SON DAKİKA
reklam
reklam

Günsel'e İstanbul imzası

Eklenme Tarihi: 12 Şubat 2021, Cuma - 10:08   Okunma Sayısı: 132947
KKTC’nin yerli otomobili GÜNSEL, İstanbullu mühendis ve tasarımcıların imzasını taşıyor. İstanbullu mühendis ve tasarımcılar, GÜNSEL’in geliştirilmesinde en kalabalık ekiplerinden biri olarak büyük pay sahibi oldu

Türk mühendis ve tasarımcılar tarafından 1,2 milyon saat emekle geliştirilen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yerli otomobili GÜNSEL’in arkasında genç ve yaratıcı bir ekip var. Kasım 2020’de İstanbul’da MÜSİAD EXPO 2020'de dünya otomotiv piyasasının vitrinine çıkan GÜNSEL’de en kalabalık ekiplerden biri de İstanbullu mühendis ve tasarımcılardan oluşuyor. Sayıları 175’i bulan mühendis, tasarımcı ve üretim personelinin yer aldığı GÜNSEL ekibi, seri üretime geçilmesiyle birlikte kademeli olarak artarak bini aşacak. Kıbrıs’ın simgesi Muflon’dan esinlenilerek tasarlanan GÜNSEL B9, saatte 100 km hıza 8 saniyede ulaşıyor. Hız limiti ise elektronik olarak saatte 170 km ile sınırlandırıldı. Tek şarjla 350 kilometre yol kat edebilen araç, rejeneratif fren sistemine sahip. GÜNSEL’in ikinci modeli J9 ise SUV segmentinde yine yüzde 100 elektrikli olarak üretilecek. Yaşları 21-30 arasında değişen İstanbullu mühendisler Bahadır Alşan, Ömer Faruk Tan, Batuhan Çopur, Elif Gizem Tunçel, Fatih Alkan, İsmail Çelikkol, Murat Özdemir, Ömer Faruk Taşkan, Sümeyya Aksu, Yunus Emre Hürmüz farklı mühendislik dallarında GÜNSEL’in geliştirilmesinde büyük bir paya sahip.

B9 Yüzde yüz elektrikli

GÜNSEL B9, yüzde 100 elektrikli bir otomobil. Tek şarjla 350 kilometre yol kat edebilen araç, toplamda 10 bin 936 parçanın bir araya gelmesiyle üretildi. Aracın motoru 140 kW gücünde. Saate 100 km hıza 8 saniyede ulaşabilen GÜNSEL B9’un hız limiti ise elektronik olarak saatte 170 km ile sınırlandırıldı. GÜNSEL B9’un bataryası yüksek hızlı şarjla sadece 30 dakikada doldurulabiliyor. Hızlı şarj kullanılması durumunda ise bu süre 4 saat.Geliştirme sürecinde 100’ün üzerinde mühendis ve tasarımcının 1,2 milyon saat emek harcadığı GÜNSEL’in çalışan sayısı 166’ya ulaştı. Seri üretime geçilmesiyle birlikte hızla artacak olan bu sayı, 2025’te binin üzerine çıkacak. GÜNSEL B9’un üretimi için 28 ülkeden 800’ün üzerinde tedarikçi ile anlaşma imzalandı. Böylece GÜNSEL, Türkiye dışında başka bir ülke tarafından tanınmayan KKTC’nin küresel ekonominin bir parçası haline gelmesinde önemli bir katkı sağlamış oldu.

J9 modeli SUV segmenti için

GÜNSEL’in ikinci modeli J9 ise SUV segmentinde üretilecek. Yine yüzde 100 elektrikli olarak tasarlanan J9’un tasarım konsepti de MÜSİAD Expo 2020’de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. Elektrikli otomobiller dünya otomotiv piyasasındaki ağırlığını her geçen yıl artırıyor. 2018’de dünyada satılan elektrikli otomobil sayısı 2 milyon adetti. 2025’te 10 milyona ulaşması beklenen elektrikli otomobil satışlarının 2030’da 28 milyon, 2040’ta ise 56 milyon adede ulaşacağı öngörülüyor. 2040’ta otomotiv piyasanın yüzde 57’sini elektrikli otomobiller ele geçirecek.

 

 

GÜNSEL, Yetiştirmek Üzere Yaklaşık 100 Kişi Alacak

Seri üretime hazırlanan GÜNSEL’de mühendis, tasarımcı ve üretim personelinden oluşan 175 kişilik ekip büyük bir özveriyle çalışmaya devam ediyor. İlk etapta 1.000 araç üretecek olan GÜNSEL, ekibini de büyütmeye devam ediyor. GÜNSEL'in kurumsal internet sitesinde, birçok pozisyon için işe alım ilanları yer alıyor. GÜNSEL’in açtığı ilanlar arasında kalıp ustası, montaj elemanı, makine operatörü, kablaj işçisi, lojistik operatörü, kalıphane elemanı, CNC operatörü, plastik enjeksiyon kalıp bakım ve makine operatörü gibi birçok pozisyon var. Ekibini, yetiştirmek üzere kadrosuna katacağı yeni ara üretim elemanları ile güçlendirmeyi hedefleyen GÜNSEL, mühendis ve tasarımcı alımına da devam ediyor. Şirket, 175 kişiden oluşan mevcut ekibini, işe alacağı yaklaşık 100 kişi ile güçlendirecek. GÜNSEL, 2025’e kadar üretim kapasitesini 30 bin araca, çalışan sayısını ise binin üzerine çıkarmayı hedefliyor. Lefkoşa’da Yakın Doğu Üniversitesi Kampüsü içerisinde yer alan GÜNSEL Üretim Tesisi’nde çalışmak üzere işe alınacak kişilerin en az lise mezunu olması gerekiyor. Şirket, ilanlarında “tercihen teknik liselerin makine teknolojisi alanlarından mezun” olma vurgusu yapıyor. Ekibe dahil olacak kişiler, GÜNSEL ekibinin 10 yıllık bilgi ve tecrübesiyle yetiştirilerek otomotiv endüstrisine kazandırılacak.

GÜNSEL” Halkla Buluşuyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yerli ve milli otomobili GÜNSEL, halkla buluşuyor. Son üç aydır başta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar olmak üzere, bakanlar, parti temsilcileri, milletvekilleri, bürokratlar, iş, medya ve spor dünyasından isimler tarafından test edilen GÜNSEL, bugün başlayan test sürüşleri ile kapılarını halka açıyor. Böylece bugüne kadar binin üzerinde kişinin test ettiği GÜNSEL’de direksiyona halk geçecek.  Test sürüşüne katılmak isteyen herkes GÜNSEL’in Lefkoşa, Dereboyu’nda yer alan Showroom’unda kayıt yaptırabilecek. Hafta boyunca 10:00-12:00 aralığında, günde 120 kişiye test sürüşü yaptırılması planlanıyor. Test sürüşleri, Yakın Doğu Üniversitesi kampüsünde yer alan GÜNSEL Üretim Tesisleri’nin sürüş alanında yapılacak. GÜNSEL’i halk ile buluşturmanın paha biçilemez bir gurur olduğunu söyleyen Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı ve GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, “GÜNSEL’i halkımızla buluşturarak, deneyimlemelerini ve performansını birinci elden görmelerini arzuluyoruz. GÜNSEL’in performansını merak eden ve bu gururu bizimle paylaşmak isteyen herkesi test sürüşümüze katılmaya davet ediyoruz” dedi. Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, seri üretim hazırlıkları için çalışmalarına tam güç devam ettiklerini söyleyerek, GÜNSEL'in, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetimizde üretilen bir otomobil olarak dünya yollarında boy göstereceğini söyledi.

Yaptıklarımız ülkemizin vizyonunu gösteriyor

GÜNSEL’in iç ve dış dizayn ekibinde görev alan 27 yaşındaki endüstriyel tasarımcı Bahadır Alşan, araç içinde ve dışındaki komponentleri tasarlayarak bunların görselleştirmelerini yapıyor. Son olarak aracın yeni tuş takımlarını ve iç mekanda kapının (ön-arka) yeniden tasarımını gerçekleştiren Aşan, “Aracın tasarımını GÜNSEL’in kendi içinde geliştirmesi bana mesleki olarak çok ayrıcalıklı imkanlar sağlıyor. Kendi sınırlarımı zorluyor ve her gün yeni şeyler öğreniyorum” diyor.  PLM (Product Lifecycle Management)mühendisi olarak görev alan 25 yaşındaki Batuhan Çopur, GÜNSEL’in fikir aşamasından son kullanıcıya ulaşıncaya kadar geçirdiği endüstriyel tasarım, mühendislik, analiz, üretim, ürün dokümantasyonu ve pazarlama materyallerinin oluşturulması gibi tüm süreçleri dijital ortamda takip ediyor.

 

 

Her hayalin gerçek olabileceğini hissettiren bir duygu

GÜNSEL’de, şimdilerde Konfor ve Sürüş Destek Sistemleri takım lideri olarak çalışan 26 yaşındaki elektrik elektronik mühendisi Berk Güzelışık, geliştirme aşamasında aracın bir çok parçası ile ilgili çalışmalar yaptı. Güzelışık, Araçta BCM ve PASE adlı iki kontrol ünitesi, iç/dış aydınlatma, iç/dış kontrolleri, merkezi kilit sistemi, silecek ve cam motorları, aynalar, anahtar ve start-stop tuşu ile ilgili tüm süreçler özelinde çalıştığını söylüyor. GÜNSEL’de Ar-Ge mühendisi olarak görev yapan 28 yaşındaki makine mühendisi Elif Gizem Tuncel, aracın hava yastığı, emniyet kemeri ve direksiyon projelerinde çalışıyor. Tuncel, GÜNSEL’i bir mühendisin bilgi haznesinin katlanarak arttığı bir yer olarak tanımlayarak, “Kendi gelişimimi ve ilerlememi hissediyor olmak beni işime daha çok motive ediyor” diyor.  25 yaşındaki İstanbullu makine mühendisi Fatih Alkan ise GÜNSEL’de Termal Sistem Mühendisi olarak, aracın soğutma sistemini tasarlayıp analizlerini yapıyor. Yeni deneyimler edinerek öz güvenini her geçen gün artırdığını söyleyen Alkan, GÜNSEL’in otomotiv endüstrisinde önemli bir yere geleceğinden de emin. Alkan, “Gençler, hayalleri ve idealleri olan insanların bir arada bulunduğu bu şirkette çalışma deneyimini mutlaka yaşamalı” diyor.

Hissiyatı kelimelerle anlatmak gerçekten çok zor

GÜNSEL’de Batarya Sistem Mühendisi olarak görev alan 26 yaşındaki İsmail Çelikkol ise batarya paketi içerisinde yüksek gerilim ve düşük gerilim parçalarının kullanımı, geliştirilmesi ve gerek duyulduğunda değiştirilmesinden sorumlu. İlk iş deneyimi olan GÜNSEL'in mesleki özgüveninin yükselmesinde çok büyük pay sahibi olduğunu söylüyor. Kıbrıs'ı çok sevdiğini söyleyen Çelikkol, GÜNSEL’le otomotiv endüstrisinde yer alma hayalini gerçekleştirdiği için çok mutlu olduğunu söylüyor. GÜNSEL’de mekanik tasarım mühendisi olarak sorumluluk alan 27 yaşındaki Murat Özdemir ise aracın kokpit (Dashboard) ve ön bagaj bölmesinden sorumlu. Özdemir, geliştirme aşamasında aylar boyunca gece gündüz tüm ekip olarak büyük emek sarf ettikleri GÜNSEL B9’u kullanabilmenin tarifsiz bir duygu olduğunu söylüyor. GÜNSEL’de üretim takım lideri olan Ömer Faruk Tan ise ekibiyle plastik enjeksiyon, kalıphane, talaşlı imalat, boya, prototip parça üretimleri gibi hatların kurulması ile fabrika planlanmasını yürütüyor. 29 yaşındaki Ömer Faruk Tan, ülkemizdeki pek az mühendise nasip olan “0” dan bir otomotiv ana sanayii firması kurma çalışmalarının içinde bulunmanın büyük bir ayrıcalık ve gurur olduğunu söylüyor.

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam