniz. Eğer yolunuz Prag'a düşerse, camdan yapılmış, muhteşem hediye eşyaları ilginizi çekecektir.  Prag'da ayrıca sadece şehirde bulabileceğiniz kukla hediyeler ilginiz çekebilir. Ayrıca Çek Cumhuriyeti tam bir goflet ülkesi. Market raflarında binlerce değişik goflet seçeneğinden birini hediye alabilirsiniz.

 

 

Kuzey'in sıcak hediyeleri

 

Kuzeyin soğuk ülkelerinden sıcacık hediyelikler bulmanız mümkün. Norveç hemen hemen her yerde bulabileceğiniz dağ kazakları ile meşhur. Rengarenk kazaklar, yerel motiflerle süslenince ilginç bir hediye haline bürünüyor. Bir başka kuzey ülkesi Danimarka'dan, deniz kızı heykeli, kehribar taşı, royal copenhagen porselenleri, Lego ve Danimarka kekleri alabilirsiniz. Eğer yolunuz İsveç'e düşerse mutlaka cam eşyalara bakmalısınız. Ayrıca tahta takılar İskandinavya genelinde olduğu gibi burada da kehribarlar ile bezenmişler. Finlandiya ise geyik etinden yapılmış güzel et yemeklerini gerek konserve olarak, gerekse vakumlanmış olarak ülkenize götürebilirsiniz. Örneğin ben Helsinki'den dönerken çok beğendiğim geyik etinden vakumlatıp anneme hediye getirmiştim. Ayrıca Finlandiya'da harika koyun postları ve geyik postları da dekoratif olarak kullanabileceğiniz güzel hatır eşyaları. Geyik sembollü tahta fıçı şeklindeki kupa bardakları ise başka hiç bir yerde bulamayacağınız ender hediyelikler aradında.

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam