SON DAKİKA
reklam
reklam

Cana can katan can dostlar

Eklenme Tarihi: 21 Ocak 2022, Cuma - 23:13   Okunma Sayısı: 113302
Eğitimli ya da eğitimsiz can dostlar insanların hayatlarına dokunarak, onlara yaşama sevinci katıyor. Özel olarak yetiştirilen rehber köpekler ise görme engelli vatandaşların hayata güvenle dahil olmasında önemli rol üstleniyor

Bir insanın bir hayvanla kurduğu dostlukla oluşan hayvan  sevgisi, dünyadaki hiç bir sevgi ile eş tutulamaz. Bu benzersiz dostluğun şehir yaşamındaki şekli, kuşkusuz evcil bir hayvan edinmekle başlar. Bahçeli evi ya da ortamı müsait olanlar, bu sevgiden nasibini almak için hiç de vakit kaybetmediklerini görmeniz mümkün. Evcil hayvan sahipleri ile onların can dostları arasındaki bağ o kadar kuvvetlidir ki, ondan bahsedildiği zaman bir hayvan olarak değil, bir dost, bir arkadaş gibi söz ederler. Kesinlikle hayvani ya da evcil hayvan kelimelerini kullanmazlar. Çünkü onlar bir arkadaş, yeri geldiğinde oyun arkadaşı, bazen bir sırdaş, akşam yemeğini birlikte yediği bir dost, kısacası hayat arkadaşıdır. Bu insanlar, evcil hayvanları ile kurdukları dostluktan öylesine büyük keyif alırlar ki yaşadıkları bu güzel duyguyu dışa vurmaktan kaçınmazlar. Kalbi sevgiyle dolup taşan, asla yargılamayan, asla kötülüğünüzü istemeyecek bir dostun varlığı dünyalara bedeldir. Üstelik bu dost bir köpekse her eve varışınız coşkulu bir sevince yol açar ve bu sevince sizi de ortak eder. Hayvanların insanlar üzerinde sakinleştirici bir etkisi vardır. Alzheimer hastaları ile yapılan bir çalışmada, hastaların yemeklerini akvaryum önünde yediklerinde daha dikkatli davrandıkları ve yemeklerini daha iyi yedikleri görülmüştür. Başka bir çalışma ise okuma zorluğu çeken çocuklarla gerçekleştirilmiştir.

 

Can dostların insanlara faydaları

 

Evcil hayvanların yaşamını gereken konforda sürdürmesi için beslenmeleri, dolaştırılması, temizlenmesi, sağlık kontrollerinin aksatılmaması şart. Tüm bunlar kişideki sorumluluk duygusunu güçlendiriyor. Evcil hayvanlarla iletişim kurmak, insanların üzerindeki stresin dağılması için birebir bir çözüm sunuyor. Yapılan araştırmalar, evcil hayvanı olanlar yaşama çok daha pozitif bakıyorlar. Bir evcil hayvana sahip olmak, insanlarda empati yetisini geliştiriyor. Böylelikle dünyada başka canlıların da var olduğunu, onların da yaşamını devam ettirmesi gerektiğini daha iyi anlayabiliyoruz. Evcil hayvan sahiplerinin, daha sosyal bir yaşamı var. Özellikle köpek sahibi olmak, onunla zaman zaman dışarıda yürüyüşlere çıkmak, diğer hayvan sahipleriyle tanışarak sosyalleşmek yönünden değer taşıyor. Yaşam içinde kimi zaman insanlar kendilerini yalnız hissedebilir. Ancak evcil hayvana sahip olanlar, bu bakımdan hayli şanslılar. Çünkü evcil hayvanınız bir süre sonra ailenizin bir parçası olarak, sürekli size eşlik eden bir birey haline geliyor. Evcil hayvanı olan çocuklar, çok daha merhamet dolu, duyarlı ve sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişiyorlar. Gelecekte daha iyi bir dünya için, çocukların bu duygularla büyümesi hayli önemli. Yaşlı kimselerin evcil hayvan sahibi olması, onların daha hareketli ve sosyal bir yaşam sahibi olması demek. Ayrıca evcil hayvanlar yaşama tutunmanın ve pozitif hissetmenin bir anahtarı halinde. Bilinenin aksine evcil hayvanlar, alerjilerin nedeni değildir. Evinde evcil hayvanı olan kimselerin alerjilere karşı daha dayanıklı olduğu kanıtlanan bir bilimsel gerçek. Evcil hayvanlar stressiz kalmaya yardım ettiğinden, strese bağlı kalp, tansiyon gibi hastalıklardan uzak kalabilirsiniz. Bir evcil hayvana sahip olmak, depresyondan çabuk kurtulmaya yardımcı oluyor. Hatta evcil hayvanı olanlar daha az depresyona yakalanıyorlar. Bu, tamamen sevgi ve pozitif olmayla ilgili bir durum. Örneğin, köpek oyuncakları ile köpeğinizle oynadığınız zaman, köpeğinizin mutlu olması, sevimli hareketleri ve oyunculuğuyla sizleri de mutlu edecek ve günlük stresten sizi uzaklaştıracaktır.

 

 

 

 

Rehber köpekler

 

Türkiye'de, görme engellilere tamamen ücretsiz olarak  hizmet veren rehber köpek yetiştiren dernekler ve köpek çiftlikleri bulunuyor. Bunlardan birisi olan Rehber Köpekler Derneği, Türkiye’de 2014 yılında, dönemin İngiltere Büyükelçisi’nin eşi Maggie Moore ve Av. Nurdeniz Tunçer öncülüğünde kuruldu. Dernek Avrupa Rehber Köpekler Federasyonu üyesi bulunuyor. Rehber Köpekler, uzun ve kapsamlı bir eğitimden geçtikten sonra görme engelli bireylere her ortamda eşlik eden, onların güvenli ve bağımsız hareketliliğine rehberlik eden özel köpeklerdir.Dünyanın ilk rehber köpek okulu 1916’da açıldı. İlk rehber köpekler 1.Dünya Savaşı’nda görme yetilerini kaybeden askerlere rehberlik etmesi için yetiştirildiler. Bugün, pek çok ülkede rehber köpek okulları ve rehber köpek dernekleri aracılığıyla binlerce köpek eğitim görüyor ve engellilere ulaştırılıyor. Rehber köpekleri olan görme engellilerin hakları, Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne taraf olan tüm devletlerce korunuyor.

 

Rehber köpekler önemli bir rol üstleniyor

 

Hayvanlarla bir arada olmanın insanlara pozitif bir katkısı olduğuna inanan uzmanlar görme engellileri rehber köpeklerle buluşturmak için çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Geçen yıl 5. yılına giren işbirliği kapsamında bugüne kadar 4 görme engelli ile rehber köpeklerini buluşturan Nestlé Purina PetCare ve Rehber Köpekler Derneği,Türkiye’de 756 bin görme engelli vatandaş olduğunu ve görme engelli vatandaşların hayata güvenle dahil olmasında rehber köpeklerin önemli bir rol üstlendiğinin altını çiziyor. Görme engelli bireyleri rehber köpeklerle buluşturmak amacıyla kurulan Rehber Köpekler Derneği, 5. yılına girdikleri işbirliği kapsamında geçen yıl şubat ayında çok özel bir etkinliğe imza atmıştı. “Karanlıkta Diyalog” adı verilen etkinliğinde konuklar bir saatliğine de olsa görme engelli bireylerin hissettiklerini anlamaya çalıştılar.

 

Karanlıkta bir saat

 

Katılımcılar Karanlıkta Diyalog Müzesi’nde geçen yıl düzenlenen etkinlikte bir saat geçirerek tamamen karanlık bir ortamda, görme duyuları yerine diğer duyularını keşfedip geliştirerek hareket etmeleri konusunda görme engelli rehberlerce eşlik edilip yönlendirildi. İstiklal Caddesi simülasyonunda gezen, vapura binen, karşıdan karşıya bastonları ile geçmeye çalışan katılımcılar görme engellilerin dünyasını yakından deneyimledi. Etkinlik sonunda ise konuklarla birlikte deneyimi değerlendirip, rehber köpeklerin görme engelli vatandaşların günlük hayata güvenle dahil olmasındaki rolünü konuşuldu.

 

Adımlar sokak hayvanlarına 6.5 ton mama oldu

 

Dünyanın adımları bağışa dönüştüren ilk sağlık uygulaması Help Steps aracılığıyla hayvanseverler binlerce sokak hayvanına destek oldu. 2 yılda 175 milyar adım atan Help Steps kullanıcılarının bağışlarıyla sokak hayvanlarına 6.5 ton mama ve bakım desteği sağlandı. Sağlık ve iyiliği akıllı telefon uygulamasında bir araya getiren Help Steps aracılığıyla hayvanseverler sokak hayvanlarına destek oldu. 2 yılda 175 milyar adım atan Help Steps kullanıcılarının bağışlarıyla sokak hayvanlarına 6.5 tonluk mama ve bakım desteği sağlandı.

 

 Adımlarla bağış yapmak çok kolay

 

Help Steps uygulamasını indiren kullanıcılar cep telefonları cebindeyken tüm gün her zamanki gibi yürüyor, bisiklete biniyor veya koşuyor. Bu adımlar aynı zamanda bir adımsayar olan Help Steps uygulamasında birikiyor. Ardından akşam saat 24:00 olmadan kullanıcılar uygulamaya girip ‘Adımlarımı HS’ye çevir’ butonuna basıyor ve kısa bir reklam izliyor. Adımları HS puanına dönüşen kullanıcılar bu puanları isterse biriktiriyor ya da ihtiyaç sahibi bireysel yararlanıcılar veya sivil toplum kuruluşlarına bu uygulama üzerinden bağışlıyor. 

 

Hayvanlar için bir çok STK’ya bağış yapılıyor

 

Help Steps aracılığıyla atılan adımlar Haçiko, Altın Patiler Sokak Hayvanlarını Koruma ve Kurtarma Derneği, Dilsiz Dostlar, Melekler Şehri Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği ve Rehber Köpekler Derneği’ne bağışlanabiliyor. Bu bağışlarla söz konusu STK’lar ile birlikte hayvanlara bakım ve mama desteği sağlanıyor. Help Steps’in Kurucusu ve CEO’su Gözde Venedik 2 yılda 1.4 milyon kullanıcının 175 milyar adım atarak bağışladığını belirterek şöyle konuştu: “Milyarlarca adım ihtiyaç sahibi kişilere, STK’lara ve bakıma muhtaç minik dostlara destek oldu. Herkesin istediği kurumu veya kişiyi seçerek bağış yapabildiği Help Steps’te sokak hayvanlarına olan destek her geçen gün artıyor. Biz de herkesi sadece yürüyerek bu iyiliğe ortak olmaya davet ediyoruz”

 

 Fiyat artışından etkilenmiyor

 

 Adım bağışlamanın yanında Help Steps uygulaması içindeki HS Market üzerinden kullanıcılar hem kendileri hem de dernekler için mama satın alarak da destek olabiliyor. Piyasadaki fiyat artışlarına rağmen soğuyan havalarda desteğin azalmaması için Help Steps market çalışmalarını hassasiyetle sürdürüyor. Help Steps piyasa şartlarına rağmen uygun fiyatlarla mama satışına devam ediyor.

 

 

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER-UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam