SON DAKİKA
reklam
reklam

Gençlerin yeni eğlencesi

Eklenme Tarihi: 14 Ocak 2022, Cuma - 12:33   Okunma Sayısı: 111365
Türkiye’de oyun ve oyun içi satışlar 2021 yılında en yüksek seviyesine ulaşarak rekor tazeledi. Konsol ve bilgisayar oyunları, zamanlarının çoğunu evlerinin güvenli ortamında geçiren ve çoğunluğunu gençlerin oluşturduğu grubun eğlence için başvurdukları ilk seçenek oldu

Türkiye’de oyun ve oyun içi satışlar 2021 yılında en yüksek seviyesine ulaşarak rekor tazeledi. Satışlar 2020’de de bir önceki yıla göre yüzde29 gibi beklenenin üstünde bir artış göstermiş ve ülkemizdeki en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Her ay açıkladığı oyun satış raporlarıyla oyun sektörünün durumunu gözler önüne seren Türkiye’nin öncü oyun e-ticaret platformlarından oyunfor.com, 2021’in son günlerine yaklaşırken tüm bir yılın oyun ve oyun içi satış verilerini açıklayarak ülkemizde 2021 yılının sektör için nasıl geçtiğini anlamamıza olanak sağladı. Açıklanan veriler doğrultusunda 2021 yılında oyun satışları geçtiğimiz yıla göre yüzde17’lik bir büyümeyle ülkemizdeki en yüksek seviyesine ulaşarak rekor tazeledi. Satışlar, 2020’de de bir önceki yıla göre yüzde29 gibi beklenenin üstünde bir artış göstermiş ve ülkemizdeki en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu: ¨Malum olduğu üzere, pandemi şartlarından olumlu etkilenen nadir sektörlerden biri oyun sektörü oldu ve iki yıldır satışlar hem dünyada, hem de ülkemizde hiç olmadığı kadar yüksek bir ivme yakaladı. Bu iki senenin ardından, normalleşme süreci ile Türk lirasının yaşadığı hiper değer kaybı birleşince ülkemizde bu ivme yerini yavaşlamaya bıraktı. Oyunfor olarak 2021’in son aylarını, 2021’de ulaştığımız satış rakamlarının rehaveti ile değil, bu durumun bilinciyle, önümüzdeki süreç için hazırlık yaparak geçirdik. Şartlar ne olursa olsun yeni yılda da kullanıcılarımızın ve tüm sektörün yanında olmaya devam edeceğiz¨ ifadelerini kullandı.

Yılın şampiyon oyunu PUBG Mobile

Oyunfor’un yıllık oyun ve oyun içi satış verilerinden hareketle hazırlanan ‘2021’de en çok ciro yapan oyunlar’ listesinin ilk sırasını ünlü mobil battle royale oyunu PUBG Mobile alırken en çok ciro yapan ikinci oyun yine bir mobil battle royale oyunu olan Garena Free Fire oldu. 2021’de en çok ciro yapan 20 oyun ise şöyle; 1. PUBG Mobile, 2. Garena Free Fire, 3. Valorant, 4. World of Warcraft, 5. Call of Duty: Mobile, 6. Counter-Strike: Global Offensive, 7. Cyberpunk 2077, 8. Roblox, 9. Resident Evil Village, 10. League of Legends, 11. FIFA 21, 12. Football Manager 2021, 13. Lords Mobile: Castle Clash, 14. PES 2021, 15. Mobile Legends: Bang Bang, 16. Brawl Stars, 17. Tom Clancy's Rainbow Six: Siege, 18. Call of Duty: Warzone, 19. Metin2, 20. Battlefield 2042. Listede ünlü oyun yapım ve dağıtımcısı Riot Games’in espor arenasında yoğun ilgi gören oyunları League of Legends ve Valorant; Türk oyun severlerin yıllardır vazgeçemediği World of Warcraft ve Metin 2 gibi kült MMORPG oyunları; FIFA, PES, FM gibi klasikleşen futbol oyunlarının yeni sürümleri ve beklentilerin altında kalarak tüm oyun dünyası tarafından sert eleştirilere maruz kalan Cyberpunk 2077 de bulunuyor.

Küresel oyun pazarı 176 milyar doları gördü

Küresel oyun pazarının yıl sonunda 176 milyar dolar gelir elde edeceği tahmin ediliyor. Oyun sektörü dünyadaki büyümesini hızla sürdürürken ülkemizde pazardaki payını her geçen gün artırıyor. Oyun sektörü pazarıyla ilgili açıklamada bulunan Gaming in Turkey Oyun ve Espor Ajansı Kurucusu Ozan Aydemir, “Türk oyun sektörü, 2020 yılında 36 milyon oyuncu sayısı ve toplam 880 milyon dolar hasılat rakamı ile dünyada 18’inci sırada yer aldı. 2021 yılında 40 milyonun üstünde oyuncu sayısı ve 1 milyar doların üstünde hasılat rakamına ulaşacak Türkiye oyun sektörü pazarı 2022 yılında da büyümeye devam edecek.” dedi. Peak Games, Rollic Games gibi yerli firmaların yatırım ve ortaklık haberleri, oyun sektöründe daha sık gündeme gelmeye başladı. Türk oyun şirketleri son 2-3 yılda dünyanın gözdesi olmuş durumda. 2021 yılında oyun sektörü pandemi nedeniyle evde vakit geçirilen dönemde bir miktar düşüş gösterdi. 2020 yılında 177,8 milyar dolar gelir elde eden küresel oyun sektörü 2021 yılını 176 milyar dolar civarında gelirle kapatacağı tahmin ediliyor. 2021 biraz daha stabil dengeleyici bir sene konumunda.

Türkiye oyun sektörü pazarı 2022 yılında büyümeye devam edecek

Türkiye oyun sektörü, 36 milyon oyuncu sayısı ve toplam 880 milyon dolar hasılat rakamı ile dünyada 2020 yılında 18’inci sırada yer aldı.  2020 yılında hisse satışı işlemleri 2 milyar dolara ulaştı ve oyun sektörü en çok yatırım alan sektör oldu.  Hypecasual oyunlar geçen sene olduğu gibi trend olurken, hardcore oyunlarda ise Battle Royale, FPS, Strateji ve MOBA oyunları tercih edildi. 2020 yılında Türkiye’deki yetişkinlerin yüzde 79’unun mobil oyun oynadı. Türkiye Oyun Sektörü Raporu’nun 2021 versiyonda ise gene tüm detayları ile ülkemizdeki oyun sektörünün gelişimi gösterilecek. 2021 yılında 176 milyar dolar civarında kapatması beklenen küresel oyun pazarının 2024 yılında 220 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bu yılın sonunda 2,96 milyara çıkması beklenen global oyuncu sayısının ise 2024’te 3,32 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Son 2-3 yıldır oyun sektöründe en hızlı büyüyen segment mobil oyun oldu. Sektörde beklenen 176 milyarlık gelirin 90 milyar doları yine mobil oyunlardan bekleniyor.

Oyun sektöründe PC ve konsol satışları gene artacak

Gençlerin telefonu sadece bir iletişim aracı olarak değil hem bilgisayar hem oyun makinesi olarak kullandığına dikkat çeken Aydemir, “Telefon üreticileri ve markaları pazarlama bütçelerinin büyük bir bölümünü Z kuşağına göre düzenliyor ve akıllı telefonların teknolojilerini sürekli olarak geliştirerek çok daha iyi bir oyun platformu haline getiriyorlar. Ama bu demek değil ki PC ve Konsol kullanımı azalıyor. Aksine sektörümüzdeki tüm segmentlerde artışlar var ama mobil diğerlerine göre çok daha hızlı bir büyüme ivmesinde. Pandemi nedeniyle yeni nesil ürünler (PlayStation 5 ve Xbox Series X|S) ve AAA dediğimiz üst kalite PC ve Konsol oyunlarının birçoğunun çıkış tarihleri uzadı. Şimdi ise zamanında çıkamayan bu oyunlar kısa aralıklarla piyasada olacak ve bu da hem PC hem de Konsol tarafındaki ivmeyi arttıracak. Her iki segment için büyümenin ve bu hızlanmanın 2022 itibarıyla devam edeceğini söyleyebilirim.” ifadelerini kullandı.

 Oyunlara haftada 1,7 milyar dolar harcandı

Küresel çapta 120 milyar dolar pazar payı bulunan mobil oyunlar, pandemi boyunca yüzde 30 daha fazla indirildi. Türkiye’deki oyun severlerin yüzde 75’i mobil, yüzde 22’si bilgisayar, yüzde 3’ü ise konsol oyunlarını tercih etti. Mobil oyunlara gösterilen talep pandemi sürecinin başından günümüze kadar artmaya devam etti. App Annie ve IDC tarafından pandemi dönemi kapsamında gerçekleştirilen araştırmaya göre, dünya genelindeki kullanıcılar 2021 yılının ilk çeyreğinde 2019 yılının son çeyreğine kıyasla yüzde 30 daha fazla mobil oyun indirdi ve haftada 1 milyardan fazla oyun indirme hızına ulaşıldı. Tüketiciler, pandemi sürecinde mobil oyunların uygulama içi satın alma işlemlerine her zamankinden daha fazla harcama yaptı. 2021 yılının ilk çeyreğinde tüketiciler, salgın öncesindeki döneme göre yüzde 40 artışla mobil oyunlara haftada 1,7 milyar dolar harcadı. Mobil oyunlar, 2021’de 204 milyar doları aşan oyun pazarında 120 milyar dolar ile diğer tüm oyun türlerinden yüzde 50 daha fazla gelir sağladı.

 

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam