SON DAKİKA
reklam
reklam

Çılgın Emekliler

Eklenme Tarihi: 24 Mayıs 2023, Çarşamba - 22:20   Okunma Sayısı: 33375
Başlıktaki “emekli” sözüne takılmayın. Bu bir sosyal statü veya toplumsal konumu ifade eder. Yani bireyin belirli bir toplum ve kültür içindeki konumu demektir. Bireyin sosyal çevre ve sosyal organizasyon içindeki yerini belirler.

Görevdeki yıllarda kayak yapmak

 

    Risk almadan yaşamayı hayat felsefelerine aykırı gören bu emekli çılgınların yaşları 69-70’tir. Kara Harp Okulu’ndan çıktıkları günün heyecanını yaşıyorlar hâlâ. Oysa kayakta bir düşme, bilek dönmesi veya benzeri kazalar sonucunda bir kırık oluşursa bu yaşta kaynama da zor olacaktır. O korkusuzlar bunu da biliyorlar, ama hiçbirinin umurunda değil.

 

    Hiç dağa tırmandığınız oldu mu? Rakım nedeniyle sık soluma, oksijen azlığı, uyku hali yaşadınız mı? Tansiyonunuzu ve çarpıntınızı kontrol altına alabiliyor musunuz? Issız yamaçlarda aniden bastıracak kar tipisinde yön bulmak zorunda kaldığınızda ne yapacağınızı biliyor musunuz?  

 

    Türkiye Dağcılık Federasyonu tarafından tertiplenen kayak müsabakasına katılan arkadaşlarımızın hemen hepsi 1976 yılından itibaren çok ağır olan ahşap kayaklarla Doğu Anadolu’nun rakımı yüksek dağlarında ve dik yamaçlarında tecrübe kazanmışlardır. Eski askerler, bugünün çok daha koruyucu ve ısıyı sabit tutan giysileri yerine görev yaptıkları yıllarda kar suyunu emen eski tip bot, parka ve yün eldivenleri kullandılar.

 

    Kar tatbikatlarının gece yapılan bölümüne katılan birlikler -hele de ay ışığı varsa- hem eğlence imkânı bulur, hem de kar üzerine silüeti düşen tilki ve çakal gibi hayvanları görme olanağına kavuşurdu. Bazen de gecenin ıssızlığını, bu ıssızlık içinde eski ahşap kayağın gıcırtısını ve esen rüzgârın ıslığını duyar, kim bilir neler hayal ederlerdi…

 

Modern kayak merkezlerinde

   

    Ülkemiz kayak merkezleri bakımından oldukça yüksek sayıda tesise sahiptir. Modern tesisler arasında Bursa-Uludağ, Erzurum-Palandöken, Bolu-Kartalkaya, Kars-Sarıkamış, Kayseri-Erciyes, Kocaeli-Kartepe, Isparta-Davraz, Kastamonu-Ilgaz, Erzincan-Ergan Dağı, Antalya-Saklıkent merkezleri ilk 10 içinde yer almaktadır.

 

    Erciyes’teki tesislerde 2017 yılından beri “kar voleybolu” tertiplenmektedir. Kartalkaya kayak merkezinde ise, aralık ayından mart ayına kadar süren “snowfest ve icefest” festivalleri tertiplenmektedir. Palandöken merkezi en uzun ve en dik pistlere sahiptir.

 

    Bunların dışında Gümüşhane-Zigana, Samsun-Lâdik Akdağ, Bolu-Esentepe, İzmir-Bozdağ, Aksaray-Hasan Dağı, Ankara-Elmadağ, Artvin-Atabarı Kayak Merkezlerini de sayabiliriz.

Erciyes grubu

    Şimdiki kayak merkezleri kayak sevdalısı eski arkadaşlarımıza evlerinden bir köşe gibi geliyor. Metin (Resim-1 sağdaki), uygun bir eğimde tek ayakla kaydığını anlatırken Hakkı (Resim-1 soldaki) fazla yüksek olmayan bir setten atlayış yaptığını anlatıyor.

 

    Kar yanığı başkadır. Kayak ekibi mola yerine gelip de şöminenin karşısında yerini aldığı zaman bazıları soğuk kolalarını, bazıları da sıcak sahleplerini içmeye başlamıştı. Ateşli grubun en genci karşısındakiyle özeleştiri yaparken diğerleri birbirlerine sataşmayı ve tatlı şakalarla eğlenmeyi tercih ediyordu. Gece ay ışığında yapacakları kayma için en uygun pistin seçilmesini konuşmaya başladılar.

 

    Bu arada dikkat çeken bir ayrıcalığı görmek de mümkündü. Yerden yansıyan güneş ışınları sayesinde kayak ekibi iki gün gibi kısa zaman içinde bronzlaşmıştı. Sonunda toplu resim çektirdiler. (Resim: 2)

 

Sarıkamış grubu

 

    Havanın açık, buzlanmanın nadir olduğu, ama pist boyunca çam ormanlarının size eşlik ettiği bir merkezde kayma yapmaksızın kar kıyafetlerini giymek bile insana hava veriyor. Burası Uludağ’daki gibi sıkışık bir ortam olmadığı için snowboardcıların ve offpistçilerin rüyası bir alandır. Dünyada sadece Alplerde görülen “toz kristal kar”, ülkemizde sadece Sarıkamış’ta bulunmaktadır. Buraya Türkiye’nin Insburg’u deniyor.

 

    Resim-3’te öndekiler soldan sağa Gündüz, Bülent, Dr. Serhad ile arkada solda İskender ve Dr. Cihat yer almaktadır. Her birisi tecrübe küpü… Bu çılgınlara ihtiyar denemez.  Dik meyillere tırmanma, yükseklerden kartal gibi süzülerek bu sporun tadını çıkarma, düştükleri zaman kar kümeleriyle kucaklaşma onlara vergi…

 

    Söz aramızda Sarıkamış grubundakiler biraz da uyanık davranmışlar. Hepsi sigara da içtiği için gruba iki doktor almış ve doktorları da kendileri gibi klinik vaka (!) haline getirmişler. Bülent farklılık yaratmak için beraberinde getirdiği kırmızı çubukları pistin kenarında dikerek bir de slalom yapıyor. Gösterisini bitirince off-piste geçip değişik varyasyonlar sergiliyor.

 

    Uğraşı yaklaşık üç saat kadar sürüyor ve tesise dönme kararı alıyorlar. Akşam yemeğinden sonra herkes tespitlerini ve gece seansını belirleyecek (Resim-4) ve ertesi gün istifade edecekleri değişik pisti seçecekler. Günün yorgunluğunu mutlu bir şekilde gidermeye bakacaklar.

 

    Millet olarak çok yetenekli olmamıza rağmen ekonomik sıkıntılar çoğumuzun önüne set olarak çıkmaktadır. Gençleri imrendirecek ve spor sahalarına çekecek nice fırsatlar vardır. Okullar tatil dönemlerinde kayak merkezleriyle anlaşma yapabilir, bankalar tasarruf yapan çocuklara imkân sağlayabilir. Gençler, kayağa gönül verin, birikiminizden bir kısmını bu yönde ayırın.

 

Dağlara karşı denizler

 

    Dağları şahinlere kartallara bıraktık da denizler için ne diyeceğiz? Denizlerin de deniz kurdu var. O kurt da Adanalı ve emekli subay olan Mehmet Yücebilgiç’tir. Çocukluğunda derede, gölette, barajda ve nehirde yüzmüş, Kara Harp Okulu’nun olimpik havuzunda en ileri safhaya gelmiştir. Ve o yıllardan beri de suyun içindedir adeta… İstanbul Boğazı’nı yüzerek geçsin, Akdeniz’de müsabakalara katılsın, kışın karda yüzme egzersizleri yapsın…

 

    En son tarihli ve ödüllü müsabakaya 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle 70-74 yaş kategorisinde katılmıştır (Resim-5). 2023 Mehmet Bedrettin Arısoy sezonu uluslararası masterler yüzme şampiyonasında 50 m. kurbağalama branşında 00:43:94 dereceyle rekor kırmış ve belge almaya hak kazanmıştır (Resim-6).

 

    Fırsat bulduğum zamanlar Mehmet Yücebilgiç’in antrenmanlarına katılmıştım. Hayretle seyredip ona gıpta etmemek mümkün değildi. Her müsabakaya eşi de yanında giderek destek vermektedir. Başarılarının devamını diliyor ve sevgili Yücebilgiçleri kutluyoruz.  

 

      

 

Kaynak: ÖZEL HABER
Editör: CENGİZ BAYSU - SİNAN ERDOĞDU

reklam alanı

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam