SON DAKİKA
reklam
reklam

Matematiğin eğlenceli hikayesi

Eklenme Tarihi: 27 Şubat 2021, Cumartesi - 10:24   Okunma Sayısı: 101622
Zeka ve Algı Geliştiren Materyaller adı verilen proje kapsamında içlerine zekice matematik hikayeleri yerleştirilen Fantastik kitaplar sayesinde çocuklar matematiği bir okul ödevi gibi hissetmeden eğlenceli bir şekilde öğreniyorlar

 

Psikologlar eşliğinde hazırlanan ZAGEM (Zeka ve Algı Geliştiren Materyaller) adı verilen proje kapsamında, hikaye anlatma yoluyla çocuklara matematik öğretiliyor. Psikolojik yöntemlerin kullanıldığı Matematik Korsanları isimli kitaplarda, maceradan maceraya koşan Deniz ve Ada isimli iki çocuk korsan, her seferinde matematik bilgileri sayesinde başarıya ulaşıyor. Eski bir korsan olan dedeleri Kaptan Tahtabacak ise onlara eşlik ediyor. Deniz ve Ada, Atlantis Kupası isimli birinci kitapta, Atlantis Hazine Yarışması’na katılıyor. Tavşan adasına gizlenen hazine sandıklarını birer birer bulup Kurukafa adasına getiriyorlar. Kaptan Kızılsakal’ın korsanları daha çok altın getirdiği halde yarışmayı kaybediyor. Çünkü altınları bulup getirmek yetmiyor. Onları onluk ve birliklere ayırarak Büyük Korsanlar Birliği’ne sunmaları gerekiyordu. Deniz ve Ada, hem kendi altınlarını hem de kaptan Kızılsakal ve korsanlarının altınlarını onluk ve birliğe ayırabildikleri için yarışmayı kazanıyor. 150’den fazla çocuk kitabı bulunan fantastik çocuk edebiyatı yazarlarından Esra Zerbeliz Avgöre, bir çeşit subliminal yani bilinçaltı mesajlarla dolu hikaye kitaplarını kaleme alarak, matematiği çocuklara sevdirmeye çalışıyor.

Minik korsanlar dört işlemle sonuca ulaşıyor

Korsanlık Zamanı isimli ikinci kitaptaki macera Gökçeada’da geçiyor. Adanın çeşitli yerlerine gizlenmiş, yaşlı ve tehlikeli korsanlar tarafından korunan hazine sandıklarını alıp getirmeleri gerekiyor. Deniz ve Ada sandıkların yerini buluyor ama onları alabilmek için yaşlı korsanların sorduğu soruları cevaplamaları gerekiyor. Mağaralarda sürekli hareket eden yengeçlerin, farelerin ve kuşların sayılarını bulmaları gerekiyor. Deniz ve Ada, sayıları gruplara ayırma, toplama ve çıkarma yöntemlerini kullanarak sonuca ulaşıyor. Küçük zeki korsanlar, hazine sandıklarının sahibi oluyor.

Salyangoz’dan talimat alan süpürgeli cadı

Deniz, Ada ve Kaptan Tahtabacak, Yarışma Hazırlığı isimli üçüncü kitapta, Büyük Korsan Adası’nda Kaptan Salyangoz’un tuzağına düşüyor. Salyangoz’dan talimat alan süpürgeli cadı, tarafından korsan pizzalarına katılan uyku ilacının etkisiyle sızıp kalıyorlar. Cadı, ne kadar uyku ilacı katması gerektiğini matematikteki kesir işlemleriyle hesaplıyor. Ama hata yapıyor. Cadının bu hatası, Ada’nın erken uyanmasına ve tüm oyunun bozulmasına neden oluyor.

Zihin gücünün kaba kuvvete üstünlüğü

Küçük korsanlar, Zorlu Mücadele isimli dördüncü kitapta bu sefer Kuru Kafa Korsanları’nın tuzağına düşüyor. Perde arkasında yine Kaptan Salyangoz var. Zafer Kutlaması isimli beşinci kitapta, Kuru Kafa Korsanları’ndan kurtulmak için zekice planlar yapıyorlar. Matematiğin m’sinden anlamayan korsanlara; dakika, saat, gün, hafta ve ay hesaplamalarını öğretiyorlar. Kurdukları matematik oyunuyla onları atlatıp gemiden kaçmayı başaran matematik korsanları, Akkuş adasında demirli gemilerin mühürlerini, uzunluk ölçü birimlerinde gizli şifreleri çözerek kırmayı başarıyorlar. Zihin gücünün kaba kuvvete üstün olduğunu, bilginin en büyük güç olduğunu ispatlayan matematik korsanları Atlantis Kupası’nın sahibi oluyor.

Problemleri yeni yollarla çözmek

Matematik hikayeleri okumanın matematiği çocuğun günlük yaşamına dahil etmenin kolay yollarından biri olduğunu söyleyen Yazar Esra Zerbeliz Avgören, ''Bu hikayeler, konuyu çocuklara sevdirmeye yardımcı olabilir. Bu kitaplar çocuğunuza matematiği bir okul ödevi gibi hissettirmeden anlamlı hale getirmeye yardımcı olacaktır. Matematiği bütünleştiren hikayeler, birçok cephede düşünme ve öğrenmeyi geliştirir. Çocukların problem çözme becerilerini geliştirir, düşünmeyi genişletir Çocuklardan matematiksel olarak düşünmelerini veya problemleri yeni yollarla çözmelerini isteyen bu kitaplar sadece matematik ve okuryazarlık becerilerini pekiştirmekle kalmaz, aynı zamanda yaratıcı problem çözmeyi de öğretir. Bu tür kitaplar sayesinde tüm çocuklar matematiksel düşünürler olabilir” diye konuştu.

Oyunlarla Matematik Atölyesi

Ülkemizde eğitim çağındaki çocukların en çok zorlandığı ve önyargılı olduğu derslerin başında matematik geliyor. Yapılan araştırmalar erken yaşta matematiğe karşı geliştirilen olumlu bakış açısının, bireyin ilerideki akademik ve iş başarısını etkilemede IQ kadar önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Eğitimci Can Gürses’in kurucusu olduğu Çocuklar İçin Oyunlarla Matematik Atölyesi, çocuklara matematiğin günlük hayat bağlamını vererek “ne işe yaradığını” gösterirken bunu eğlenceli aktivitelerle gerçekleştiriyor. Oyunlarla Matematik Atölyesi, kayıtlarına başladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Eskişehir, Samsun, Trabzon, Kocaeli olmak üzere 10 ilde 17 şubede eğitim veren Oyunlarla Matematik Atölyesi, bu yıl ilk kez online olarak da eğitim verecek. Yeni eğitim dönemi ile birlikte başlayacak atölye eğitimleri, tüm okul dönemi boyunca sürecek ve dönem sonunda bitecek. Pandemiden ötürü gerekli önlemleri aldıklarını belirten Oyunlarla Matematik Atölyesi Kurucusu Can Gürses, ''Bu yıl sosyal mesafeye uygun olacak şekilde her bir atölyedeki kontenjan sayımızı azaltmamızın yanı sıra online eğitime de başlayacağız. Zaten doğdukları günden beri teknolojiye aşina olan bu Z kuşağı bireylerin online eğitimlerimize de ilgi göstereceklerini düşünüyorum'' dedi. Oyunlarla Matematik Atölyesinde; geometri, simetriler ve uzamsal düşünce, mantık ve algoritma, sayı dizileri ve örüntüler, olasılık, oyun teorisi ve matematiğin günlük hayatla bağlantısını ortaya koyan birçok konu çocuklara simülasyonlar ve oyunlarla deneyim yaşatarak anlatılıyor.

Matematiğin zor algısı yıkılıyor

Çocukların matematiğin ve bilimin önemini, anlamını, faydalarını erken yaşta öğrenmeleri çok önemli. Bununla birlikte çocuklara öncelikle matematiğin günlük hayattaki bağlamını vermeyi hedefleyen oyunla matematik, 2 yıldır devam eden atölye çalışmalarıyla hedefine doğru ilerliyor. Atölye, bilimin en temel kavramlarını çocukların en kolay algılayabilecekleri şekilde; atölyeler ve etkinliklerle çocuklara sunmayı amaçlıyor. Oyunla matematik, çocuklara henüz eğitim sisteminin, sınav hazırlıklarının içine girmemiş ve matematiğe karşı önyargıları oluşmamışken eğlenceli ve günlük hayatla bağlantılı olacak şekilde çocuklara pozitif bir düşünce yapısı kazandırıyor. Sınav sistemi yüzünden matematiğe dair asla görmedikleri ancak kesinlikle görmeleri gereken konuları anlatıp, eğitim sistemindeki bariz bir açık olan; kritik düşünce, sorgulama gibi unsurları ön plana çıkarmaya çalışan Atölye, tüm bunları çocuklara kendi başına bir birey gibi davranarak; onlarla tartışarak, soru sormaya teşvik ederek, her sorularına cevap vermeye çalışarak ve öğrenmeye dair dürtülerine ket vurmayarak yapıyor.

Kritik düşünme ve sorgulama ön planda

Çocuklar İçin Oyunlarla Matematik Atölyesi, eğitim Sistemindeki bariz bir açık olan; kritik düşünce, sorgulama gibi unsurları ön plana çıkartıyor. Çocuklara öncelikle Matematiğin günlük hayattaki bağlamını vermeyi hedefleyen Çocuklar İçin Oyunlarla Matematik Atölyesi, sınav sistemi yüzünden matematiğe dair asla görmedikleri ancak kesinlikle görmeleri gereken konuları anlatıyor. Tüm bunları yaparken en öncelikli hedefi “Çocuk yaştaki bireyde Matematiğe karşı olumlu bir bakış açısı yaratabilmek” olan Çocuklar İçin Oyunlarla Matematik Atölyesi, çocuklara kendi başına bir birey gibi davranarak, onlarla tartışarak, soru sormaya teşvik ederek, her sorularına cevap vermeye çalışarak ve öğrenmeye dair dürtülerine ket vurmayarak yapmayı amaçlıyor.

Deneyimli eğitici kadrosu

Çocuklar için Oyunlarla Matematik Atölyesi'nin en dikkat ettiği konu; farklı şehirlerde bu programın eğitmenliğini üstelenecek kişilerin hem eğitimci, hem de matematik ve bilim nosyonu olan kişiler olmasıdır. Bu nedenle tüm merkezlerimizdeki eğitmenler akademik kökenli ve alanlarında uzman kişilerdir. Bu oluşumun Türkiye’nin her tarafına sürdürülebilir şekilde yayılmasının tek yolu hazırlanan programı hem başarıyla yürütebilecek, hem de katkı yapabilecek gerçek bilim insanları tarafından yürütülmesinden geçiyor.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam