SON DAKİKA
reklam
reklam

Araştırmacı ve tasarımcı Dr. Serap Ekizler Sönmez, Katar'da atölye düzenledi

Eklenme Tarihi: 15 Mart 2023, Çarşamba - 23:20   Okunma Sayısı: 44544
Araştırmacı ve tasarımcı Dr. Serap Ekizler Sönmez, Katar Milli Kütüphanesi'nin davetlisi olarak "İslam Sanatında Geometrik Desenler" başlıklı atölye düzenledi.
Doha

Kütüphanede düzenlenen etkinliğin ardından AA muhabirine açıklamada bulunan Sönmez, atölyede, geometrik desenlerin arkasındaki kompozisyonu anlattığını söyledi.

Sönmez, daha önce de Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da bu alanda eğitim verdiğine dikkati çekerek, "Katar'da olmaktan çok mutluyum. Geometrik desenlere olan farkındalık son yıllarda yoğunlaştı. Ciddi anlamda sağlıklı bir literatür henüz oluşmadı. Bu konuda çalışan az sayıda uzman var. Kısmi de olsa literatüre dair bir alt yapı oluşturmaya çalıştım." dedi.

Son yıllarda geometrik desenlere ilginin arttığının altını çizen Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı insanlar çok kolay olduğunu düşünüp dahil oluyor. Yapılarının uygun olmadığını anlayıp bırakanlar da oluyor. Bazen sadece o serüvene eşlik ederek, ortaya güzel şeylerin çıktığını görmek de insanları mutlu ediyor. Ben işin daha çok bilimsel tarafıyla uğraştığım için bilimsel bağlantıları kurmak ve bu alana dair bir farkındalık oluşturmak beni daha çok çekiyor. Geometrik desenler bilime dayanıyor ve bilimin kuralları evrenseldir. Cetvel-pergel kontrüksiyonuyla inşa ettiğimiz şey, tek bir noktadan başlayan daireye, daireden sonsuza açılan bir süreçte ortaya büyük geometrik tasarımlar çıkarıyor."

Geometrik desenlerin sadece Müslüman coğrafyalarda değil Batı'da da çok ilgi gördüğüne işaret eden Sönmez, geometri dilinin farkındalığının insanları birbirine yaklaştıran bir etken olduğunu da sözlerine ekledi.

Atölyeye, Doha'da yaşayan farklı milletlerden yaklaşık 20 kişi katıldı.

Kaynak: AA
Editör: AA

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam