SON DAKİKA
reklam
reklam

Keyifli bir sömestr

Eklenme Tarihi: 24 Ocak 2022, Pazartesi - 12:03   Okunma Sayısı: 85656
Yarıyıl tatili başladı. Tatilin aile üyeleri ile verimli vakit geçirmek, küçük molalar vererek yeni döneme daha motive şekilde devam etmek için hem ebeveynler hem de çocuklar açısından bir çok güzel fırsat bulunuyor

Milli Eğitim Bakanlığı'nın takvimine göre birinci dönemi geçtiğimiz Cuma günü sona erdi. Böylece yarıyıl tatili başlamış oldu. 15 günlük sömestr tatili, 4 Şubat 2022'de tamamlanacak. Tatilin aile üyeleri ile verimli vakit geçirmek, küçük molalar vererek yeni döneme daha motive şekilde devam etmek için hem ebeveynler hem de çocuklar açısından bir çok güzel fırsat bulunuyor . Yarıyıl tatilinin ailelerin, çocuklarıyla vakit geçirebilmesi için güzel bir fırsat olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, “Yetişkinler olarak sosyalleşmeye, dinlenmeye, rahatlamaya ihtiyacımız olduğu bugünlerde çocukların da kaygılı, yorgun, bunalmış hissedebileceğini unutmamak gerek. Havalar soğuk olsa da parklarda, doğada vakit geçirmek hem ebeveynler hem de çocuklar için çok önemli” açıklamasında bulundu. Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu'ya göre  sömestir tatilini keyifli ve verimli geçirmenin bir çok alternatifi bulunuyor.

Güvenli ortamda sosyalleşmeye yardımcı olunmalı

Uyku, uyanma, yemek, teknoloji kullanımı, oyun saatleri değişmemeli. Çocuklar tatilde de rutin düzenlerine devam ederek düzenleri bozulmadan günü verimli geçirmeliler. Okula dönüşte uyum sorunu yaşamamak için düzenin devam etmesi önemli. Ödevler veya ek çalışmalar da tatil boyunca ihmal edilmemeli. Her gün belirli saat aralıklarında, özellikle sabah saatlerinde kısa kısa ödev veya ders çalışma, konu tekrarı gibi zamanlar planlanabilir. Bazı çocuklar hastalanmayla ilgili kaygılarından dolayı evden dışarı çıkmak istemeyebilir. Bu gibi durumlarda çocuklara tedbirleri hatırlatıp güvenli ortamlarda sosyalleşmelerine yardımcı olabilirsiniz. Açık havada sosyal mesafeye dikkat edilerek planlanan buluşmalar hem ebeveynlerin kaygısını azaltacak hem de çocukların özgürce sosyalleşmelerine fırsat sağlayacaktır.

Çocukların gelişimi için üretmek, keşfetmek ve paylaşmak

Tüm aile üyeleri bir arada olmak isteyebilir fakat yeni varyantların da etkisiyle vakaların artması bizi tedirgin edebilir. Ailece yapılan etkinliklerde gruplara bölünerek bir araya gelmek daha sağlıklı olabilir. Pandemiyle mücadele ederken her birimizin sorumluluklarını unutmaması önemli. Konser, sinema, tiyatro gibi birçok insanın bir araya geldiği etkinliklere giderken yeterli önlemin alınıp alınmadığına dikkat edilmeli. Yapacağınız etkinliklere karar verirken çocuğun yaşına ve gelişimine uygun olan hem eğlenebileceği hem de öğrenebileceği etkinliklerle bilgilerini pekiştirirken keyifli zamanlar yaratabilirsiniz. Üretmek, keşfetmek ve bunu paylaşmak çocukların gelişimi için oldukça önemli. Çocuklarınızla birlikte sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilir, yeni tarifler deneyebilirsiniz.

Rekabetin ön planda oyunlar oynanabilir

Tüm aile üyelerinin katıldığı beceri veya yaratıcılık temelli etkinlikler planlanabilir. Zaman zaman ailece çocukların gelişimine uygun olarak seçilen filmler veya belgeseller izlenip sonrasında izlenen film değerlendirilebilir. Ailece kitap okuma etkinlikleri planlanabilir. Daha sonra okunan kitabın resmi yapılabilir veya sorularla pekiştirilebilir. Yarışma ve rekabetin ön planda olmadığı tüm aile üyelerinin katılabileceği oyunlar oynanabilir. Puzzle, bulmaca, eğitici kutu oyunları, bilgi kartlarıyla keyifli ve aynı zamanda verimli vakit geçirilebilir. Tatil boyunca çocukların eğitimden uzak kalmaması için her gün ortalama 30-40 dakikalık çocukları çok yormayacak çalışmalar veya konu tekrarı faydalı olacaktır. Ders çalışmaları konusunda baskı yapmamak, zorlamamak, sert ve suçlayıcı uyarılardan, onlara kendilerini değersiz hissettirecek tutumlardan kaçınmak önemli.

Çocuklar tatil boyunca ekranlardan mümkün olduğunca uzaklaşmalı

Tatilde de ekran süresi ve sınırlar mutlaka hatırlatılmalı ve bu sınır her gün aynı olmalı. Anne ve babalar bu kuralları sürdürürken mutlaka tutarlı ve istikrarlı olmalı. Evde yapacak bir şey bulamadığını ve sıkıldığını söyleyen çocuklara ebeveynler, evde de olsalar neler yapabilecekleri, vakti nasıl verimli ve aynı zamanda eğlenceli geçirebilecekleri konusunda tavsiyeler vermeli. Çocuklar tatil boyunca ekranlardan mümkün olduğunca uzaklaşmalı. Sadece tatillerde değil okul süresi boyunca da çocukların hem fiziksel hem de zihinsel gelişimleri için ders saatleri dışında tablet veya bilgisayarla geçirilen süre sınırlandırılmalı, fazlaysa azaltılmalı.

Arkadaşlarıyla bir araya getirmek adına online buluşmalar düzenlenebilir

Tatilde de aynı okul sürecinde olduğu gibi yemekler tablet veya televizyon izlerken yenmemeli. Tüm aile üyelerinin bir araya gelip aynı saatte yemek yiyeceği bir düzen oluşturulmalı. Masa tüm aile üyelerinin desteği ile kurulmalı ve toplanmalı. Ebeveynler tatil boyunca çocukları arkadaşlarıyla bir araya getirmek adına online buluşmalar düzenleyebilirler. Bu buluşmalarda çok yorucu olmayan kısa süren etkinlikler, egzersizler, hatta ebeveynlerin de katılacağı keyifli etkinlikler yapılabilir. Çocukları sınırlandırmadan, kontrolü hayal güçlerine bırakarak keyifli vakit geçirmelerini sağlayabilirsiniz. Onlara sürekli yönlendirmeler yapmanız, ne yapacaklarını söylemeniz, oynadıkları oyuna gereğinden fazla müdahale etmeniz bireysel geçirdikleri vakitte üretkenliklerini ve yaratıcılıklarını kısıtlayacaktır. Çocuklara tatilin kaç gün süreceği, tatil bittikten sonra okula tekrar eski düzeninde devam edeceği hatırlatılmalı. Küçük yaştaki çocukların daha kolay anlamaları için resimlerle konuşulanlar ve anlatılanlar somutlaştırılabilir.

Yarı yıl tatilinde uzaya yolculuk keyfi

HUPALUPAEXPO tarafından Türkiye’ye getirilen NASA Uzay Sergisi, yarı yıl tatilinde aileleri Metropol İstanbul’a bekliyor. Sergi 7’den 70’e herkesi tarihsel alanda bilgilendiriyor, VR alanında eğlendiriyor. HUPALUPAEXPO tarafından Metropol İstanbul içinde 2.300 m2 büyüklüğünde alana kurulan NASA Uzay Sergisi, sömestr tatilinde ziyaretçilerini bekliyor. Sadece çocukların değil büyüklerin de ilgisini çekecek, bilgisini tazeleyecek ve eğlendirecek NASA Uzay Sergisi’nde NASA’nın uzay görevlerine tanıklık etmiş kıyafetler, yiyecekler, yazılı materyallerden oluşan 200 parça, gerçek Ay Taşı, aralarında Saturn V’in de olduğu roketlerin kopyaları ve tam boyutlu uzay aracı modelleri görülebilir. Serginin tarihsel alanı bilgilendirirken VR alanı da eğlendiriyor. Ziyaretçiler VR alanında bir astronot veya kozmonotun yaşayabileceği uzay deneyimini yaşıyor. MULTI-AXIS TRAINER, uzayda meydana gelebilecek bir dönüşü simüle ediyor. Özgürlüğün 5 Derecesi simülatörü, altı serbestlik derecesinden beşiyle mekânın sürtünmesiz ortamındaki hareketini taklit ediyor. Yerçekimi Koltuğu, Ay’daymış hissi veriyor. F18 Pilot Simülatörü, saatte 2.000 km hızla uçan bir F18’in kontrolünü size bırakıyor. Mars simülatöründe ziyaretçiler, astronotların manevra kabiliyetini deneyimleyebiliyor ve bu koşullar için yürüyüş değişikliklerini inceleyebiliyor.

Sömestrde keyifli kar tatili

Yoğun geçen okul döneminin ardından sömestr tatilinin kapıya dayanmasıyla birlikte, çocuklar çoktan tatil hayalleri kurmaya başladı. Kış mevsiminde, hem eğlenceli hem keyifli tatil yapılabilecek en ideal lokasyon ise, kuşkusuz kayak merkezleri. Okulların tatile girmesiyle, çocuklu aileler bu arayı en iyi şekilde değerlendirmek için planlar yapmaya başladı. Bu planların başında ise kış mevsiminin, karın ve eğlencenin doyasıya yaşandığı kayak merkezleri geliyor. Dört mevsim ayrı doğal güzellikler sunan ülkemizde, yazın olduğu kadar kış mevsiminde de birbirinden eşsiz tatil seçenekleri mevcut. Kayseri’den Erzurum’a uzanan kış tatili rotasını, Bursa Uludağ, Kocaeli Kartepe, Bolu Kartalkaya ve dahası birbirinden eşsiz manzaralarda konumlanan tatil beldeleri takip ediyor.  Özellikle kış sporları meraklılarının her sene tercih ettiği kayak otelleri, misafirlerine sağladığı teleferik, telesiyej ve dahası ayrıcalıklı hizmetler ile konforlu bir tatil imkanı sunuyor.

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: MURAT İLTER-UĞUR FARUK YILDIZ

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam