SON DAKİKA
reklam
reklam

Projeler gelecek için yarıştı

Eklenme Tarihi: 15 Ekim 2021, Cuma - 00:30   Okunma Sayısı: 64617
Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST'de gençler; model uydudan robotaksi binek otonom araçlara, insansız sualtı sistemlerinden karma sürü simülasyona, insansız hava araçlarından elektrikli araç yarışmalarına kadar bir çok alanda hünerlerini sergilediler.

Dünyanın En Büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali hafızalarda ve kalplerde unutulmayacak anılar bıraktı. İlki 2018 yılında düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali, bu yıl da büyük ilgi gördü. Dünyaca ünlü isimlerin konuk olduğu, altı gün boyunca teknoloji, bilim, havacılık-uçuş gösterileri, sergiler, zirveler, ödül törenleri, sahne gösterileri ve etkinliklerle dopdolu, coşku

ve heyecanın bir an olsun eksilmediği festivale yüz binlerce vatandaş akın etti. Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivaline TÜBİTAK’ın onur konuğu olarak Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar da katıldı. TÜBİTAK standını ziyaret eden Sancar, gençlerle bir araya gelerek festival heyecanına ortak oldu ve onların sorularını cevapladı. TEKNOFEST, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Türkiye’nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu, medya kuruluşları ve üniversitelerin de olduğu 72 paydaş kurum tarafından birlikte düzenlendi. Bu yıl 35 farklı kategoride gerçekleştirilen teknoloji yarışmalarına 81 il, 111 ülkeden 44.912 takım ve 200 bin

kişi başvurdu. Yarışma başvuruları arasından 2.200 finalist takım ile 13.000 finalist şampiyonluk için kıyasıya mücadele etti. Yarışmada dereceye giren takımlara toplam 5 milyon TL’lik nakdi ödülün yanı sıra 7 milyon TL’lik malzeme desteği sağlandı. Milli Teknoloji Hamlesi ateşini gittiği her yerde tutuşturan TEKNOFEST’e Türkiye’nin parlak geleceğinde öncülük edecek nitelikli gençlerimiz bu yıl da çok büyük ilgi gösterdi. TEKNOFEST boyunca SOLOTÜRK ve Türk Yıldızları'nın uçuş gösterileri katılımcılara heyecan dolu anlar yaşattı. Ayrıca aralarında ATAK helikopteri, HÜRKUŞ eğitim uçağı, Akıncı taarruz insansız hava aracı ve Azerbaycan savaş uçağı MİG-29’un da olduğu çok sayıda hava aracı festival alanında gösteri yaptı. TEKNOFEST ziyaretçileri, dikey rüzgar tünelini deneyimleme ve planetaryum etkinliklerine katılma imkanı da yakaladı. 

 

Geleceğin Teknoloji Yıldızları TEKNOFEST’te mezun oldu

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı bünyesinde 2017 yılından itibaren geleceğin mühendislerini, teknoloji

girişimcilerini ve teknoloji liderlerini yetiştirmek amacıyla “Geleceğin Teknoloji Yıldızları” programı

kapsamında gerçekleştirilen Deneyap Teknoloji Atölyeleri coşkulu bir tören ile ikinci mezunlarını verdi. Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında Atatürk Havalimanında gerçekleşen mezuniyet töreninde 1000 Deneyap öğrencisi Deneyap Teknoloji Atölyelerinden mezun oldu. Mezuniyet töreni öncesi öğrencilere teknoloji yarışmaları kapsamında bir sunum gerçekleştiren Prof. Dr. Aziz Sancar, ardından TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı & Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı & TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal ile sahnede bir araya geldi.

 

Aziz Sancar: “Gelecek Nobeller TEKNOFEST’ten Çıkabilir”

 

Nobel Ödüllü Türk Bilim İnsanı Prof. Dr. Aziz Sancar TEKNOFEST’te öğrencilerle buluştu. Ülkemiz için gurur kaynağı olan ve gençlere ilham veren Aziz Sancar, “Çok çalışın. İşler iyi gitmediğinde inatçı olun. Fatih Sultan Mehmet’in dediği gibi ‘Ya ben onu alırım ya o beni alır’ o düşünce ile iş yapın. Memleket sevgisini unutmayın. Memleket sevgisi olmadan bir şey yapılmaz.” açıklamasıyla gençlere tavsiyelerde bulundu.

 

 

 

Milli üretim uçaklar TEKNOFEST’te destan yazdı

 

TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde vatandaşlar gözünü bir an olsun gökyüzünden

ayırmadı. Festival boyunca İstanbul semalarını süsleyen havacılığın nefes kesen görüntüleri vatandaşları gururlandırırken, izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Gökyüzünde heyecan ve adrenalinin bir an olsun eksilmediği festivalde tamamı yerli üretim olan Milli Kanatlar’ın gösteri uçuşları, AKINCI Taaruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA), Bayraktar TB2, Hürkuş, Atak Helikopteri, Gökbey Helikopteri, Aksungur ve Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16 uçakları ile Solo Türk’ün uçuşları Türkiye’nin gurur tablosunu yarattı. Festivalin son gününde Milli Savunma Bakanlığı, Türk Hava Kuvvetleri ile Azerbaycan Hava Kuvvetlerine ait uçaklar gösteri uçuşları ile gün boyunca gökyüzünde süzüldü. Türk istikbalinin göklerdeki sahibi, milli gururumuz Türk Yıldızları baş döndüren uçuş gösterileri ile gökyüzüne imzasını attı.

 

Geleceğin girişim fikirlerine ödüller TEKNOFEST’te verildi

 

Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi

yürütücülüğünde gerçekleştirilen Take Off Uluslararası Girişim Zirvesi ile Türkiye’den ve dünyadan geleceğe yön veren teknoloji liderleri, alanında uzman mentorler, çok uluslu şirketler ve girişim ekosisteminin tüm paydaşları TEKNOFEST’te buluştu. Sektörün öncü isimlerini ağırlayan zirvede BAYKAR Teknoloji Lideri ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı & Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı & TEKNOFEST İcra Kurulu Başkanı Mehmet Fatih Kacır, BAYKAR Genel Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Bayraktar ile Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) Üst Yöneticisi Mehmet Gürcan Karakaş ilham veren konuşmalar gerçekleştirdi. Yurtdışından ve yurtiçinden başvuruların gerçekleştirildiği girişim zirvesinde dereceye giren girişimler arasında 20 bin dolar

değerindeki birincilik ödülünü Colobro kazanırken, zirvede ikinci olan Classnotes 10 bin dolar, üçüncü olan Servissoft ise 5 bin dolarlık ödülün sahibi oldu.

 

Teknoloji tutkuları TEKNOFEST’te hem üretti hem de eğlendi

 

TEKNOFEST heyecanına ortak olan tüm ziyaretçiler altı gün boyunca ana sahnede düzenlenen konserler ile festival coşkusunu ikiye katladı. Festival kapsamında düzenlenen Sahne Senin Etkinliği gençlerin eğlencesine ortak olurken, eğitici atölyelerde öğrenciler; bilim, teknoloji ve uzay ile dolu bir serüven yaşadı. Bilim Merkezi, Bilim Türkiye ve Deneyap Atölyeleri ile geleceğin teknolojilerine hazırlanan öğrenciler Roketimi Tasarlıyorum Atölyesi’nde uzay keşfine çıktı. Festival boyunca devam eden Rüzgâr Tüneli ve Planetaryum öğrenciler tarafından yoğun ilgi görürken, ana sahnede düzenlenen ve tüm ziyaretçilerin katılabildiği ödüllü bilgi yarışmalarında öğrenciler hem yarıştı hem de eğlencenin tadını çıkardı. TEKNOFEST kapsamında Atatürk Havalimanında gerçekleştirilen yirmiden fazla teknoloji yarışmasında takımların kıyasıya mücadelesi heyecan

yaratırken teknoloji yarışmalarında öğrencilerin uzun bir hazırlık sürecinin ardından tasarladıkları projeler, festival boyunca sergi alanında ziyaretçiler ile buluştu.

 

TÜBİTAK , yarışma heyecanına ortak oldu

Festival kapsamında düzenlenen 36 yarışmanın 12’si TÜBİTAK tarafından gerçekleştirildi. Körfez Yarış Pisti’nde Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ile başlayan TÜBİTAK yarışmalarının heyecanı, Aksaray Tuz Gölü’nde Roket Yarışması, Bursa Yunuseli Havalimanı’nda Uluslararası ve Liseler Arası İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışması ile Uluslararası Serbest Görev İHA Yarışması, Bilişim Vadisi’nde Robotaksi-Binek Otonom Araç Yarışması ile devam etti. Ulaşımda Yapay Zeka Yarışması, TEKNOFEST’te gerçekleştirilirken, Biyoteknoloji İnovasyon Yarışması’nın finali TEKNOFEST alanında yapıldı. Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nda ilk üçe giren projeler, Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları’nda ilk üçe giren projeler TEKNOFEST alanında sergilendi. TÜBİTAK tarafından bu yıl on yedincisi düzenlenen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları ile bu yıl ilk kez düzenlenen Liseler Arası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, TEKNOFEST kapsamında İzmit Körfez Yarış Pisti’nde yapıldı.

TEKNOFEST’te SANKO okulları flaması dalgalandı

SANKO Okulları öğrencisi Ela Ersönmez, İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST2021’de, “İnsanlık Yararına Teknolojiler- Sağlık ve İlkyardım İlkokul – Ortaokul” Kategorisi’nde, “Kas Yetersizliği Yaşayan Hastalar İçin Her Yöne Dönebilen Yaşam Destek Aparatı” isimli projesi ile Türkiye üçüncüsü oldu. SANKO İlkokulu 4’üncü sınıf öğrencisi Ela Ersönmez’in, Proje Danışman Öğretmeni Neriman Ersönmez rehberliğinde hazırladığı “Kas Yetersizliği Yaşayan Hastalar İçin Her Yöne Dönebilen Yaşam Destek Aparatı” projesi, beyin ve omurilikte bulunan kasların hareket etmesini sağlayan sinir hücrelerinin hasar görmesi sonucu ortaya çıkan ALS (Amyotrofik Lateral Skleroz) hastalığı hastalarının hayatını kolaylaştırmayı öngörüyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam