SON DAKİKA
reklam
reklam

Matematiğin en güzel hali

Eklenme Tarihi: 24 Ekim 2021, Pazar - 01:23   Okunma Sayısı: 57153
Çocuklara matematiği sevdirmek için ortaya çıkarılan oyunla matematik özellikle okula yeni başlayanlara bu dersi sevdirmeyi başardı. Kurulan oyunlarla matematik atölyeleri 2. sınıftan 8.sınıfa kadar yaş gruplarındaki çocuklara, matematiğe karşı olumlu bir bakış açısı kazandırarak öğretmeyi amaçlıyor.

 

Yapılan araştırmalar erken yaşta matematiğe karşı geliştirilen olumlu bakış açısının, bireyin ilerideki akademik ve iş başarısını etkilemede IQ kadar önemli bir faktör olduğunu gösteriyor. Ülkemizde eğitim çağındaki çocukların en çok zorlandığı ve önyargılı olduğu derslerin başında matematik geliyor. Eğitimcilerin kurduğu Çocuklar İçin Oyunlarla Matematik Atölyeleri, çocuklara matematiğin günlük hayat bağlamını vererek “ne işe yaradığını” gösterirken bunu eğlenceli aktivitelerle gerçekleştiriyor. Oyunlarla Matematik Atölyelerinin kayıtları ise yıl boyunca aralıksız devam ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Bursa, Eskişehir, Samsun, Trabzon, Kocaeli olmak üzere 10 ilde eğitim veren Oyunlarla Matematik Atölyeleri, geçen yıl ilk kez online olarak da eğitim verdi. Yeni eğitim dönemi ile birlikte başlayan atölye eğitimleri, tüm okul dönemi boyunca sürecek ve dönem sonunda bitecek. Pandemiden ötürü gerekli önlemleri aldıklarını belirten Oyunlarla Matematik Atölyesi eğitmenleri doğdukları günden itibaren teknolojiye aşina olan Z kuşağının online matematik eğitimlerine ilgi gösterdiğini söylüyor. Oyunlarla Matematik Atölyesinde; geometri, simetriler ve uzamsal düşünce, mantık ve algoritma, sayı dizileri ve örüntüler, olasılık, oyun teorisi ve matematiğin günlük hayatla bağlantısını ortaya koyan birçok konu çocuklara simülasyonlar ve oyunlarla deneyim yaşatarak anlatılıyor.

Matematiğin zor algısı yıkılıyor

Eğitimciler çocuk yaştaki bireyde matematiğe karşı olumlu bir bakış açısı yaratabilmenin öncelikli hedefleri olduğuna değiniyorlar. Çocukların matematiğin ve bilimin önemini, anlamını, faydalarını erken yaşta öğrenmeleri çok önemli. Bununla birlikte çocuklara öncelikle matematiğin günlük hayattaki bağlamının verilmesi hedefleniyor. Üç yıldır devam eden atölyelerde bu amaçla; bilimin en temel kavramlarını en kolay algılayabilecekleri şekilde; atölyeler ve etkinliklerle çocuklara sunuluyor. Çocuklar henüz eğitim sisteminin, sınav hazırlıklarının içine girmemiş ve matematiğe karşı önyargıları oluşmamışken eğlenceli ve günlük hayatla bağlantılı olacak şekilde çocuklara pozitif bir düşünce yapısı kazandırıyor. Sınav sistemi yüzünden matematiğe dair asla görmedikleri ancak kesinlikle görmeleri gereken konuları anlatıp, eğitim sistemindeki bariz bir açık olan; kritik düşünce, sorgulama gibi unsurları ön plana çıkarmaya çalışıyor. Ve tüm bunları çocuklara kendi başına bir birey gibi davranarak; onlarla tartışarak, soru sormaya teşvik ederek, her sorularına cevap vermeye çalışarak ve öğrenmeye dair dürtülerine ket vurmayarak yapıyor.

Kritik düşünme ve sorgulama ön planda

Çocuklar İçin Oyunlarla Matematik Atölyeleri, eğitim sistemindeki bariz bir açık olan; kritik düşünce, sorgulama gibi unsurları ön plana çıkartıyor. Çocuklara öncelikle Matematiğin günlük hayattaki bağlamını vermeyi hedefleyen Çocuklar İçin Oyunlarla Matematik Atölyeleri, sınav sistemi yüzünden matematiğe dair asla görmedikleri ancak kesinlikle görmeleri gereken konuları anlatıyor. Tüm bunları yaparken en öncelikli hedefi “Çocuk yaştaki bireyde Matematiğe karşı olumlu bir bakış açısı yaratabilmek” olan Çocuklar İçin Oyunlarla Matematik Atölyeleri, çocuklara kendi başına bir birey gibi davranarak, onlarla tartışarak, soru sormaya teşvik ederek, her sorularına cevap vermeye çalışarak ve öğrenmeye dair dürtülerine ket vurmayarak yapmayı amaçlıyor.

Deneyimli eğitim kadrosu

Çocuklar için Oyunlarla Matematik Atölyelerinin en dikkat ettiği konu; farklı şehirlerde bu programın eğitmenliğini üstelenecek kişilerin hem eğitimci, hem de matematik ve bilim nosyonu olan kişiler olması. Bu nedenle tüm merkezlerdeki eğitmenler akademik kökenli ve alanlarında uzman kişiler. Bu oluşumun Türkiye’nin her tarafına sürdürülebilir şekilde yayılmasının tek yolu hazırlanan programı hem başarıyla yürütebilecek, hem de katkı yapabilecek gerçek bilim insanları tarafından yürütülmesinden geçiyor.

Her ilde öncülük eden isimler oldu

Çocuklar için Oyunlarla Matematik Akademisi, tamamen bağımsız, hiçbir yerden fon veya bağış almayan, tamamen katılımcılarının desteğiyle bu noktaya gelmiş bir girişim. Atölyenin bu aşamaya gelmesinde emeği olan çok fazla insan var. Çocuklar için Oyunlarla Matematik Akademisi'nin başlamasına Deniz Bolsoy ve Selçuk Erdem öncülük etti. Atölye ilk çalışmasını ve bir yerde ilk başlangıcını ÇimenEv'de yaptı. Oluşumun kurumsallaşmaya başlamasında İstanbul’daki ilk iki atölyenin, İzmir’deki atölyenin mekanlarını bulan ve bağlantıları sağlayan Özgür Mumcu oldu. Ankara UMAG’ın kapılarını ise Özge Mumcu açtı. İstanbul Ataşehir’de Harun Tekin ve tüm DASDAS ekibi, Atölyeyi Bursa’da ise Mert Fırat’ın çalışmaları ön plana çıktı.

Eğitimlerde başka atölyelerde yer alıyor

Çocuklar İçin Oyunlarla Matematik Atölyesi'nin yanı sıra Çocuklar İçin Satranç Atölyesi, Çocuklar İçin Drama Atölyesi ve Çocuklar İçin Felsefe Atölyesi de yer almaktadır. Atölyeler için kayıt formlarını doldurup gönderdikten kısa bir süre sonra Atölye Asistanları doğrudan iletişime geçip Kesin Kayıt süreci hakkında gerekli bilgilendirmeleri yapıp soruları cevaplıyor. Bu süreç, bireylerin başvuru sırası esas alınarak ilerlenmekte. Atölyeler için her yaş grubu için kontenjan sınırlaması bulunuyor. Çocuklar için Oyunlarla Matematik Atölyeleri, Türkiye'nin birçok ilinde eş zamanlı olarak gerçekleşmekte. Farklı merkezlerdeki eğitmenler tamamen koordineli bir şekilde aynı programı yürütmekteler. Atölye, 2. sınıftan 8. sınıfa kadar olan yaş gruplarına hitap etmektedir ve tüm okul dönemi boyunca sürmekte.

Matematiksel oyunlar

Kural, strateji ve sonuçları matematiksel dille açıklanabilen çok oyunculu oyunlar matematiksel oyunlar olarak ifade ediliyor. Bir oyun kâğıt üzerinde matematiksel görünmese bile bu öbeğe dahil edilebilmektedir. Belirgin kuralları olmasına karşın matematikçiler tarafından çözümlenen Mankala ve Nim bu duruma örnek gösterilebilir. Uzay Yolculuğu gibi sayı oyunları ile çocukların matematik becerisi ve hızlı işlem yapma becerisinin gelişimi desteklenir. Bunun gibi matematik oyunları ile akıl yürütme, uzamsal algı ve sayma becerisi geliştirilebilir. Bu matematik oyunu, görsel tarama, kıyaslama ve planlama gibi becerilerin gelişimine destek olur. Matematik oyunları içerisinde en başarılısı olarak Minecraft oyununa eğitim sürümü eklenerek yapılan Minecraft Education versiyonu örnek gösterilebilir. Oyun, geniş kapsamlı eğitim içerikleriyle ders planları oluşturmuş bir uygulama olarak eğitsel dijital oyun tabanlı matematik öğretiminde gayet başarılı gözüküyorlar. Uygulamanın Xbox gibi oyun konsolları ve Ipad tabletler için sürümlerinin mevcut olması, daha çok kişi tarafından ulaşılmasına imkan sağlıyor. Oyun ayrıca bilgisayar ile de oynanabilmekte.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam