SON DAKİKA
reklam
reklam

Rallikrosta müthiş final

Eklenme Tarihi: 11 Ocak 2022, Salı - 14:29   Okunma Sayısı: 51514
Otomobil yarışlarının en sevilen disiplinlerinden birisi olan rallikros yarışlarında sezon nefesleri kesen bir finalle sona erdi. Yarı asfalt, yarı toprak parkurda mücadele eden yarışçılar izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı

2021 Demir Berberoğlu Sezonu son organizasyonu olan Türkiye Rallikros Şampiyonası Finali TOSFED Körfez Yarış Pisti’nde gerçekleştirildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi katkılarıyla oluşturulan 1500 metre uzunluğundaki yarı asfalt yarı toprak parkurda çoklu çıkış formatında koşulan yarışta, 26 sporcu 4 ayrı kategoride mücadele etti. Yarışların ilk günü, idari ve teknik kontrolün ardından antrenmanlar için piste çıkan sporcular, yarışların ikinci günü ise ilk olarak 4 turluk  sıralama turu için üç kez piste çıktılar. Sıralama turlarında elde ettikleri puanlara göre finaldeki sıralamaları belirlenen sporcular, büyük çekişmeye sahne olan final yarışlarında kategorilerinde Türkiye Şampiyonu olabilmek için ter döktüler. Pazar günü ayrıca drift pilotları Furkan Çapkın, Çağatay Arıca, Burak Söğüt ve Uğur Soylu, Can-Am X3 ile yarışan SSV pilotları İsrafil Akyüz ve Barbaros Yangın, 2021 Doğru Avrupa Baja Kupası galibi Mert Becce ve Mercedes Unimog ile Murat Karahan piste çıkarak tribünleri dolduran sporseverlere renkli görüntüler izlettiler.

Dört farklı kategoride mücadele yaşandı

Altı tur üzerinden koşulan final yarışları sonunda, Kategori 1’de Renault Clio ile Ali İşeri birinci, Opel Corsa GSI ile Efehan Yazıcı ikinci ve Peugeot 106 GTI ile Orçun Kuşçu üçüncü oldu. Sadece iki sporcunun tamamlayabildiği Kategori 2’de BC Vision Motorsport takımından Burak Başlık Ford Fiesta R2 ile birinciliği elde ederken, Castrol Ford Team Türkiye’den Okan Tanrıverdi Ford Fiesta R2 ile ikinci sırada finiş gördü. Kategori 3’te tercübeli isim Kemal Gamgam Opel Astra GSI ile damalı bayrağın altından geçen ilk isim olurken, Ford Fiesta ST ile İrfan Tatlıcılar ikinci ve Peugeot 206 RC ile Serkan Güleç üçüncü olarak podyuma çıktılar. Kategori 4’te ise Evofone Rally Team’den Buğra Can Kılıç Mitsubishi Lancer EVO IX ile birinciliğe, Castrol Ford Team Türkiye’den Erol Akbaş Ford Fiesta Rally3 ile ikinciliğe ve yine aynı takımdan Çağlayan Çelik ise  Ford Fiesta R5 ile üçüncülüğe ulaştı.

Şampiyonlar belli oldu

Bu sonuçların ardından Kategori 1’de Ali İşeri, Kategori 2’de Burak Başlık, Kategori 3’te Kemal Gamgam ve Kategori 4’te de Buğra Can Kılıç 2021 Türkiye Rallikros Şampiyonluklarını paylaşan isimler oldular. Kategori 1'de Ali İşlerin ardından Efehan Yazıcı ikinciliği, Orçun Kuşçu ise üçüncülüğü elde etti. Kategori 2'de Burak Başlık'ın ardından Okan Tanrıverdi ikinci oldu. Kategori 3'de Kemal Gamgam'ın ardından İrfan Tatlıcılar ikinci, Serkan Güleç üçüncü sırayı aldı. Kategori 4'de ise Buğra Can Kılıç'ın ardından Erol Akbaş ikinciliğin, Çağlayan Çelik üçüncülüğün sahibi oldu.

Bölge yarışlarında dereceye girenler katıldı

Rallikros final yarışına, sezon içerisinde bölgesel otokros yarışlarına katılarak finalde yarışma hakkı kazanmış, 2021 sezonu için geçerli TOSFED Yarışmacı ve Sürücü Mahalli lisansına sahip kişiler katılabildiler. Bin 500 metre uzunluğundaki yarı asfalt yarı toprak parkurda çoklu çıkış formatında koşulan yarışta, 4 ayrı kategoride 28 sporcu mücadele etti. Organizasyon, ilk günü idari ve teknik kontrolün ardından saat serbest antrenmanlar ile başladı. Yarışların ikinci günü ise Saat 10.00’dan itibaren sıralama turlarına geçilirken, yarışmacılar üç ayrı sıralama turunun ardından saat 13.30’da yarı final turları ve saat 14.30’da da final turlarına başladılar. Rallikros yarışlarının son gününde aynı zamanda ApexMasters drift pilotlarının gösterileri pistteki tansiyonu daha da yükseltti. Ayrıca padok alanında tüm gün DJ performansı ve sürpriz aktiviteler de izleyicilerle buluştu. Organizasyon saat 16.30’daki ödül töreni ile son buldu.

Rallikros'un kuralları ve parkuru farklı

Türkiye Rallikros Şampiyonası Final yarışı, üç sıralama, iki yarı final ve bir Final yarışından oluştu. Farklı kategorilerdeki otomobillerin ayrı olarak yarışmasına izin verildi. Joker tur; sıralama, yarı final ve final olmak üzere tümünde kullanıldı. Direktör gerekli gördüğünde, Komiserler Kurulu onayıyla yarışmacıların start dizilişini değiştirebilir. Yarışmacı start öncesi eğer start dizilişine katılamayacaksa, mutlaka yarış direktörünü bilgilendirmek zorundadır. Aksi takdirde yarışmacı Komiserler Kurulunun uygun göreceği bir ceza ile cezalandırılır. Sıralama, yarı final ve final turlarında, hatalı start alınması durumunda tüm sürücüler orijinal başlangıç pozisyonuna geri dönecek ve başlangıç prosedürü tekrar başlayacaktır. Hangi yarışmacı hatalı start aldıysa Joker tur bölümünden iki kez geçmek zorundadır. Aynı kalkış içerisinde İki kez hatalı start yapan bir yarışmacı aynı kalkıştan yarış dışı kalacaktır. Hatalı start veya tehlikeli bir durumda yarış direktörü kararıyla kulelerden kırmızı bayrak gösterilerek yarış durdurulur. Böyle bir durumda yeniden start verilmesi için; yarı final ve final yarışlarında toplam tur sayısının yüzde 75 veya üzeri ilk araç tarafından tamamlanmamışsa, o anki pozisyonları ile yarışmacılar sıralanır ve tekrar start verilir. Sıralama Turları: En fazla 5 yarışmacı ile başlayan maksimum dört ısınma (eleme) turu olacak. 1. Sıralama Turu: Başlangıç pozisyonu dizilişi komiserlerden birinin gözetiminde yapılacak kura ile belirlenir. 2.Sıralama Turu: Başlangıç pozisyonu dizilişi ilk ısınma turu sıralamasıyla belirlenir. 3. Sıralama Turu: Başlangıç pozisyonu dizilişi ikinci ısınma turu sıralamasıyla belirlenir 4. Sıralama Turu: Başlangıç pozisyonu dizilişi üçüncü ısınma turu sıralamasıyla belirlenir. Her yarışın başlangıç pozisyonu dizilişi yukarıdaki şekilde organize edilmelidir.

Motor hacimlerine göre araçlar sınıflandırıldı

Kategori 1'de FIA J Eki Madde 254’e uygun, R1 ve R1T otomobiller, FIA J Eki Madde 255’e uygun, 1400 cc’ye kadar Grup A ve Kit Car otomobiller, FIA J Eki Madde 254’e uygun 1401- 1600 cc arası Grup N otomobiller, FIA Historic Rally G1, G2, H1, H2 gruplarında (Grup B hariç), 1600 cc’ye kadar homologe otomobiller, 1600 cc’ye kadar yerli üretim otomobiller, TOSFED Grup H Teknik Talimatına uygun H11 sınıfı otomobiller. Kategori 2'de FIA J Eki Madde 254’e uygun, R2 ve R2T otomobiller, FIA J Eki Madde 254 ve 255’e uygun 1600 cc’ye kadar Grup A otomobiller (Kit Car dahil), TOSFED Grup H Teknik Talimatına uygun H12 sınıfı otomobiller. Kategori 3'de FIA J Eki Madde 254’e uygun, R3, R3T, R3D otomobiller, FIA J Eki Madde 254 ve 255’e uygun, 1600 cc- 2000 cc arası Grup N, A, (Kit Car dahil) otomobiller, FIA J Eki Madde 253’e uygun 2000cc kadar Benzinli ve Dizel, pist için hazırlanmış Cup otomobilleri, Türkiye Pist Şampiyonası Süper Grup (ağırlık şartları dahil) otomobiller, FIA Historic Rally G1, G2, H1, H2 gruplarında (Grup B hariç), 1601- 2000 cc arası homologe otomobiller, TOSFED Grup H Teknik Kurallarına uygun H13 sınıfı otomobiller.TOSFED Open Grup Teknik Kurallarına uygun Open 1600 otomobiller. Kategori 4'de FIA J Eki Madde 254’e uygun 2000 cc üstü Grup N (42,25 mm restriktör) ve R4 otomobiller, FIA J Eki Madde 255 A’ya uygun, S2000, 1,6T motor (30 mm restriktör) otomobiller, FIA J Eki Madde 254’e uygun R5 otomobiller, 2021 FIA J Eki Madde 260’a uygun Rally3 (Atmosferik 1390 cc üstü- 2000 cc’ ye kadar ile Turbo 927 cc üstü- 1620 cc’ ye kadar) 01/01/2021’dan itibaren homologe otomobiller. Türkiye Pist Şampiyonası Maxi Grup (ağırlık şartları dahil) otomobiller, FIA Historic Rally G1, G2, H1, H2 gruplarında (Grup B hariç), 2000 cc ve üstü homologe otomobiller, TOSFED Grup H Teknik Kurallarına uygun (H14 sınıfı) otomobiller,TOSFED Open Grup Teknik Kurallarına uygun Open 2000 otomobiller.


Bursa Kupası ilgi gördü

Kısa adı BOSSEK olan Bursa Otomobil Sporları Kulübü tarafından Orhangazi Belediyesi katkılarıyla düzenlenen 2021 Bursa Otokros Kupası 4,5 ve 6. yarışları, Ekim ayında gerçekleştirildi. İznik Gölü kenarında yer alan otokros parkurunda gerçekleştirilen 3 ayrı yarışta, farklı illerden 19 sporcu mücadele etti. Kategori 1’de birinci ve ikinci yarışta Renault Clio ile Ali İşeri, üçüncü yarışta Peugeot 106 GTI ile Orçun Kuşçu, Kategori 2’de her üç yarışta Fiat Palio ile Sedat Bostancı, Kategori 3’te her üç yarışta Ford Fiesta ST ile Burak Akın ve Kategori 4’te ise birinci ve üçüncü yarışta Mitsubishi Lancer Evo IX ile Erol Akbaş, ikinci yarışta GP Garage adına Hyundai i20 R5 ile Mustafa Çakal birincilikleri elde eden isimler oldular.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam