SON DAKİKA
reklam
reklam

Mültecilere vatandaşlık bilinci

Eklenme Tarihi: 7 Şubat 2023, Salı - 09:42   Okunma Sayısı: 48631
Sığınmacı ve mültecilere aktif vatandaşlık bilinci kazandırmayı hedefleyen proje ile ortaklar tarafından göçmenlerin bulundukları ülkede yaşamlarını kolaylaştıracak bir web sitesi geliştirilecek

Türkiye Ulusal Ajansı tarafından finanse edilen  AB KA-2 “Yeni Vatanda Aktif Vatandaşlık” projesinin  2.  toplantısı Fransa-Pau’da gerçekleşti. Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi’nin ortağı olduğu AB-KA 2 Erasmus Plus, Yetişkin Eğitiminde İşbirliği Ortaklıkları “Yeni Vatanda Aktif Vatandaşlık” projesi ile sığınmacı ve mültecilere aktif vatandaşlık bilinci kazandırmak hedefleniyor.

Toplantıya projenin Marmara Üniversitesinde koordinatörlüğünü yürüten Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler  Bölümü Dr. Öğr Üyesi Sezgi Durgun Özkan ve  Marmara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Elif Topal Demiroğlu, Projenin yerel ortaklarından Kadıköy Halk Eğitimi Merkezinden Kurum Müdürü Hülya Narsap ile proje yürütücüsü Sevgi Cıvaş, Ankara, Çankaya Başkent Halk Eğitimi Merkezinden Kurum Müdürü Serdar Mecit Özder, proje yürütücüsü Emel Yılmaz ve müdür yardımcısı  Fahri Özenç katıldı.

Proje ile ortaklar tarafından göçmenlerin bulundukları ülkede yaşamlarını kolaylaştıracak  bir web sitesi geliştirilecek. “Active Citizenship in the New Homeland” kısaca ACT-NEW HOME  Projesinin Türkiye, Fransa, Portekiz, Estonya, Romanya, Yunanistan  ortakların katılımıyla gerçekleştirilen 2. TPM toplantısında proje ortakları kendi ülkelerinde göçmen konumunda bulunan kişilerle yaptıkları görüşme ve araştırma sonuçlarını paylaştılar.

Böylece alandaki gerçek ihtiyacı tespit etmeye çalışılarak oluşturulacak web sitesinde yer alması gereken başlıklar üzerinde çalışmalarda bulundular.  2 yıl sürecek projede görev paylaşımları yapılarak, yeni çalışma planı hazırlandı. Göçmen ve sığınmacı konumundaki bireyler; bulundukları ülkelerde dil, istihdam, sosyalleşememe, dışlanma vb pek çok sorunlar yaşıyorlar ve bulundukları ülkenin işleyişi ve kuralları hakkında bilgi sahibi olmakta zorlanıyorlar.  Durum böyle olunca kapasitelerini ortaya çıkarmakta ve kendilerini geliştirmekte zorlanıyorlar ve bulundukları ülkeye uyum sağlayamıyorlar.

 Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap projeyle ilgili şunları söyledi; “Milli Eğitim Bakanlığımızın, Göç İdaresi ile ortak çalışmasıyla ülkemizde ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşların oryantasyonu için SUYE- Sosyal Yaşam ve Uyum Eğitimlerini birlikte gerçekleştirilmekte. Ayrıca Kadıköy Halk Eğitimi Merkezimizde 8 saatlik uyum kurslarına devam eden bireyleri öncelikle Türkçe Kurslarımıza yönlendirerek dil öğrenmelerini sağlıyor sonrasında meslek kurslarına devam etmelerine yardımcı oluyoruz. Bu şekilde güzel geri dönüşler oluyor.

“Yeni Vatanda Aktif Vatandaşlık” projesinin hazırlık safhalarında İstanbul’dan, Kadıköy Halk Eğitimi Merkezi olarak Marmara Üniversitesi ve Ankara Çankaya- Başkent Halk Eğitimi Merkezi ile birlikte çalıştık. Amacımız ortak ülkelerde göçmenlerin yararlanabileceği ve aradıkları bazı konulara cevap bulabilecekleri bir web sitesi geliştirerek işlerini kolaylaştırmak ve aktif vatandaş olmalarını sağlamak.”

“Yeni Vatanda Aktif

Vatandaşlık” projesi

“Yeni Vatanda Aktif Vatandaşlık” projesi sığınmacı ve mültecilerin bulundukları ülkedeki entegrasyonuna “Aktif Vatandaşlık” boyutunda yeni bir bakış açısı ve yorum getirmesi bakımından yenilikçi bir projedir.

Aktif Vatandaşlık, bireylerin içinde yaşadıkları kent, ülke ve dünya sorunlarını belirleme, bunlarla mücadele etme ve yaşam kalitesini artırma doğrultusunda katılım olanağına sahip olması, katılım hakkını kullanmasıdır. Aktif vatandaşlığın önemi, bireylerin yaşadıkları topluma doğrudan ve pozitif katkı yapmak suretiyle daha iyi bir toplum yaratma gücüne ve potansiyeline sahip olmalarından kaynaklanmaktadır. Aktif vatandaşlığın giderek önem kazanmasının nedeni sosyal dışlanmaya karşı önlem olarak düşünülmesidir. Bilindiği üzere Cenevre Sözleşmesi'nde (1951)  mülteci; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşünceleri yüzünden, zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan ya da söz konusu korku nedeniyle, yararlanmak istemeyen kişi olarak tanımlanmaktadır. Sığınmacı ise hukuki anlamda henüz mülteci olarak kabul edilmeyen ve sığınma başvurusunun sonucunu bekleyen kişidir. Sığınmacı ve mültecilerin kendi ülkelerinden ayrılma nedenlerinin haklı, zorunlu sebeplere dayandığı görülmektedir.

Sığınmacı ve mültecileri kabul eden ülkeler de sosyal refahın korunması ve sürdürülmesi için sığınmacı ve mültecilerin entegrasyonlarının hızla sağlanması üretken bireylere dönüşmeleri önemlidir. Projenin sonucunda ''Sığınmacı ve Mülteciler İçin Aktif Vatandaşlık'' e-learning modülünü geliştirecek.

 Bu eğitim modülü sayesinde sığınmacı ve mültecilerle çalışan akademisyenlerin, eğitim yöneticilerinin, eğitimcilerin, STK temsilcilerinin yeterliklerini geliştirerek sığınmacı ve mültecilere aktif vatandaşlık konusunda etkili eğitimler vermelerini sağlamak hedefleniyor.

Aktif vatandaşlık eğitimleriyle sosyal içermenin gerçekleşmesi, dışlanmanın ve ayrımcılığın önlenmesi sonucuna ulaşabilmek hedeflemekte. Sığınmacı ve Mültecilerin Aktif Vatandaşlık eğitimleri sonucunda bulundukları ülke sorunlarına duyarlı, katılımcı ve çözüm odaklı olmaları amaçlanmakta.

Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr Üyelerinden Sezgi Durgun Özkan'ın koordinatörü olduğu "Yeni Vatanda Aktif Vatandaşlık" başlıklı projesi, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından 2021 Erasmus + Yetişkin Eğitiminde İşbirliği   Ortaklıkları Projeleri çerçevesinde 120 proje  arasından seçilen 11 proje arasına girdi.

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam