SON DAKİKA
reklam
reklam

Dijital geleceğin kızları

Eklenme Tarihi: 1 Mart 2021, Pazartesi - 10:39   Okunma Sayısı: 221788
Çocukları dijital geleceğe hazırlama hedefiyle hayata geçirilen Yarını Kodlayanlar projesi kapsamında kız çocukları online ortamda programlamaya giriş, algoritma mantığı, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma konularında kodlama eğitimi alıyor

Online olarak gerçekleştirilen eğitime farklı illerden yaşları 7-14 arasında değişen 30 kız çocuğu katıldı. Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından çocukları dijital geleceğe hazırlama hedefiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nde kız çocukları için kodlama eğitimi düzenlendi. Yaklaşık 4 saat süren eğitimde katılımcılara programlamaya giriş, algoritma mantığı, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda bilgi verildi. “Yarını Kodlayanlar” projesiyle Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimleri veriliyor. Eğitimlerde çocuklara programlama hakkında fikir sahibi olma, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapma, kendi hayal dünyalarını oluşturma, kendi oyunlarını üretme imkânı sunuluyor. Ağustos 2016’dan bu yana Türkiye genelinde 110 bini aşkın çocuğa ulaşan projeden faydalanan kız çocuklarının sayısı 58 bini, erkek çocuklarının sayısı ise 57 bini aştı. Projenin beşinci yılında 70 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor.

 

Tüketen değil, üreten bir nesil için

 

Türkiye Vodafone Vakfı olarak, yaptıkları her işin bir amaca dokunması gerektiğine inandıklarını söyleyen Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, ''Habitat Derneği işbirliğiyle başlattığımız ‘Yarını Kodlayanlar’ projemizle, tüketen değil, üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak istiyoruz. Kız çocuklarımız da bu neslin önemli bir parçası. Bugüne kadar 81 ilde 110 bini aşkın çocuğumuza kodlama öğrettik. Bu sayının yarısını kız çocuklarımız oluşturuyor. Kız çocuklarımızın kodlama eğitimlerimize gösterdiği ilgiden son derece memnunuz. Bilim ve teknoloji alanında eğitim gören kız çocuklarının sayısının artması gerektiğine inanıyoruz. ‘Yarını Kodlayanlar’ projesiyle kız çocuklarımızın bu alandaki gelişimini desteklemeye devam edeceğiz. Bu vesileyle, hepimizin Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü kutlu olsun” diye konuştu.

 

''Kız çocuklarını desteklemeyi sürdüreceğiz''

 

Habitat Derneği olarak toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadınların toplumun ve hayatın her alanında etkin olmalarına tüm çalışmalarında büyük önem verdiklerini belirten Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır, ''Türkiye Vodafone Vakfı işbirliğinde hayata geçirdiğimiz ‘Yarını Kodlayanlar’ projemiz kapsamında 5 yıllık süre zarfında gerçekleştirdiğimiz tüm eğitim ve etkinliklerde kız çocuklarımızın aktif ve yoğun katılımını sağlamak için çalıştık. Türkiye’nin 81 ilinde 550 gönüllümüz aracılığıyla yürüttüğümüz eğitimlerde ulaştığımız 110 bini aşkın çocuğumuzun yarısını kız çocuklarımızın oluşturuyor olması bizleri fazlasıyla mutlu ediyor ve geleceğe dair umutlarımızı yeşertiyor. Bilim ve teknoloji alanında geleceğin önemli kadın bilim insanlarının ve teknoloji liderlerinin yetişmesi için kız çocuklarımızın gelişimini desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu kapsamda, Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’ne özel bir eğitim düzenleyerek, bu hedefimizi taçlandırmak istedik. Başta bilim ve teknoloji alanında elde ettikleri başarılar ile bizleri gururlandıran kadın bilim insanlarımız ve kız çocuklarımız olmak üzere herkesin Uluslararası Bilimde Kadın ve Kız Çocukları Günü’nü kutlarım” şeklinde konuştu.

 

 Çocuklara eğlenceli bir öğrenme deneyimi

 

“Yarını Kodlayanlar” projesi için hazırlanan 2019-2020 Sosyal Etki Raporu’na göre, proje kapsamında verilen eğitimin çocukların büyük bir çoğunluğu için okul dışında kodlama üzerine katıldıkları tek eğitim olduğu ve tüm çocukların eğlenceli bir öğrenme deneyimi yaşadıkları görülüyor. “Yarını Kodlayanlar” eğitimleri çocukların kodlama yetkinliklerini geliştirmenin yanı sıra farkındalıklarının artmasına, herhangi bir şeyi yapabileceklerine dair algılarının değişmesine ve yardım odaklı ilişkiler geliştirmelerine yardımcı oluyor. Pandemi sebebiyle online formatta gerçekleştirilen eğitimler ise evde kaldıkları bu süreçte çocuklara sosyalleşme fırsatı sağlarken, online eğitimle ilgili ek yetkinlikler kazanmalarına da vesile oldu. Rapora göre, çocukların gözünden kendilerindeki en büyük değişim 21. yüzyıl yetkinliklerinde artış olurken, veli ve gönüllülerin gözünden çocuklardaki en yüksek değişim ise motivasyon artışı oldu. Yarını Kodlayanlar kapsamında düzenlenen yüz yüze eğitimlere katılan çocukların geleceğe yönelik motivasyonunun yüzde 28,3, online eğitime katılan çocuklarınkinin ise yüzde 25 oranında arttığı görüldü.

 

Somut toplumsal sorunlara çözüm üretilecek

 

Yeni dönemde hackathon ve ideathon gibi etkinlikler de tamamen online yapılacak. Bu etkinliklerle özellikle somut toplumsal sorunlara çözüm üretilecek hikâyeler çıkarılması hedeflenecek. Ayrıca, 14-17 yaş grubuna mobil uygulama geliştirme, oyun ve Yapay Zeka gibi eğitim içerikleri sunulacak. Yapay Zeka eğitimlerine meslek liseleri de dahil edilerek istihdam edilebilir gençlerin dijital yetkinliklerinin artırılması hedeflenecek. Bu yılın başında dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile işbirliği yapan Türkiye Vodafone Vakfı, global işbirlikleri çerçevesinde online ortamlarda The Clubhouse Network içinde yer alarak gençleri bu gruplara dahil edecek.

 

Amaç Dijital okuryazarlığı arttırmak

 

Proje kapsamında bu yıl ilk kez aile buluşmaları da düzenlenecek. Aile buluşmalarında ebeveynlere 21. yüzyıl yetkinlikleri, dijital dünyada yararlanabilecekleri kaynaklar ve dikkat etmeleri gereken önemli konular aktarılacak. Bu buluşmalar sayesinde ebeveynler dijital dünyada güvende kalma ve dijital okuryazarlık konularında bilgi ve becerilerini artırma imkânı bulacak. Proje kapsamında ayrıca, yıl içinde online Gönüllü Eğitmen Koordinasyon Toplantıları düzenlenerek sahadaki tüm gönüllü eğitmenlerle bir araya gelinecek. Türkiye Vodafone Vakfı, yeni dönemde, bir yandan projeyi tüm Türkiye'de yaygınlaştırırken bir yandan da farklı dijital eğitim başlıklarıyla çocukların dijital yetkinliklerini artırmayı sürdürecek. Salgın nedeniyle eğitimlerin tamamen dijital ortamda yapılacağı yeni dönemde, 7-10 yaş grubuna Scratch ve Tinkercad, 11-14 yaş grubuna Scratch ve Microbit, 14-17 yaş grubuna ise Yapay Zeka eğitimleri verilecek. Eğitimler, %90’ı üniversite öğrencisi olan gönüllü eğitmenlerin yönetiminde, minimum 4 maksimum 180 saat olacak şekilde düzenlenecek.

 

Ödüllü proje

 

“Yarını Kodlayanlar” projesiyle Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara kodlama eğitimi veriliyor. Projenin birinci yılında 6 ilde 35 eğitmenle yaklaşık 2 bin, ikinci yılında 30 ilde 135 eğitmenle 10 bini aşkın, üçüncü yılında 60 ilde 30 bini aşkın, dördüncü yılında ise 81 ilde 63 bini aşkın çocuğa ulaşıldı. Proje kapsamında düzenlenen 9 hackathon’a ise 1.000’i aşkın çocuk katıldı. Şanlıurfa, Kilis ve İstanbul’da yaklaşık 1.000 Suriyeli çocuğun da kodlama eğitimi aldığı projede, sosyoekonomik anlamda dezavantajlı bölgelerdeki çocuklara kodlama öğrenme fırsatı sunmak üzere Türkiye’yi dolaşan Yarını Kodlayanlar Eğitim Tırı ile 6 bin kilometrenin üzerinde yol kat edilerek 13 ilde 3 bini aşkın çocuğa ulaşıldı. Toplam 512 gönüllü eğitmen ve farklı branşlardan 38 Milli Eğitim Bakanlığı öğretmeninin görev aldığı projeden faydalanan kız çocukların sayısı 54 bini, erkek çocukların sayısı ise 52 bini aştı. Proje bu yıl 17’nci Stevie Uluslararası İşletme Ödülleri’nde “Avrupa Yılın Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı” kategorisinde Gümüş Stevie ödülü aldı.

 

110 bini aşkın çocuğa ulaşıldı

“Yarını Kodlayanlar” projesiyle Türkiye’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara gönüllü eğitmenlerin yönetiminde programlamaya giriş, algoritma mantığı, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve oyun yapma gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Eğitimlerde çocuklara programlama hakkında fikir sahibi olma, yaratıcılıklarını ortaya çıkaracak çalışmalar yapma, kendi hayal dünyalarını oluşturma, kendi oyunlarını üretme imkânı sunuluyor. Bugüne kadar toplam 550 gönüllü eğitmen ve farklı branşlardan 38 Milli Eğitim Bakanlığı öğretmeninin görev aldığı projeyle 81 ilde 110 binin üzerinde çocuğa ulaşıldı. Proje kapsamında son 1 yılda elde edilen toplam sosyal değer yaklaşık 6,6 milyon TL olurken, projeye yapılan her 1 TL’lik yatırım 4,4 TL değerinde sosyal fayda yarattı.

Eğitimlerin kapsamı genişliyor

“Yarını Kodlayanlar” projesinde önümüzdeki bir yılda 81 ilde 70 bin çocuğa daha kodlama eğitimi verilmesi hedefleniyor. Yeni dönemde, Scratch eğitimlerinin yanı sıra farklı dijital eğitim başlıklarıyla çocukların dijital yetkinlikleri artırılacak. Buna göre, 7-10 yaş grubuna Scratch ve Tinkercad, 11-14 yaş grubuna Scratch ve Microbit, 14-17 yaş grubuna mobil uygulama geliştirme, oyun ve Yapay Zeka eğitimleri verilecek. Salgın sebebiyle hem eğitimler hem de hackathon ve ideathon gibi etkinlikler online ortamda yapılacak. Ayrıca gençlerin, projenin iş ortaklarından The Clubhouse Network içinde yer alan online gruplara katılımı sağlanacak. İstihdam edilebilir gençlerin dijital yetkinliklerinin artırılması hedefiyle Yapay Zeka eğitimlerine meslek liseleri de dahil edilecek.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam