SON DAKİKA
reklam
reklam

Dünya Üzerindeki En Ölümcül Hayvanlar

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 17 Ocak 2021, Pazar - 12:16   Okunma Sayısı:

Geçenlerde uzun zaman sonra diğer belgesellerden sıkılıp, bir vahşi doğa ve hayvan belgeseli izleyeyim dedim. Aslında doğa ve özellikle hayvan belgesellerini oldum olası çok severim. Serengeti hikayelerini zamanında az izlememişimdir. İzlediğim belgeselde ise köpekbalıklarından dünyadaki en ölümcül hayvanlardan birisi olarak bahsediyordu. O anda aklıma o soru takıldı. Dünyadaki en ölümcül hayvanlar hangileri olabilirdi? Bu merakıma yenik düşüp, araştırmaya koyuldum ve Bill Gates`in kişisel blog sayfasında paylaştığı bir grafik liste dikkatimi çekti. Benim gibi meraklıları için Bill Gates tarafından paylaşılan, dünyada insan ölümüne en çok sebebiyet veren hayvanları sizlerle paylaşmayı istedim.

 

Köpekbalıkları izlediğim belgeseldeki gibi insan ölümüne sebebiyet veren canlılar arasında ama son sırada… Köpekbalıkları yılda yalnızca ortalama 6 ölüme sebebiyet veriyor. Dünyada köpekbalığı saldırıları çok nadir yaşanıyor. Ama yaşandığında da ölümcül oluyor.

 

Bir sonraki sırada kurtlar bulunuyor. Kurtlar, yılda ortalama 10 insanın ölümüne sebebiyet veriyor. Kurtlardan hemen sonra ise Aslanlar yılda ortalama 22 ve üzeri ölüm sayısı ile göze çarpıyor. Aslanları ise filler yılda ortalama 500 ve üzeri ölüm ile takip ediyor. Fillerin ardından ise devasa bir diğer hayvan hippopotamlar yine 500 ve üzeri ölüm ile geliyor. Hippopotamların insanlara karşı çok agresif tutumları olduğu biliniyor.

 

Bill Gates listesinin bu aşamasında hippopotamları tenyalar takip ediyor. Aslen bir parazit türü olan tenyalar, yol açtıkları enfeksiyon ile yılda ortalama 700 kişinin ölümüne sebep oluyor. Afrika`nın en ölümcül hayvanlarından birisi olan Timsahlar ise ABD kaynaklarına göre yılda 1.000 ve üzerinden ölüme sebebiyet veriyorlar. Timsahlar sonrası ise yine bir parazit olan Ascaris Solucanları yani bağırsak solucanları listede kendine yer buluyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bu parazit incebağırsakta enfeksiyona sebep oluyor ve daha çok çocukları etkiliyor. Neden olduğu ölüm sayısı ise yılda 4.500 kişi olarak verilmiş.

 

İsmini ilk defa duyduğum bir hayvan olan Çeçe Sineği sıralamada yılda 10.000 ölüme sebebiyet vermesi ile kendine yer buluyor. Merak etmeyin, ülkemizde bu sinek yaşamıyor. Özellikle Orta ve Batı Afrika’da özellikle de Zaire'de ırmak kenarlarında yaşayan bir sinek türü ve uyku hastalığı denen hastalığı bulaştırıyor. Listede sıradaki hayvan ise katil böcek yani öpen tahta kurusu ismi ile bilinen böcek… Yılda 12.000 ölüme sebebiyet veren bu böcek, insanları yüzünden ısırması ile biliniyor. Isırığıyla birlikte alerjik reaksiyonlara sebebiyet verip, ölümle sonuçlanıyor.

 

Tatlı su salyangozu ismi ne kadar kulağa hoş gelse de yılda 20.000 ölümün müsebbibi olarak kayıtllara geçiyor. Bu salyangozlar parazit kurtlar taşıyor ve skistozomiyazis isimli bir hastalığı bulaştırıyor. Bu hastalık şiddetli karın ağrısı, dışkıda ve idrarda kan gözlenmesi ile belirti gösteriyor.

 

Gates`in listesinde sırada şimdi ise sevimli dostlarımız olan köpekler var. Açıkçası her ne kadar konduramasam da köpekler yılda ortalama 35.000 kişinin ölümüne sebep oluyor. Dünyada kuduz ile yılda 35.000 kişi hayatını kaybediyor ve Dünya Sağlık Örgütü`ne göre yüzde 99 oranında bu ölümlerin nedeni köpekler…

 

Yazıyı baştan sona okuyanların yılanlar nerede diye sormaları kaçınılmaz. Bende araştırırken kendi kendime bu soruyu sordum. Yılanlar yılda 100.000`den fazla kişinin ölümüne sebep olmaları ile listede üst sıralarda bulunuyorlar. Listede yılanların ardından felsefik açıdan “sosyal bir hayvan olarak” bahsedilen insanlar geliyor ama insanları hayvan olarak addetmek bana pek mantıklı gelmediğinden bu sırayı atlıyorum.

 

Ve listenin ilk sırasında bence tahmini zor bir hayvan var. Sivrisinekler… Sivrisinekler yılda ortalama 750.000 ölüme sebebiyet ile listenin ilk sırasında bulunuyor. Taşıdıkları başlıca sıtma mikrobu ile birlikte, dengue humması hastalığı ve insandan insana kan yolu ile bulaştırdıkları diğer virüsler sebebiyle rekor sayıda ölüme sebebiyet veriyorlar.

 

Bill Gates`in grafik liste paylaşımı bu şekilde ama tabi ki bence arada eksikler bulunuyor. Atların yılda ortalama en az 15-20, leoparların yılda en az 30 ya da akreplerin yılda en az 3000-4000 arası kişinin ölümüne sebebiyet verdiği hem tahmin edilebilir, hem de aslında bilinen rakamlar… Liste eksik dahi olsa, açıkçası adını dahi ilk defa duyduğum ölüm makinesi hayvanlar ile beni şaşırttı. Araştırmanın önemi ve bilginin gücü ile bundan sonra insan ölümüne sebebiyet veren hayvanları hep beraber bilerek yeni haftaya merhaba diyeceğiz.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam