SON DAKİKA
reklam
reklam

Türk dizileri dünya pazarında

Eklenme Tarihi: 22 Ocak 2022, Cumartesi - 22:54   Okunma Sayısı: 113392
Biri bitip yenisi başlayan Türk dizilerine dünyanın ilgisi her geçen gün artıyor. Özellikle Latin Amerika ve Ortadoğu'da Türk dizileri yabancı kanalların vazgeçilmezi haline geldi. Sadece diziler değil, dizilere konu olan kitaplar, dizi müzikleri ve o dizilere ait kültürel ve yerel ürünlerde talep görüyor.

Türk sinema sektörü, ihraç ettiği Türk dizileri ile dünya televizyon içeriği ihracatında ilk 5'e girmeyi başardı. Türk dizileri 150'yi aşkın ülkede talep görürken, 820 milyondan fazla izleyici ile buluşuyor. Türk yapımları Latin Amerika ve Ortadoğu başta olmak üzere, Rusya, ABD ve Çin’den talep görüyor. Her yıl 110’un üzerinde içeriğin üretildiği sektörde, birçok dizi Türkiye'de yayından kalksa da yurt dışında talep görüyor. Türk dizilerinin yurt dışı pazarına açılması aslında 1981 yılında Aşk-ı Memnu dizisinin Fransa'ya ihraç edilmesiyle başladı. Türk dizi sektörü asıl ivmeyi ise 2000'li yılların başlarında yaptı. Latin Amerika ve Ortadoğu pazarına açılan Türk dizileri kısa süre içinde Balkanlar ve Türki ülkelerinde de büyük bir başarı elde etti. 2008 yılında 100 bin dolar olan ihracat geliri, 2020'lere yaklaşırken, 500 milyon dolara ulaştı. Alev Alev, Diriliş Ertuğrul, Elimi Bırakma, Filinta, Benim Adım Melek, Masumlar Apartmanı, Sadakatsiz, Sen Çal Kapımı, Üç Kuruş, Misafir yurt dışında en çok dikkati çeken yapımlarından sadece bazıları.

Madd Entertainment yeni anlaşmaları duyurdu

Madd Entertainment, Sen Çal Kapımı, Alev Alev ve Sadakatsiz için yeni anlaşmalar duyurdu. Latin Amerika'da yayılmaya devam eden Sen Çal Kapımı (Love Is in The Air) dizisi Şili, Kosta Rika, Honduras, El Salvador, Peru, Porto Riko ve ABD'nin (Telemundo) yer aldığı 7 ülkeye satıldı. Böylece 85'ten fazla ülkeye satılmış oldu. Dünya genelinde 80 bölgeye ulaşan Alev Alev (Flames of Fate) dizisi de 7 ülkeye daha satıldı. Şili, Ekvador, El Salvador, Honduras, Paraguay, Porto Riko ve ABD'ye (Telemundo) satılan dizi, HBO Max'in Latin Amerika'daki üyeleriyle de bulaşacak. İkinci sezonuna devam eden Sadakatsiz (A Woman Scorned) dizisi ise yine 7 ülkeye daha satıldı ve böylece 65 ülkeye erişmiş oldu. Bolivya, Şili, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Honduras ve Paraguay'a satılan dizinin benzer şekilde HBO Max Latam üyeleriyle buluşacağı da öğrenildi.

‘Üç Kuruş ve ‘Misafir’ dizileri dünya televizyonlarında

Madd Entertainment, bu sezonun yeni dizilerinden Üç Kuruş'un (The Bad Penny) ve Misafir'in (My New Family) uluslararası dağıtımını üstlendi. Sezonun diğer yeni dizileri Yargı'nın (Family Secrets) ve Evlilik Hakkında Her Şey'in (All About Marriage) dağıtımını da üstlenen şirket, dizileri geçtiğimiz hafta Meksika'da düzenlenen Latin Amerika merkezli içerik fuarı MIPCancun'da tanıttı. Madd Entertainment'ın CEO'su Ateş İnce, ""Yapımcılarımız Med Yapım ve Ay Yapım sayesinde Madd Entertainment Şampiyonlar Ligi'nde," dedi. Ekin Koç ve Uraz Kaygılaroğlu'nun başrolde yer aldığı, Ay Yapım imzalı Üç Kuruş dizisi Show TV'de Pazartesi akşamları yayınlanıyor. FOX Türkiye'nin dizilerinden Misafir'in yapımını ise Medyapım üstleniyor ve Perşembe akşamları ekrana gelen dizinin başrollerini Buğra Gülsoy ile Hazal Kaya paylaşıyor.

 

MIPTV Fuarı tüm ilgiyi Türkiye'ye çekti

Endemol Shine Türkiye, her yıl Cannes'da düzenlenen ve televizyon sektörünün kalbinin attığı 2016 MIPV'ye o dönem yayında olan üç dizisiyle katılmıştı. MIPTV fuar alanının yanı sıra, Cannes caddelerini ve prestijli otellerinin tüm girişlerini 'Kördüğüm', 'Kış Güneşi' ve 'Paramparça' dizilerinin billboardlarıyla donatan Endemol Shine Türkiye'nin dizileri için dünyanın pek çok ülkesi sıraya girdi. Türkiye'de Star TV'de ikinci sezonu yayında olan ve onlarca ülkeye satılan; yayınlandığı tüm kanallarda gün birincisi olan 'Paramparça' dışında, Show TV'de yayınlanan 'Kış Güneşi ve FOX’ta yayınlanan 'Kördüğüm'ü de alabilmek için Endemol Shine Türkiye standında uzun görüşme kuyrukları oluştu. Dünya televizyon pazarına, Kördüğüm 'Intersection', Kış Güneşi 'Winter Sun', Paramparça ise 'Broken Pieces' adıyla satılıyor.

Son dizisi Hollanda'da yayınlanacak

"Son" dizisinin uyarlaması, Hollanda'nın önde gelen televizyon kanallarından KRO-NCRV'de seyirciyle buluşacak. Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Kuzey Avrupa'da yayımlanan ve Amerika'da pilot bölümü çekilen Türk dizisi "Son", "Vlucht HS13" adıyla sonbahar aylarında Hollanda'da yayımlanmaya başlayacak. Hollandalı prodüksiyon firması The Column Film tarafından yapım hakları lisanslanan dizi, 10 bölüm olarak Hollanda'ya uyarlandı. Katja Schuurman Ay Yapım yapımcılığında gerçekleşen, yönetmenliğini Uluç Bayraktar'ın yaptığı, senaryosunu Berkun Oya'nın yazdığı dizi, 2012'de ATV'de yayımlanmış, dizinin başrollerini Yiğit Özşener, Nehir Erdoğan, Erkan Can, Berrak Tüzünataç ve Engin Altan Düzyatan paylaşmıştı.

Kanunsuz Topraklar’a  Latin Amerika’dan ziyaret

Başrollerini Uğur Güneş, Esra Bilgiç, Necip Memili ve Kaan Taşaner’in paylaştığı, FOX’un dizisi “Kanunsuz Topraklar”ın seti, Latin Amerika’nın bilinen medya kuruluşu Produ tarafından ziyaret edildi. Çekimleri İstanbul’da devam eden dizinin setini ziyaret eden Produ çalışanları, başrol oyuncularıyla özel röportajlar gerçekleştirdi, keyifli vakit geçirdi. Başrol oyuncularından Esra Bilgiç: “1939 yılı, Türkiye tarihinde çok önemli bir döneme tekabül ediyor ve bence en ilginç nokta bu dönemin Türkiye'de hiç televizyonda gösterilmemiş olması. Bu dönemi tasvir etmede herkes başarılı olamaz. Biz çekimler sırasında mümkün olduğunca gerçeğe bağlı kalmaya çalıştık.” dedi. Başarılı oyuncu Uğur Güneş de dizide madencilerin hikâyesinin anlatıldığını ve seyircinin “Kanunsuz Topraklar” sayesinde o dönemde madencilerin zorluklarını ve yaşam koşullarını görebildiğinden bahsetti. Dizinin ilk altı bölümünün yönetmenliğini üstlenen Faruk Teber ise İstanbul’da çekim yapacak yer bulmakta zorlandıklarını, dolayısıyla 1939 atmosferini yakalayabilmek ve yeniden yaratmak için o dünyayı yeniden setlerde kurduklarının ve dizinin hazırlık aşamasının yaklaşık olarak bir yıl sürdüğünün altını çizdi.

Kaderimin Oyununun dağıtımını Global Agency üstlendi

Star TV’de yayınlanan sezonun yeni dizilerinden Kaderimin Oyunu'nun (The Game of My Destiny) uluslararası dağıtımını Global Agency üstlendi. NGM Medya imzalı, ilk bölümü 3 Aralık'ta yayımlanan drama dizisinin başrollerinde Öykü Karayel, Akın Akınözü, Sarp Apak ve Meriç Aral yer alıyor. Senaryosunu Gül Abus Semerci kaleme alıyor, yönetmenliğini Emre Bakaşasak yapıyor. Global Agency, bu sezonun yeni dizilerinden Sana Söz'ün (True Lies) de dağıtımını üstleniyor.

 

Türk dizilerine yabancı yatırım artıyor

 Türk dizileri yabancı kanallara pazarlana dursun, uluslar arası platformların hazırladığı yerli diziler de hem ülkemizde hem de yurtdışında ilgi görüyor. Netflix’in yerli dizileri ekonomiye 583 milyon TL katkı sağladı. Netflix, Hakan: Muhafız’ın lansmanından bu yana tüm Türk yapımlarına yaptığı harcamaların yarattığı ekonomik etkiyi bağımsız bir uluslararası danışmanlık şirketi ile ölçtü. Buna göre Netflix, 2018’den bu yana yayına giren 10’dan fazla Türk yapımında 3 bin 300’den fazla kişiye istihdam yarattı. Önümüzdeki dönemde daha çok Türk yapımına yatırım yapacağını açıklayan şirket, 10 yapımın daha yolda olduğunu söyledi. Netflix, yerli yapımlardaki oyuncular ve ekipler için bin 700'den fazla iş fırsatı yaratırken, figüranlar için de birkaç bin günden fazla çalışma imkânı sağladı. Ayrıca Netflix dizilerinin esinlendiği kitapların satışları yükseldi. Yaklaşık 183 ülkede yayınlanan Türk dizileri, Türkiye’ye ziyaretçi de çekiyor. Ayvalık, Gaziantep, Bodrum, Bozcaada, Bursa, Foça ve Sultanahmet Meydanı, Ayasofya, Kapalıçarşı ve Mimar Sinan Türbesi gibi İstanbul'daki birçok ikonik mekan, Netflix'in Türkçe yapımlarında yer alırken dünya çapındaki izleyicilerin ilgisini çekiyor.

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER-UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam