SON DAKİKA
reklam
reklam

İnkaların izinden

Eklenme Tarihi: 1 Aralık 2021, Çarşamba - 10:36   Okunma Sayısı: 95182
Güney Amerika'nın en büyük medeniyetlerinden birisi olan İnkalar, 40 bin kilometrelik bir bölgede hüküm sürdüler. Bu toprakları 43 kilometrelik dünyaca ünlü İnka Yoluyla birbirine bağlandılar. Kadıköy'de 6 Aralık'a kadar açık olacak “Büyük İnka Yolu” adlı fotoğraf sergisi ise bu inanılmaz uygarlığın izlerini günümüze taşıyor

İnka uygarlığı Güney Amerika'nın batı kıyısındaki And Dağları bölgesindeki Cusco şehri civarında 11.yüzyılda kuruldu. Zamanla gelişen ve büyüyen Cusco Krallığı, bölgedeki diğer Andlı toplulukları egemenlikleri altına alarak kıtanın en büyük devleti olan İnka İmparatorluğunu oluşturdu. 16 yüzyılda taht kavgaları ve iç çekişmeler, İspanyol istilası ile birleşince 1572'de İnka medeniyeti tamamen ortadan kaldırıldı. Ancak, o emsalsiz uygarlığı torunları günümüzde dahi İnkaların bazı kültürel geleneklerini yaşatmaya devam ediyor. Merkezi Cusco olan imparatorluk Ekvator’dan Şili’ye, Peru'dan Arjantin’e kadar uzanan coğrafyada 40 bin kilometrelik bir bölgede hüküm sürdü. Bu ağın en önemli kısmı ise 43 kilometrelik İnka Yolu olarak anılan bölümü oluşturur. Cusco'dan başlayarak yapılacak bir İnka Yolu yürüyüşü ile ünlü Machu Picchu’ya ulaşmak da mümkün. Her yıl milyonlarca gezgin, günümüzde Peru sınırları içerisinde yer alan Cusco'dan büyüleyici bir doğanın içinde tarihle yüzleşiyor. İnka Yolu, dünyada en çok tercih edilen yolların başında geliyor. Bu rota ünlü seyahat ve keşif dergileri ile doğa rehber kitaplarının belirlediği rotaların başında geliyor.

İnka Yolunu gezmek için bir çok seçenek var

İnka Yolu rotasını yürümek için değişik birkaç alternatif bulunuyor. En çok tercih edilen rotaların başında Santa Teresa rotası geliyor. 15.yüzyıldan kalma bu Antik İnka şehri Santa Teresa, Peru'nun Cusco bölgesinde yer alan La Convencion şehrinin bölgelerinden biri. Sıra dağların bulunduğu Santa Teresa'daki en yüksek doruk noktası 5 bin 771 metre yüksekliğinde. Burası 2007 yılında Dünyanın yedi harikasından birisi ilan edilen Machu Picchu'ya sadece 6,5 kilometre uzaklıkta. Eğer rotanız buradan başlarsanız Llactapata Arkeolojik Alanı yakınlarında bulunan kahve tarlaları dünyanın en organik kahve çekirdeklerini yetiştiriyor. Bu bölgede kahvenin işlenmesini izleyebilir, ayrıca meşhur Peru kahvesinden de satın alabilirsiniz.

Salkantay rotası doğa ziyafeti sunuyor

İnka Yolunda Salkantay rotasını terih ederseniz siz beş günlük bir doğa ziyafeti bekliyor olacak. Salkanay yolu Machu Picchu’ya doğru, And Dağları’nda, ilk 2 günü yüksek irtifada geçen 5 günlük bir macerayı içeriyor. Bu yolculukta buzullardan başlayıp, bulutların kapladığı devasa ağaçlarla dolu tropik ormanlara ulaşıyorsunuz. Machu Picchu’ya varan rotalar içinde en ilgi çekisi olan Salkantay ile İnkaların ülke boyunca dağlarda ördüğü basamaklı yollardan geçme imkanı buluyorsunuz. Bu yol 4. günün sonunda herkesin Machu Picchu’ya çıkmak için geldiği Aguas Calientes kasabasına ulaşmanızı sağlıyor. Salkantay Trek’de toplam 90 kilometrelik bir yol kat ediyorsunuz. Önce 4 bin 600 metre yüksekliğe çıkıldıktan sonra 2 bin 200 metreye iniliyor.

 

Tüm yolların başlangıcı Cusco şehri

İnka Yolu turu için en ideal zaman Mayıs ya da Haziran ayı olarak tercih edilebilir. Tüm rotaların ortak noktası olan Cusco’da buluşulduktan sonra, yürüyüş noktasına minibüsle transfer olunuyor. Dönüşte Aguas Calientes kasabasından Ollantaytambo’ya trenle ulaşabilirsiniz. Vardıktan sonra ise tur sizi Ollantaytambo’dan minibüsle Cusco’ya bırakıyor. Gündüzleri rahat bir tişörtle yürüyebilirsiniz. Ancak akşam olunca hava birden bir buz kesiyor. Sıcaklık yüksekliğe göre bazen 0’ı, bazen de sıfırın altını görebiliyor. O yüzden yanınızda soğuk Peru geceleri için kalın giysiler götürmenizi tavsiye ederiz. Rotaların zorluk derecesi 10 üzerinden 7 olarak hesaplanıyor. Ancak yürüyüş tecrübeniz yoksa ve gerekli kondisyona sahip değilseniz bu zorluk seviyesi sizin için yükselebilir. Ayrıca yükseklik 4 bin metrenin üzerine çıkıldığında yürüyüş iyice zorlaşıyor.

Kadıköy'de büyük İnka yolu fotoğraf sergisi

Kadıköy Belediyesi Yeldeğirmeni Sanat “Büyük İnka Yolu” adlı fotoğraf sergisine ev sahipliği yapıyor. 6 Aralık’a kadar devam edecek sergide, UNESCO tarafından 2014 yılında dünya mirası listesine alınan İnka Yolu’na ait 50 fotoğraf yer alıyor. Kadıköy Belediyesi ve İstanbul Cervantes Enstitüsü işbirliğiyle Yeldeğirmeni Sanat’ta açılışı yapılan “Büyük İnka Yolu” fotoğraf sergisi 6 Aralık’a kadar devam edecek. Sergide Peru Kültür Bakanlığı’nın arşivinden özenle seçilmiş fotoğraflar ve fotoğraf sanatçıları JoséLuis Matos Muñasqui, Yanoa Pomalima Carrasco, Edgardo Solórzano Palacín’in toplam 50 fotoğrafı ziyaretçilerinin beğenisine sunuluyor. Ekvador’dan Şili’nin merkezine doğru uzanan ve 400 yılı aşkın bir süredir orijinalliğini koruyan İnka Yolu 2014 yılında UNESCO tarafından dünya mirası listesine alındı. Kolomb öncesi görkemli İnka İmparatoluğu’nun kurduğu yol, efsanevi Machu Picchu ya da Cuzco şehrinden geçerek ilerliyor. Yol üzerinde dayanıklı köprüler, caddeler, merdivenler ve alanlar bulunuyor. Sergide yer alan fotoğraflar ülkede yaşanan jeolojik zorlukları, kullanılan teknolojiyi, yerin anıtsallığını, manzaranın güzelliğini ve aynı zamanda bölge insanının çalışkanlığını gözler önüne seriyor.

İnka yolu zorlu tırmanışlarla dolu

İnka Yolu turu ilk gün zorlanmadan geçiyor ama sonrası zor tırmanışlar başlıyor. İlk şehir kalıntısını bir tepenin yamacında uzaktan görebilirsiniz. 2 bin 730 metreden başlayan yürüyüş, 3 bin 300 metrede bitiyor. 14 kilometrelik yürüyüşün ardından bir yamacın hemen kenarında kamp yapabilirsiniz. 2.gün oldukça değişik bir yapısı olan orman içindeki yürüyüş ile başlıyor. Sürekli tırmanıyoruz, merdivenler bitmiyor. Ölü Kadın Geçidi denilen en yüksek nokta 4 bin 215 metrede müthiş bir manzara ile karşılıyor. Dinlenme molasından sonra iniş merdivenlerle devam ediyor. Tekrar çıkmaya başladığınızda ise etraftaki bitki örtüsü de değişiyor. Tropikal Amazon ormanları başlıyor ve gittikçe güzelleşen bu rotada iki antik kentte mola veriyorsunuz. Muhteşem bir doğa ve harika bir gün batımıyla sonunda kampa ulaşıyoruz. 3.gün Amazon bölgesine has tropikal bitki örtüsü devam ediyor. Sadece botanik bahçelerinde görebileceğimiz çiçekleri görüyorsunuz. Bulut ormanları eşliğinde yürüyüşün en etkileyici manzaralarından biri olan Inca Flat denen bölgeye varıyorsunuz. Ardından 3 bin basamaklı yol biraz zorluk çıkartıyor. İki şehir kalıntısı ile birlikte ilk kez bölgeye özel bir hayvan olan lamaları da görebilirsiniz. 2 bin 680 metredeki Winay Wayna kenti, kamp kurulan alana çok yakın. Ertesi gün çok erken kalkmanız gerekiyor. Sabah 03.00’te yollara düşmeniz gerekiyor. Yoksa gün doğumunu Sun Gate yani Güneş Kapısında karşılayamazsınız. Buraya bir patikadan oldukça dik yokuşları tırmanarak varıyorsunuz. Ayrıca bulutların arasından Machu Picchu’nun ilk görüntüsünü de buradan izleyebilirsiniz.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER, UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam