SON DAKİKA
reklam
reklam

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Karadağ'ın AB'ye tam üye olmasını destekliyoruz

Eklenme Tarihi: 30 Aralık 2022, Cuma - 22:44   Okunma Sayısı: 93705
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO müttefikimiz Karadağ'ın AB'ye tam üye olmasını, samimiyetle teşvik ediyor ve destekliyoruz." dedi.
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Karadağ'ın Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda attığı hızlı adımları takdir ettiklerini belirterek "NATO müttefikimiz Karadağ'ın Avrupa Birliği'ne tam üye olmasını da samimiyetle teşvik ediyor ve destekliyoruz." dedi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic ile Vahdettin Köşkü'nde düzenlediği ortak basın toplantısında, Karadağ'la dostluklarının uzun asırlara dayandığını söyledi.

Karadağ Kralı Birinci Nikola'nın, Sultan 2. Abdülhamid'in davetlisi olarak İstanbul'u iki kez ziyaret ettiğini aktaran Erdoğan, Karadağ'ın ilk büyükelçiliğini de Osmanlı döneminde İstanbul'da açtığını hatırlattı.

Boşnak ve Arnavut akraba toplulukları ile Türkiye'deki 150 binden fazla Karadağ kökenli vatandaşın, iki ülke arasında müstesna bir gönül köprüsü olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak bir tarih ve kültürü paylaşan, kuvvetli beşeri ve akrabalık bağlarına sahip Türkiye ile Karadağ arasındaki ilişkilerin en üst düzeyde olduğunu belirtti.

Karadağ Cumhurbaşkanı Djukanovic ile yaptığı görüşmelerde ikili ilişkileri dar kapsamda ele aldıklarını, etraflıca görüşme fırsatı bulduklarını kaydeden Erdoğan, daha sonra da heyetler arası çalışma yemeğiyle birlikte şu ana kadarki durumu ve bundan sonraki geleceği değerlendirme fırsatını bulduklarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen yıl Karadağ'a yaptığı ziyarette ikili ticaret hacmini 250 milyon dolara çıkarma hedefini koyduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Bu senenin ilk 11 ayındaki rakam, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 49'luk bir artış yaşanmıştır. Mevcut tabloyla dahi 182 milyon dolara ulaşarak rekor kırdık. Karadağ'daki Türk yatırımlarının toplamı 67 milyon doları aşmıştır. Tabii şunu da söylemekte fayda buluyorum. Şu anda Karadağ'daki Türk yatırımcı şirketlerinin sayısı 3 bin 800. Bu tabii çok çok önemli bir adım. Türk firmalarının özellikle altyapı, inşaat, turizm ve hizmet sektörlerinde önemli projeleri mevcut. Özel sektörümüzün tüm Balkanlarda olduğu gibi Karadağ'da da başarılı girişimlerini sürdürmeye devam edeceğinden eminim."

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) restorasyon, eğitim ve sağlık alanındaki faaliyetlerini sürdürürken Yunus Emre Enstitüsünün de Türk sanat ve kültürünü Karadağlıların evlerine taşıdığını aktaran Erdoğan, "TİKA, Karadağ'da bugüne kadar toplam değeri 20 milyon avroyu aşan 400'den fazla proje ve faaliyet gerçekleştirmiştir. Yunus Emre Türk Kültür Merkezimiz de kuruluşundan bu yana 2 bine yakın öğrenciye Türkçe eğitimi verdi. Devletimizin sağladığı Türkiye burslarından faydalanan Karadağlı öğrencilerin sayısı son 25 yılda 501'e ulaştı. Önümüzdeki dönemde de ilgili tüm kurum ve kuruluşlarımızla Karadağ'ı desteklemeye devam edeceğiz." ifadesini kullandı.

"Güneydoğu Avrupa'da istikrarın korunmasına özel önem atfediyoruz"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mevkidaşı ile görüşmesinde, Balkanlar başta olmak üzere bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında da çok önemli değerlendirmeleri yapma fırsatını bulduklarını dile getirerek şunları kaydetti:

"Güneydoğu Avrupa'da istikrarın korunmasına ve bölgenin ekonomik kalkınmasına özel önem atfediyoruz. Balkanların ve Avrupa'nın önemli bir parçası olan Karadağ da barış ve istikrara önemli katkılar sağlıyor. Bu minvaldeki çalışmalarını, temmuz ayında devraldığı Güneydoğu Avrupa İşbirliği Süreci Dönem Başkanlığı ile birlikte başarıyla yürütüyor. Karadağ'ın Avrupa Birliği ve Avrupa Atlantik kurumlarıyla bütünleşme yolunda attığı hızlı adımları takdir ediyoruz. NATO müttefikimiz Karadağ'ın Avrupa Birliği'ne tam üye olmasını da samimiyetle teşvik ediyor ve destekliyoruz."

Djukanovic ve heyetine ziyaretleri için teşekkür eden Erdoğan, görüşmelerin hayırlara vesile olmasını diledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadağ halkına selamlarını ileterek yeni yılın iki ülke başta olmak üzere bölgeye ve tüm dünyaya barış ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.

Karadağ Cumhurbaşkanı Djukanovic: Karadağ Avrupa Birliği ve Atlantik yolunda önemli adımlar attı

Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic, Batı Balkanlar'ın daha iyi bir durumda olması gerektiğini fakat kronik olarak bir güvenlik sorunu yaşadığını belirtti.

Djukanovic, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul'da yaptıkları görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Daveti için Erdoğan'a teşekkür eden Djukanovic, bu davetin iki ülkenin ilişkilerinin iyi şekilde devam ettiğinin göstergesi olduğunu aktardı.

Djukanovic, Karadağ ve Türkiye’nin tarihi bağlarına değinerek, "Karadağ ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler, çok uzun süreli diplomatik temasları kapsıyor. Aramızdaki ilişkinin dostane olduğunu görüyoruz. Çok sağlam ve dostane ilişkilerimiz var ve iki NATO müttefiki ülke olarak birlikte çalışıyoruz.” diye konuştu.

İki ülkenin ilişkilerinin geliştirilmesi gerektiğini ve geliştirilmesi konusunda yeni alanların arandığını anlatan Djukanovic, görüşmelerde ele alınan meselelerden birinin ekonomi olduğunu vurguladı.

Djukanovic, "Karadağ Türkiye’ye çok yakın, çok küçük bir ülke ve şu anda 3 bin 800 Türk şirketinin Karadağ’da olduğunu biliyoruz. Bu önemli bir bilgi ve bu şunu gösteriyor, sadece yakınlığımız değil, sadece coğrafi olarak yakınlık değil, insanlar yeni bir güven arayışına girmiyorlar. Eğer güven yoksa bir yerde ve orda hoş karşılanmazlarsa o insanlar oraya gitmez." şeklinde konuştu.

Milo Djukanovic, Karadağ’a gelen Türklerin her zaman hoş şekilde karşılandığının da altını çizdi.

Görüşmede altyapı, enerji, ulaşım, gibi konularda ele alındı

Djukanovic, görüşmede yeni projelerin yanı sıra altyapı, enerji, ulaşım, su ve ormancılık, sağlık, eğitim ve kültür konularının ele alındığını belirtti.

İki ülkenin farklı bakanlıklarının ve iş insanlarının da yoğun şekilde çalıştığını söyleyen Djukanovic, "Yeni yatırımlar, ticaret hacminin büyümesi konusunda konuşmuştuk. Dolayısıyla bu, iki ülkenin ticaret hacmini artıracaktır." ifadesini kullandı.

Djukanovic, Karma Ekonomik Komitesi toplantısının ilerleyen dönemlerde gerçekleşeceğini ve yeni yatırım alanlarının orada ele alınacağını kaydetti.

Türkiye’de eğitim alan Karadağlı öğrenciler

Türkiye'nin Karadağ’dan eğitim almaya gelen öğrencilere verdiği desteğe değinen Djukanovic, "Buraya gelen öğrencilere katkı sağladıkları için, burs verdikleri için ve onların iyi üniversitelerde okumasına imkan sağladığı için Türkiye'ye teşekkür ediyorum.” dedi.

Türkiye ile Karadağ arasındaki savunma alanında çok iyi ilişkilerin olduğunu vurgulayan Djukanovic, bu ilişkilerin düzeyinden memnun olduğuna ancak daha da geliştirilmesi gerektiğine işaret etti.

Ukrayna - Rusya savaşı

Djukanovic, toplantıda Rusya-Ukrayna savaşının da görüşüldüğünü belirterek, savaşın sona erdirilmesi için özellikle Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağladığı katkıyı takdir ettiğini aktardı.

Görüşmede bölgesel ve küresel konuların da ele alındığına dikkati çeken Djukanovic, "Batı Balkanlar’da daha güvenilir bir ortam olması gerekiyor. Çünkü ileri gidemeyiz, ileriye gideceksek Avrupa Birliği içerisinde yürütürsek daha iyi olacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

“Batı Balkanlar kronik olarak güvenlik sorunu yaşıyor"

Son yıllarda Karadağ’ın zorlu süreçten geçtiğine işaret ederek, bölgenin kronik olarak bir güvenlik sorunu yaşadığını vurgulayan Djukanovic, şöyle devam etti:

“Fakat temel değerlerin tehdit altına girdiğini düşünemiyorum. Çünkü Karadağ bağımsız bir devlettir. Çok stabil, güvenilir bir devlet olduğunu ve Avrupa Birliği ve Atlantik yolunda önemli adımlar attığını düşünüyorum. Ülke olarak yaptıklarımız bence önümüzdeki dönemde de Batı Balkanlar’da bulunan diğer ülkelere örnek olacak.”

Djukanovic, Batı Balkanlar’ın daha iyi bir durumda olması gerektiğini dile getirerek, “Biz eğer gelişeceksek, ileri gideceksek güvenli bir ortamda yaşamalıyız. Bizde güvenlik yoksa Avrupa'da da güvenlik olmayacak.” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam