SON DAKİKA
reklam
reklam

Geleneklerin aynası

Eklenme Tarihi: 15 Şubat 2021, Pazartesi - 10:28   Okunma Sayısı: 110690
Dünyanın pek çok ülkesinde sadece o yerde rastlayabileceğiniz kültürel simgeler, aynı zamanda o toplumun ve o ülkede yaşayanların geleneklerini de temsil eder

Kültürel simge, değerlerin bazı yönlerini temsil eden nesneler, kültürün doğası olarak algılanan norm ve idealler ya da kültürün herhangi bir bölümü için kullanılan bir tabir. Kültürel simgeler büyük ölçüde değişkendir; sembol, logo, resim, isim, yüz, gerçek veya kurgusal insanlar bir kültürel simge olabilir. Kültür hem üretilen, hem de paylaşılan yapısı ile toplulukların ortak değer yaratmasının, aynı zamanda ortak anlamları paylaşmasının aracıdır. Bütünlük, aidiyet, uzlaşma ve içselleştirmeye hizmet eden kültürün mikro düzeyini ve arkaik çekirdeğini de kültür sembolleri oluşturmaktadır. Belirli bir kültürün sembolleri başka bir kültür ile harmanlandığında benzeşir, yeniden biçimlenir ya da bazı kültürel semboller diğerlerini asimile eder. Bunların da ötesinde bazı semboller vardır ki evrenseldir. Kültürel semboller, kültüre ait değerlerin gelecek nesillere değişmeden aktarılmasında çok önemli bir yere sahiptir bu anlamda koruyucu güç olarak da değerlendirilir. Bu çalışmada bir topluma ait inançlar, ritüeller, seremoniler, hikayeler vb. çok sayıda kültür öğesinin taşınmasında ve anlamlandırılmasında etkili olan kültürel semboller ele alınmaktadır. Kültürel semboller, gramatik, teknik, mantıksal, mistik bir biçimde bilinen bir gerçeklikten hareketle bir diğer gerçekliği açıklar, sunar, gösterir, işaret eder, belirtir. Bir diğer ifade ile sembol, sunumsal bir öneme sahiptir. Semboller yeniden sunma ve iletişim kurma özelliğine sahiplerdir ve bilinen ile bilinmeyeni bağlama işlevini üstlenmektedir. Sembolün gücü, alıcıyla etkili bir iletişim kurabilmek için anlamı aktarma yeteneğine sahip olmasından kaynaklanmaktadır.

 

Asya'nın otantik ülkesi

 

Asya'nın renkli ülkesi Hindistan'ın bir çok ulusal sembolü bulunuyor. Bu sembollerin en başında; 1631-1654 yıllarında Hindistan'ın Agra şehrinde inşa edilmiş olan Tac Mahal anıt mezarı gelir. Burası İslam türbe mimarisinin en önemli eserlerinden birisi olarak kabul edilir. Ayrıca Bengal kaplanı, Birlik Heykeli, Çıkrık, Hindistan arması, Hint tavuskuşu, Jana Gana Mana ve Kral kobra'yı önemli simgeler arasında sayabiliriz. Ayrıca Hindistan bayrağı da ulusal sembollerden biridir. Hindistan bayrağı Hindistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1947 yılında kabul edildi. Bayrak yatay 3 renkten (Pantone, Beyaz, Yeşil) oluşur. Bayrağın ortasında Hindistan'da kullanılan çakra vardır. Çakra mavi renklidir. Geleneksel Hint elbiselerinden uğurlu olduğuna inanılan fil figürlerine kadar çok değişik hediyeler alınabilir. Renkli Hint kültürünü yansıtan aynalı masa ve yatak örtüleri, rengarenk el işlemeli kumaşlar, el yapımı çömlekler ve baharatları da hediye olarak seçebilirsiniz. Bu otantik ülkeden alınabilecek çok şey var esasında. Birkaçını seçtik. Mermerden yapılmış Taj Mahal, fil ve değişik heykeller, ağır işlemeli masa ve yatak örtüleri, kaşmir ipek şalları ve halıları alınabilir. Hindistan'ın meşhur Assam çayı, Kaju denilen Hint fıstığı, el yapımı çömlekler, baharatlar ve şifalı otlar. Delhi'de sokaklarda, dükkânlarda, kapalı çarşılarda; kısacası hemen her yerde baharat satıcılarına rastlanılabilir. Canlı renklerdeki kumaşlardan yapılan ve sari denilen geleneksel Hindistan elbisesi de turistlerin en çok ilgi gösterdiği hediyelik eşyalardan. Bambu ve şeker kamışından yapılan çanta, vazo, sepet ve daha birçok farklı tasarım.

 

 

 

 

 

Çin denilince çay akla gelir

 

Asya'nın en kalabalık ülkesi olan Çin'in ulusal simgeleri; Çin bayrağı, Çin millî amblemi, Gönüllüler Marşı ve Tiananmen'dir. Çin millî amblemi, kızıl renkli bir yuvarlak içinde, Mao Zedong'un 1949'da Çin'in kuruluşunu ilan ettiği Yasak Şehrin ön kapısını oluşturan Tiananmen Kapısı'nın sembolünü içermektedir. Bu sembolün üstünde, ulusal bayraktaki beş yıldız görünebilir. Bu yıldızlardan en büyüğü Çin Komünist Partisi'ni simgelerken, dört küçük yıldız ise Maoculukta belirlenen dört sosyal sınıfı simgelemektedir. Gönüllüler Marşı, Çin'in ulusal marşıdır. Sözleri Tian Han tarafından yazıldı, melodisi ise Nie Er tarafından bestelendi. Bu şarkı 27 Eylül 1949 tarihinde Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı ulusal komitesinin ilk toplantısında Halk Cumhuriyeti'nin geçici ulusal marşı olarak seçildi. Çin'in en önemli simgelerinden biri de elbette çay olarak karşımıza çıkar. Özellikle dekoratif kutular içinde satılan yeşil çay, porselen çay setleri ve yemek çubukları hediyelik olarak tercih edilebilir. Çin, yemek çubukları, Çin Seddi'nin maketleri ve resimleri, yelpazeler, toprak askerler, Çin yazısıyla yazılmış uğur getirdiğine inanılan sözler, küçük çay setleri, Çin çayları, yeşim takıları, yakasız kadın ve erkek gecelikleri, geleneksel kırmızı elbiseler hediye ve hatıra için ideal.

 

Geleneksel Japon kültürü

 

Kendisine özgü gelenekleriyle öne çıkan ve simgelere çok önem veren Japonya'nın başlıca simgeleri; Japonya hükümet mührü, İmparatorluk Hazinesi, İmparatorluk Mührü, Kimigayo, Krizantem Tahtı ve Yükselen Güneş bayrağıdır. Kimigayo, Japonya'nın ulusal marşıdır. Heian döneminde yazılmış olup Meiji döneminden bu yana Japonya'nın ulusal marşı olarak kabul edilmektedir. 13 Ağustos 1999 tarihli "Ulusal Bayrak ve Marşıyla İlgili Kanun" yasasının yürürlüğe girmesiyle resmiyet kazanmıştır. Dünyanın en kısa milli marşlarından biridir. Krizantem Tahtı, Japonya imparatorunun tahtını tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bu terim aynı zamanda Kyoto İmparatorluk Sarayı'ndaki Shishin-den'deki takamikura tahtı gibi çok özel oturma yerlerini de belirtebilir. Japonya ise hatıra ve hediyelik eşya konusunda çok zengin. Sırf bu yüzden ben hediye almakta çok zorlandım. Her ne kadar Panda Çin'in sembolü olsa da, Tokyo'da Pandalı bir çok hediyeye rastlamak mümkün. Eyfel kulesini andıran Tokyo Tower ise hatıra ve hediye eşya deposu gibi. Tapınakların olduğu yerlerden ise yelpaze, sabun, koku gibi Japonya'ya özgü hediyeler alınabilir. Ben görüp de alamadığım, ancak aklımın kaldığı tek hatıra eşyası ise orjinal bir hattori hanzo kılıcı oldu.

 

 

 

Tayland'ın simgesi filler

 

Asya kıtasında yer alan ve başta başkent Bangkok olmak üzere birçok şehri, tarihi ve farklı kültürel yapısıyla turistlerin ilgi odağı Tayland'ın simgesi filler, taşımacılıktan turizme yaşamın hemen her alanında yer alıyor. Tayland halkı için çok büyük önem arz eden fil, aynı zamanda Tayland'ın simgesi kabul ediliyor. Fillerin, Taylandlıların tarih boyunca en önemli yardımcılarından biri olduğu kabul ediliyor. MÖ 3 binli yıllardan günümüze yük taşıyan, savaşlarda binek hayvan olarak görev yapan filler, son yıllarda turist gezdirmek ve dinsel geçiş törenlerinin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Tayland'ın başkenti Bangkok, dünya üzerinde değerli taşların bir arada bulunduğu nadir şehirlerden. Zümrüt, safir, yakut, ametist, opal ve yeşim taşları, antika, tay ipeğinden dikilmiş kıyafetler, şallar, deniz kabuklarından yapılma eşyalar, fil desenli yastık kılıfları, mendiller ve masa örtüleri güzel bir Tayland hatırası.

 

 

 

Güney Kore'nin ünlü yeşim taşları

 

Güney Kore'nin başlıca simgeleri; Aegukga, Ağaçhatmi, Güney Kore arması, Güney Kore mührü, Hongik Ingan ve Taegeukdur. Aegukga ya da Aegukka Güney Kore'nin resmî olmayan ulusal marşı. Marşın adı "Ülkeye Aşk Şarkısı" ya da "Yurtseverlik Şarkısı" anlamına gelir. Ağaçhatmi ebegümecigiller familyasından, çiçek açan, ve Asya'nın büyük bir kısmında yetişen ve boyu 2 -4 metre arasında değişen vazo şeklinde çalı türü bir bitkidir. Hongik Ingan, Güney Kore'nin resmî olmayan ulusal sloganıdır. Güney Kore doğal güzellikleri çok olan bir ülkedir. Birbirinden güzel gezme yerleri bulunur. Bu doğal güzelliklerinin yanı sıra mimari yapıları da ziyaret etmek için en güzel yerlerdir. Harika bir doğal güzelliği de Sambuyeon Şelalesi’dir. Görülmeye değer manzarası bulunan şelalenin her yıl binlerce ziyaretçisi olmaktadır. Güney Kore, Yeşim taşından takıları ile ünlü. Korelilerin olmazsa olmaz dedikleri geleneksel lezzetleri kimchi, seramik biblolar, ginsengli çaylar veya güzellik ürünleri tercih edilebilir.

 

Gizemli Latin Amerika ülkeleri

 

Latin Amerika ülkeleri gizemleriyle her zaman turistlerin ilgi odağı olmuştur. En çok merak edilen Latin ülkelerinin başında gelen Küba, ulusal simgeleri Puro ve Romuyla ün kazanmış. Bu nedenle ilk akla gelen hediyelikler Havana Purosu olacaktır. Küba'nın bu prestijli ürünü sınırsız seçenekleriyle turistlerin ilgisine sunuluyor. Farklı damıtma yöntemleriyle yapılan Küba Romu ise ilginç bir hediye olabilir. Küba'da ayrıca el yapımı küçük heykelcikler, sokak manzarası tabloları ve portrelerden oluşan resimler satın alınabilir. Ayrıca Fidel Castro, Che ve arkadaşlarının resim ve portreleri de Küba'yı hatırlamak için alınabilir.Brezilya, değerli taşlar ve madenler, tropik kuşların değişik malzemelerden yapılma hediye eşyaları, meşhur futbol takımlarının forma ve aksesuarları ve Brezilya'nın olmazsa olmazı kahve. Buranın kahvelerindeki bu tadı dostlarınızla paylaşmak isterseniz, onlara da götürebilirsiniz. Eğer Brezilya'ya özel bir şeylerle eve dönmek isterseniz Amazon yerlilerinin yaptıkları ağaç oymalar da iyi bir seçenek. Arjantin, dünya’da deri ürünleriyle meşhur bir ülke. Ülke genelindeki küçük butiklerden birbirinden değerli ve güzel deri ürünler satın alabilir, mutlu mesut kullanabilirsiniz. Brezilya sınırındaki iguazu şelaleleri ise mutlaka ama mutlaka görülmesi gereken ve yanınızda hatırasıyla dönmek isteyeceğiniz muhteşem ötesi bir yer.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam