SON DAKİKA
reklam
reklam

Ressam Şengül Pata “İçimdeki sevinci resim çoğaltıyor”

Eklenme Tarihi: 22 Mayıs 2023, Pazartesi - 23:47   Okunma Sayısı: 48542
Son dönemde eserleriyle dikkat çeken başarılı ressam Şengül Pata, sanatseverlerden yoğun bir ilgi görmekte. Pata, eşi Hakan beyle bir eserini, tanınmış şair ve bestekâr Ahmet Selçuk İlkan'a takdim etti. Başarılı sanatçı, ressam kimliğinin yanı sıra Ataşehir –Zarifoğlu TURYAP’da Gayrimenkul Danışmanlığı yapmakta. Pata ile yaşamı, sanata olan bakış açısı, resim yaşamı ve hayatı üzerine çok keyifli bir röportaj yaptık. Diğer yandan Şengül Pata yakında bir sergiyle karşımıza çıkarak en büyük hayalini de gerçekleştirecek. Sergi gelirinin yarısı LÖSEV ve depremzedelere bağışlanacak.

Öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

Yılın en güzel mevsimi olan bahar doğumlu, güneş gibi etrafını enerji yayan, koca dünyayı yutmuş gibi içi içine sığmayan, içinden geldiği davranmayı seven, her şeye pozitif bakan, neşeli, eğlenceli, samimi, doğal biriyim. Gökkuşağı gibi rengârenk biriyim. Sorunla karşılaştığımda çözüm odaklı, her olay karşısında hislerimi, mantığımı ve pratik zekâmı çok iyi kullanırım. Bir su kadar berrak biriyimdir. Söylemek istediklerimi lafı dolandırmadan direk söylemeyi severim. Paylaşmanın insanı çoğalttığına inandığım için İnsanlara yardım etmeyi severim. Sevgi, güven, samimiyet, dürüstlük , saygı ve sadakat önem verdiklerimdir. Yalan, samimiyetsizlik ve aptal yerine konulmak tahammül edemediklerimdir.

Kendimi çok sever ve değer veririm. Kendimle vakit geçirmeyi çok severim  Elime fırçaları alır resim yaparım mesela, kitap okurum evim bahçeli olduğu için bahçemle ilgilenirim. 2 tane tekirim var, onları severim. Mutfağı çok sevdiğim için de harika yemekler yaparım. Haftanın bir günü tüm gün resim atölyesindeyim.

Resim sanatının dışında Ataşehir –Zarifoğlu TURYAP’ta Gayrimenkul Danışmanlığı yapıyorum. Bütün bu anlattıklarımın dışında kendime kalan zamanlarımda eksik bulup keşfettiğim yönlerimi pozitif yönde tamamlamaya gayret ediyorum. Çocukları, hayvanları, çiçekleri kısacası saf olan her şeyi çok seviyorum. Benim iletişim dilim sevgidir.

Resme olan merakınız ne zaman başladı?

Aslında resme olan merakım, ilkokul yıllarımda başladı. O zamanlar güller çizerdim. Okul hayatım boyunca resimlerim panolarda asılırdı. Sonraları eğitim almadan kendi yöntemlerimle portreler çizmeye başladım. Hatta birçok kişiye portresini yapıp hediye etmişliğim de var. Uzun bir zaman boyunca da İSMEK kursuna gittim orada farklı tarzlardan ahşap rölyefi görmüş muhakkak bunu yapmalıyım demiştim ve yaptım da. Bununla ilgili Üsküdar'da resim sergisi bile olmuştu. Daha sonra ablamı kaybedince resimden uzaklaştım her şey bir kutunun içinde öylece duruyordu. Hiç açılmadan benimle her yere geliyordu ta ki; eşim kutuyu önüme koyup “Bunun içini düzenle işine yaramayan her şeyi at boşu boşuna yer kaplamasın” diyene kadar. Kutunun içini açtığımda ilk elime gelen yarım kalan kendimin portre çalışmasıydı. Uzun uzun baktım ve resmin yarım kalması gibi bazı şeylerin de yarım kalmış olduğunu o an fark ettim. İlk o gün yarım kalan resmimi tamamladım, arkası geldi ve bugün de buradayım.

Çok kıymetli çalışmanızı Ahmet Selçuk İlkan'a takdim ettiniz. Bu konuyla alakalı duygu ve düşüncenizi öğrenmek isterim.

Şiir ve bestelerini çok sevdiğim sevgili Ahmet Selçuk İlkan bize sahnesini izlemeye davet etiğinde çok mutlu oldum. Sahneden sonra kendisiyle hoş bir sohbetimiz oldu ve onun için önceden hazırladığım tablomu hediye ettiğimde çok mutlu oldu. Resmi o kadar çok beğendi ki defalarca teşekkür etti. O an benim için paha biçilmezdi. İnanılmaz bir şekilde mutlu oldum.

Çalışmalarınız nasıl değerlendirilmekte ?

Herkes tarafından ilgi ve beğeniyle karşılanıyor. Hatta birçok kişi resimlerimi satın aldı. Tabi, herkesin beğenisini kazanmanın anlamı bir sanatçı için çok büyük, vazgeçilmez bir duygudur. Başarıların en büyüğü çocukların '' Şengül abla bu çooook güzelllllll, bize de resim yapmayı öğretir misin?'' dediğinde içimdeki sevinç bildiğin bir çiçek bahçesi gibi oluyor.

Size bu yolda en büyük desteği kim vermekte?

Bana bu yolda öncelikle eşim Hakan Pata, gittiğim Yoncimik Sanat Evinin sahibi Gül Özdoğan, aynı kursta eğitim gördüğüm arkadaşım Binnur ve okul yıllarını beraber geçirdiğim Nimet, Songül, Sacide,Reyhan,Aysel ve tüm sevenlerim  O kadar çok ki sağ olsunlar, var olsunlar.

Resim dünyasında örnek aldığınız isimler kimlerdir?

İspanyol ressam Paplo Picasso ve Meksikalı Frida Kahlo

Resim dünyasında örnek aldığınız tarzlar nelerdir?

Portre, Natürmort, Soyut Resim, Figür

Resim yaptığınızda ilham kaynaklarınızı öğrenebilir miyiz?

En büyük ilham kaynağım mutlu olduğum anlardır. Ne kadar mutlu olursam o kadar güzel resimler ortaya çıkar. Hatta bazen ''Bunu ben mi yaptım?'' diye defalarca bakarım:) Kendi yaptığıma hayran olurum. Öyle ki; biri satın almak istese bile vermem.

Resme yeni başlayacaklar için tavsiyeleriniz nelerdir?

Resme yeni başlayacak olan arkadaşlarımız için şunları tavsiye etmem gerekiyor; öncelikle muhakkak eğitim almalarını bu konuda yeteneklerini geliştirmelerini tavsiye ederim. Özellikle bu işte kendine özgü fikirleri olan, farkındalığı yüksek en önemlisi bu işi gerçekten seven hocalardan eğitim alsınlar. Çünkü bu işi sevdiren hocalardan öğrenmek, aynı zamanda  yeteneklerini daha çok ortaya çıkartmalarına yol açacaktır.

Resme hazırlanırken nasıl hazırlanıyorsunuz? Bu işin püf noktaları neler?

Resme önce ona zaman ayırarak ve ne yapacağımın kararını vererek hazırlanıyorum. Ona uygun tuvalimi, fırçalarımı, boyalarımı ve çayımı, öncelikle hazırlarım. Sonra resimde görünür, başkalarında görünmez olurum. Bu işin püf noktası resme o ana odaklanmak ve onda kalarak onu yaşamaktır. Kulağınızda melodi, fırça ile renklerle dans edeceksiniz.

Sizin için resmin tarifi nedir?

Benim için resmin tarifi dinginlik ve huzurdur. Çünkü resim yaparken kafamdaki tüm karmaşalar, gereksiz kalabalıklar, düşünceler gider yerine dinginlik ve huzur gelir. Elimdeki fırçayla renkler arasında dans eder gibi o anı yaşarım.

İlginç anılarınız olmuştur muhakkak varsa böyle bir anınız paylaşabilir misiniz?

Üsküdar'da resim sergisinden sonra tablolarımı alıp annem ve kız kardeşimle birlikte Üsküdar sahilinde oturmuş dinleniyorduk. Tabloları da çok olduğu için etrafa yaydık gelişigüzel. Oturup dinlendik birer çay içelim derken biranda etrafımız kalabalıklaşmaya başladı. Her gelen ''Bu tablonun fiyatı nedir?'' diye sorunca şaşkınlıktan bardak elimden düşmüştü   Birçok insana tablo sattım, hatta sipariş aldıklarımda olmuştu. Ne zaman Üsküdar Sahiline gitsem hep o an aklıma gelir ve gülümserim.

Sizin çalışmalarınızı sergilerde görecek miyiz?

Evet, bu aynı zamanda benim en büyük hayalim. Çok yakın bir zamanda kişisel bir sergim olacak ve gelirinin yarısını LÖSEV ile depremzedelere bağışlanacak.

Son olarak okurlarımıza vereceğiniz mesaj neler?

Okurlarıma öncelikle kendilerini sevmelerini, kalplerinde sevgiyi eksik etmemelerini, hayata pozitif bakmalarını, kendi yeteneklerini keşfedip başarılı oldukları alanlarda ilerlemelerini ve içlerinde özgür olmalarını tavsiye ederim. Başkaları için değil daima kendileri için yaşamalarını , keşkelerden çok iyilikleri  hayatlarına koymalarını öneririm. Fırsat buldukça dünyayı gezsinler. Hayatı doyasıya yaşasınlar. Kitapları hayatlarından hiç çıkarmasınlar ve sevdikleriyle bol bol zaman geçirsinler. Mutlu olacakları da hiç bir şeyi ertelemesinler. Çünkü hayat çok güzel yaşamadan gitmek olur

 

Kaynak: ÖZEL HABER-ROPÖRTAJ
Editör: SİNAN ERDOĞGU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam