SON DAKİKA
reklam
reklam

Bir Elon Musk Mucizesi: TESLA!

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 10 Ocak 2021, Pazar - 11:01   Okunma Sayısı:

 

Otomobilin dahi çocuğu lakaplı Elon Musk yine gündemden düşmüyor. Yaptıkları ve planladığı projelerle lakabını hak ettiğini defalarca kanıtladı. Her sene satışlarını arttıran Tesla, geride bıraktığımız seneyi de rekor satışla kapattı. 2020'nin dördüncü çeyreğinde dünya çapında rekor sayıda otomobil teslim ederek 500.000 adetlik hedefinin çok az altında kaldı ama 2020'nin üçüncü çeyreğinde tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 139.300'ü geride bırakarak, yılın son üç ayında 180.570 araç teslim etti.

 

Şimdi ise Elon Musk dünyanın en zengin insanı oldu. Amazon`un kurucusu Jeff Bezos`u geride bırakan Elon Musk, 185 milyar doları geçen servetiyle dünyanın en zengini unvanını aldı. Bu yükseliş nasıl oldu? Cevabı çok basit. Tesla hisselerinin borsada rekor seviyelerde yükselmesi ile…

 

Musk, 2020 yılına yaklaşık 27 milyar dolarlık servet ile başladı ve dünyanın en zengin 50 kişisi arasında yerini aldı. Tesla’nın son bir yılda dokuz kattan fazla artan hisse fiyatı, Musk'a 150 milyar dolardan fazla katkıda bulundu.

 

Önce temmuz ayında dünyanın en zengin yedinci kişisi olarak Waren Buffet'ı geride bırakan Musk, Kasım ayında Bill Gates'i geçerek en zengin ikinci kişi olmuştu. Tesla'nın şirketinin piyasa değeri geçtiğimiz günlerde 737,6 milyar dolara çıktı ve Tesla şirketi artık Ford, Volkswagen gibi devleri geride bırakarak dünyanın en değerli otomotiv firması haline gelmiş durumda.

 

Tesla için en önemli dönüm noktalarından birisi bu ay yaşandı. New York Borsası'nda en büyük şirketleri içeren S&P 500 endeksine şirket dahil edildi ve bu gelişmenin ardından Tesla hisselerinde hızlı bir yükseliş trendi başladı. Tesla artık Facebook, Microsoft ve Apple gibi şirketleri de barındıran S&P 500 endeksinin en değerli 10 firmasından birisi konumunda bulunuyor.

 

Sadece 49 yaşında olan ama hiç yaşını göstermeyen bu dahi çocuğun yükselişi ile beraber “Teslaner” adı verilen milyonerler de ortaya çıkmaya başladı.

 

Kendilerine 'Teslaner' adını takan bu yatırımcılar, Tesla'ya inanan ve hisselerine yatırım yapan geniş bir kitle. Şirket hisselerinin yükselmeye devam edeceğini düşünüyorlar ve Elon Musk'ın yenilikçi şirketinin birçok alanda yeni standartları belirleyeceğine inanıyorlar.

 

Yaklaşık 10 yıl önce halka arz edilen Tesla'nın uzun vadeli yatırımcıları, şirketin düştüğü nakit sıkıntıları nedeniyle bir süre boyunca yatırımlarının eridiğini izlemek zorunda kalsalar da, hisselerini satmayıp sabredenler bugün daha mutlu olan taraftalar.

 

Peki neden şirket bu kadar değerlendi diye düşününce de bir çok sebebi var aslında… Yakından takip ettiğim için net bir şekilde söyleyebilirim ki özellikle Çin`den gelen güçlü talep, satış performansı konusunda şirketi ciddi bir büyüme atağına soktu. Bununla beraber şirketin yeni teknolojilerde öncü olması da artışın sebeplerinden birisi. Tesla'nın hisselerindeki primi tetikleyen bir diğer sebep, araba satışlarında yaşanan büyüme oldu. Bu başarıları daha da özel kılan şey ise kesinlikle bu başarı hikayesinin koronavirüs pandemisinin ortasında gerçekleşmiş olması.

 

Lakabının hakkını veren ve yeniliğin öncüsü olan Elon Musk`ı ilgiyle takip ediyorum. Aynı zamanda ilk kuruluş sebebini açıklarken marsta koloni kurmak telaffuzunu yaptığı SpaceX uzay teknolojileri firmasının da yakından takipçisiyim. Bilim ve inovasyon aşığı bir adam olan Elon Musk, inanıyorum ki önümüzdeki günlerde bizi daha da çok şaşırtmaya devam edecek.

 

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam