SON DAKİKA
reklam
reklam

E-ticarette alternatif yollar

Eklenme Tarihi: 25 Ocak 2022, Salı - 21:12   Okunma Sayısı: 84572
Dünyada hızlı büyüyen e-ticaret firmaları ortalama sipariş tutarını artırmanın yeni yollarını araştırmaya başladılar. 2022’de müşteri deneyimi ile farklılaşmak ve rekabette öne çıkmak isteyen işletmeler teknoloji ile şekillenen yeni trendlere odaklanacak

Ortalama sipariş tutarı, e-ticaret siteniz üzerinden yaptığınız satış tutarlarının ortalamasıdır. E-ticaret için oldukça önemli bir metrik olduğunu söylenebilir. Çünkü ortalama sipariş tutarınızı takip ederek; ciro büyümenizi daha rahat anlayabilir, satış başarınızı ölçebilirsiniz. Ortalama sipariş tutarı, aylık cironun aylık toplam müşteri sayısına bölünmesiyle hesaplanır. Çıkan sonuç ne kadar büyükse, işlerin o kadar lehinize gittiğinin işaretidir. Pandeminin etkisinde geçen 2020 ve 2021 yıllarının ardından normalleşme beklentisiyle 2022 yılını karşılamaya hazırlanıyoruz. Birçok işletme pandemide öğrendiği ve edindiği tecrübeyle 2022 yılında müşteri deneyiminde farklılaşmak ve rekabette öne çıkmak isteyecek. 2022’de müşteri deneyimi ile farklılaşmak ve rekabette öne çıkmak isteyen işletmeler teknoloji ile şekillenen yeni trendlere odaklanacak.

Ücretsiz kargo için alt sınır belirleyin.

E-ticaret operasyonlarının en önemli adımlarından biri kargo sürecidir. Ücretsiz kargo seçeneği müşteriler için oldukça çekici bir seçenek olmasının yanı sıra, sepet terk etme oranlarını azaltacaktır. Fakat ücretli kargo modeliyle çalışıyorsanız, en azından ücretsiz kargo için bir alt sınır belirleyebilirsiniz. Böylece müşterilerinizi daha fazla alışveriş yapmaya teşvik edebilirsiniz. Paket kampanyalar ortalama sipariş tutarını arttırmanın en önemli yollarından birisidir. “3 al 2 öde” türü paket kampanyalar hazırlamak, hem ortalama sipariş tutarını artıracak hem de müşterilerin satın alma kararını hızlandıracaktır.

Çapraz satış ve üst satış stratejisi uygulayın.

 Üst satış ve çapraz satış teknikleri geleneksel ticaret stratejilerinden e-ticarete uygulanmış satış teknikleridir. Üst satış, bir müşteriye almak istediği bir üründen daha avantajlı ve üst segment olanını almaya ikna etmektir. Üst satış yöntemlerini kullanmak için çeşitli araçlardan ve modüllerden yararlanabilirsiniz. Örnek olarak cep telefonu satıyorsunuz diyelim ve bir ziyaretçi X modelini inceliyor. Bu X modelini inceleyen ziyaretçilere otomatik olarak bir açılır pencere içerisinde daha üst modelini almaya teşvik edebilirsiniz. Bu kampanyalar için “sınırlı süre” veya “sınırlı stok” gibi başlıklar atarak satın alma kararını hızlandırabilirsiniz. Çapraz satış ise üst satış gibi yine müşterilerinizi daha fazla satın almaya teşvik edecek bir satış taktiğidir. Çapraz satışta amaç, müşterilerinizi satın aldığı ürünün yanında tamamlayıcı ürünler almaya ikna etmektir. Örnek olarak cep telefonu alacak bir müşteriye o telefonla uyumlu kulaklık veya telefon kılıfı gibi ürünler satarsanız, çapraz satış yapmış olursunuz. Belirli bir tutar üzerindeki alışverişler için indirim teklifleri oluşturun. Tıpkı ücretsiz kargo alt sınırı gibi, özel indirimler için de bir alt sınır oluşturabilirsiniz. Örneğin sepet tutarı 50 lira olan bir müşteriye, 200 lira üzeri sepet tutarına ulaşırsa ekstra bir kupon oluşturabilirsiniz. Bu yöntem kar marjını azaltıyor gibi gözükse de, satış oranlarını artıracağı için açığı kapatacaktır.

 

Sadakat programları ve Chatbot uygulamaları

Sadık müşteriler tüm işletmelerin istediği müşteri kitlesidir. Bir kere gelen müşterinin tekrar tekrar gelmesi, pazarlama maliyetlerinizi düşürür ve “Müşteri yaşam boyu değeri” ortalamanızı yükseltir. Bu yüzden, kazandığınız müşterileri elinizde tutmak çok önemli. Bunun için üye müşterilerinize belirli bir sipariş tutarı veya sipariş sayısı sonrası indirim, puan veya promosyon hediye edebilirsiniz. Chatbot, web sitesi ziyaretçilerinin sorularını yapay zeka desteği ile anlayarak otomatik cevaplar oluşturan müşteri destek sistemidir. Günden güne kullanımı artan chatbotlar, müşteriye hızlıca destek verdiği için kullanıcı deneyimini iyileştirir. Siz de chatbot uygulamaları kullanarak, ortalama sepet tutarlarını yükseltebilirsiniz!

IoT ve 5G teknolojisi

5G mobil bağlantı teknolojisinin kapsama alanı hızlı bir şekilde genişliyor. 2022 yılında 5G kapsama alanının katlanarak büyümesi bekleniyor. Ülkemizde ise 5G’nin 2022 sonunda aktif hale gelmesi bekleniyor. 5G desteğine sahip akıllı telefon modelleri ise bir süredir tüketiciyle buluşuyor. 5G teknolojisi sahip olduğu yüksek bant genişliği, kesintisiz internet bağlantısı ve gecikme süresinin çok düşük olmasıyla hayatın birçok alanında yenilikler sunacak. 2022, müşteri deneyimi alanında 5G projelerinin de başlayacağı bir yıl olacak. 5G ile birlikte mobil bağlantıda limitlerin ortadan kalkmasıyla Nesnelerin interneti (IoT - Internet of Things) uygulamalarında da büyük bir artış bekleniyor. IoT cihazlarıyla birçok alanda müşteri deneyimi yeniden şekillenecek. IoT cihazları evde günlük hayatımızı kolaylaştırırken kişisel ihtiyaçlarımızı tahmin edebilecek. Perakende, beyaz eşya, otomotiv gibi birçok sektörde IoT uygulamaları karşımıza çıkacak. Mobil bant genişliğinin ve bağlantı hızının artmasıyla video içerikler de müşteri deneyiminin merkezinde yer alacak. Canlı video ile destek hizmetleri dışında satın alma kararı öncesi kullanım videolarının daha sık sunulduğuna şahit olacağız.

Dijital deneyim (DX)

Pandeminin katalizör etkisiyle dijital dünyaya mesafeli duran geleneksel işletmeler alelacele dijital dönüşüme yöneldiler. Bir gecede açılan şablon e-ticaret siteleri ve mobil uygulamalar ile krizi fırsata dönüştürmeye çalıştılar. Pandemide görüldü ki dijitale taşınamaz denilen birçok iş modelini dijitale taşımak mümkün. Dijital dönüşümde teknolojiyi bir satış kanalı olarak konumlandıran işletmelerin artık sundukları dijital deneyime odaklanma zamanı geldi. Bugün işletmelerin dijitale taşınmasının önündeki bariyerler hiç olmadığı kadar alçak seviyeye indi. Dijital mecralardaki rekabette farklılaşmanın yolu ise dijital deneyimden (DX - Digital Experience) geçiyor.  Dijital deneyimin içinde dijital dünyanın metrikleri yer alıyor. Bir işletmenin web sitesi, mobil sitesi, mobil uygulaması, sosyal medya hesapları vb. tüm dijital mecralarda sunduğu deneyimin toplamı sonucu dijital deneyim ortaya çıkıyor. Yavaş çalışan bir uygulamayı, sıkça hata veren bir web sitesini, ödeme seçenekleri yetersiz kalan bir ödeme sayfasını dijital deneyimi olumsuz etkileyen konulardan sadece birkaçı olarak sıralayabiliriz. Kusursuz bir dijital deneyim sunmak isteyen işletmeler dijital çağı doğru anlamalı ve tüm süreçlerini bu dinamiklere göre dönüştürmeye odaklanmalıdır.

Sürdürülebilirlik

Artan dünya nüfusu ve tüketim ile birlikte dünyamız için tehlike çanları çalıyor. Tükenen doğal kaynaklar ve artan karbon salınımı ile ortaya çıkan küresel ısınmanın tehdidi altındayız.  Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak hedefiyle birçok kurum çalışma yürütüyor. 2022 yılında küresel çapta farkındalık oluşturulması için işletmelere de önemli görevler düşüyor. Markaların sürdürülebilirlik konusunda yaptıkları ve yapmadıkları sundukları müşteri deneyiminin algısına etki edecektir. Sürdürülebilirlik konusunda bilinçli tüketicilerin oranı hızlı bir şekilde artıyor. Bir markanın sürdürülebilirlik konusundaki çalışmaları o markanın algısına direkt etki edecektir. Artık her deneyimin merkezinde sürdürülebilirlik olmalıdır. Sunduğu deneyimi sürdürülebilirlik merkezinde geliştiren ve kurumsal farkındalığa sahip işletmelerin müşteri gözündeki değeri de artacaktır. 

Gerçek omni-channel deneyim

Pandemi ile birlikte omni-channel deneyim daha fazla önem kazandı. Dijital ortamda işletmeler müşterileri ile web dışında mobil uygulama, sosyal medya, e-posta, chatbot, whatsapp gibi kanallar üzerinden de iletişim kurabiliyor. Daha zengin bir müşteri deneyimi sunmak isteyen işletmeler müşterileriyle tüm dijital kanallardan iletişim kurma eğiliminde. Omni-channel bir yapınız yoksa çoklu kanal yapınız bir kabusa dönüşebilir. Omni-channel yapı için gerekli kaynağı ayırmalı ve tüm kanallar yerine işletmeniz için doğru kanalları seçmelisiniz.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam