SON DAKİKA
reklam
reklam

BİR SAHTEKARLIK HİKAYESİ: ŞAMPİYONLAR LİGİ KAPISINDA BİR FUTBOLCU

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 21 Şubat 2021, Pazar - 00:08   Okunma Sayısı:

Aslında profesyonel futbolcu bile değil o. Hayallerinin peşinden koşmanın yolunu başka bir şekilde gerçekleştirmiş birisi. Bahsettiğim isim Gregoire Akcelrod. Kendisi adına sahte bir web sitesi yaparak ve kulüpleri kandırarak, birçok dünya kulübü ile deneme antrenmanlarına katılmış bir fenomen.

30 yaşına geldiğinde 2012 yılında futbolculuk kariyerini sonlandıran Gregoire, yaşadıklarını “Pro à tout prix” adlı kitabında anlatmış. Tabi hemen İngiltere`den Daily Mail gazetesinin ilgisini çekmeyi başarmış ve gazeteye röportajında detaylı bilgiler vermiş. Gerçekten azmi ve inancı beni etkiledi. Aynı zamanda da güldürdü tabi…

Gregoire, öncelikle şu açıklamasını herkesin dikkatlice okumasını istiyor. “Görüştüğüm kulüplerden tek bir kuruş bile almadım. Otel paralarımı, seyahat masraflarımı hep kendim ödedim. Yalnızca kulüplere biraz zaman kaybettirmiş olabilirim. Fransa'da insanlar sadece CV'lerine göre değerlendiriliyor. İnsanlara CV'ye ihtiyaçları olmadığını göstermeyi amaçladım. İdmanlarda iyi olduğumu düşündüğüm kulüplerden bile CV'im kötü olduğu için profesyonel bir sözleşme koparamadım. Futbolculardan benim sergilediğim duruşu devam ettirmelerini istiyorum.”

Gelelim Gregoire`nin bu bahse konu olan işlere neden bulaştığı ve nasıl gerçekleştirdiğine… Hikaye, Gregoire Akcelrod daha 10 yaşındayken 1992 yılında başlar. Paris doğumlu olan küçük Gregoire, ilk maçına babasının tribünden izlediği bir maçta çıkar. Kendisi için o maçın Şampiyonlar Ligi finali gibi olduğunu söyleyen Gregoire, birçok çocuğun hayallerinin yıkılmasına neden olacak o anları ise şöyle anlatmış: “Çok iyi bir rakibe karşı oynuyorduk. Maçı 4-0 kaybettik. Eve dönerken babam ‘Gregoire çok üzgünüm ama sen çok kötü bir oyuncusun. Saha içinde çok tembelsin ve yeteneksizsin. Bir daha sahada futbol oynamanı istemiyorum’ dedi. Şok olmuştum. Arkadaşlarımla sahada olmak benim için inanılmaz bir mutluluktu. Şimdi babam futbol oynamamı yasaklamıştı.” Babasından duyduğu bu ağır sözler sonrası Gregoire, 8 sene sadece evinin bahçesinde futbol oynar. Ama futbolcu olma hayallerinden vazgeçmez. Babasına yanıldığını göstermek ister. Aklına bir fikir gelir. Kendisi adına sahte bir web sitesi yapar. Sitesine Paris Saint Germain (PSG) altyapısında oynadığını yazar.

İşte sahtekarlık böyle başlar. Artık siteyi performans bilgileri ile doldurma zamanı gelmiştir. L’Equipe gazetesindeki maç raporlarını kesip, aralarında Nicolas Anelka’nın da bulunduğu PSG’nin altyapısında oynayan yıldız adaylarının isimlerini siler. Yerine kendi ismini koyar. Aslına bakılırsa Gregoire tam da yalan söylemiyordur. Normalde Gregoire PSG takımının bir parçasıdır. Ama PSG`nin amatör takımı olan Fransa`nın en alt liginde bulunan Paris FC`de oynuyordur.

Futbolcu olma hayallerinin peşinden farklı bir şekilde koşmaya başlayan Gregoire`nin ailesi ile arası bu dönemde açılmaya başlamıştır. Eğitim ve kariyer planlaması yerine futbolcu olma peşinde koşması ailesinin tepkisini çekmiştir. 19 yaşına geldiğinde fast food dükkanında çalışan ve Fransa’da küçük bir stüdyo dairede yaşayan Gregoire, bu dönemde PSG tesislerine gizlice girmeyi başarır. PSG forması ile antrenmana sızan ve tesislerde fotoğraf çeken Gregoire, kendi yarattığı sahte kariyerine bir ekleme daha yapma şansını da bulmuş olur. Sahte kariyerinde, gerçekten PSG`de oynadığını herkese ilan etme şansını da elde etmiş olur. Bütün bu yaptıklarından sonra tüm dünya devi kulüplere denemelere katılabilmek için başvurularda bulunur.

Başvurulara cevap alamasa da, bir anda 2003 yılında İngiltere alt lig takımlarından Swindon Town denemelere katılması için davet eder. 21 yaşında katıldığı o denemeden rezillik olarak bahseden Gregoire, o anları şöyle anlatıyor; “Deneme maçında fiziksel olarak çok kötüydüm. Bu sebeple taktiksel olarak da kendimi gösteremedim. Sahada adeta kayboldum. Bir pozisyonda kaleci bana doğru bir top attı. Kafa vuruşu yapmak istedim ama top suratıma çarptı. Herkes bana gülüyordu. Rezil olmuştum.” Bunun üzerinde Gregoire`ye kibarca ertesi gün denemelere katılmaması söylenmiş.

İngiltere’den istediği etkiyi yaratamayarak, hüsranla ayrılan Gregoire artık vazgeçer diye düşünülürken, pes etmez. 2007 yılında da Bournemouth’un denemelerine katılmak için davet alır. O dönem finansal problemler yaşayan ve bedelsiz futbolculara yönelen İngiliz ekibi, 25 yaşındaki futbolcunun talebine olumlu karşılık verir. Bournemouth’un Cherries ile oynadığı hazırlık maçında gol atmasına rağmen yine kontrat teklifi alamaz. Aynı yıl tekrar Swindon Town’ın denemelerine katılır. Deneme maçında iki gol atar. Swindon taraftarlarını etkilemeyi başarsa da yine teklif alamaz. Bu arada attığı iki gol bir anda Norwich takımının dikkatini çeker ve Norwich denemelerine katılır. Ama performansı beğenilmez. Ancak artık sahte kariyerine bir de attığı golleri ekleyebilecektir. İngiltere’den ikinci kez üzgün fakat eli dolu döner.

Bu esnada bazı profesyonel Lüksemburg takımlarından teklif alan Gregoire, “benim için çok küçük kulüpler” diyerek teklifleri elinin tersiyle de iter.

Gregoire`nin hikayesindeki en etkileyici an ise 2009 yılından… Tarihler 2009 yazını gösterdiğinde 27 yaşına gelen ve hala amatör bir futbolcu olan Gregoire, hayallerine ulaşmaya en fazla yaklaştığı anı yaşar. Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazanan Bulgar temsilcisi CSKA Sofya, Gregoire’ye antrenmanlara katılması için davet gönderir. Gregoire’nin PSG kadrosunda olduğunu düşünen CSKA Sofya, iki günlük denemenin ardından üç yıllık kontrat teklifi ile gelir. Gregoire’ye haftalık 15 bin pound ödenecektir. İlk kez profesyonel olma şansı yakalayan Gregoire, büyük bir heyecan yaşar. Ancak heyecanı uzun sürmez. Bir CSKA Sofya taraftarı, Gregoire’nin profesyonel olmasına engel olur. Takımının daha önce hiç duymadıkları bir isimle anlaşmak üzere olduğunu öğrenen taraftar, araştırmaya koyulur. PSG taraftar forumlarına Gregoire hakkında sorular sorar. Ancak tıpkı kendileri gibi, Fransız taraftarlar da Gregoire`e Fransızdırlar. Hiçbir taraftar onunla ilgili bilgi sahibi değildir. Gregoire’nin sahte bir hesabı olduğu, PSG’de oynamadığı Bulgar taraftara anlatılır. Bulgar taraftar da bu bilgiyi tğm gazetecilere haber verir. Yani koskoca kulübü yöneten yöneticilerin yapmadığını taraftarlar yapmış ve CSKA Sofya’yı büyük bir hatadan döndürmüş.

Gregoire ise o zamandan şöyle bahsediyor; “CSKA resmi forması ile fotoğrafımı çektiler. Kontrat imzaladım ve bunu resmi internet sitesinde yayınladılar. Ama takım yöneticileri ertesi gün benim ile buluşacakları restoranda beklememe rağmen gelmediler.”

Tam hayallerine ulaşacakken bir kez daha kapıdan dönmüş Gregoire. O günden sonra Yunanistan, Kuveyt ve Kanada`da da denemelere katılan azimli futbolcumuz, sonunda 1 Ocak 2011 yılında imza attığı Kanada ekibi Mississauga Eagles FC’de bir yıl profesyonel olarak oynamış ve 1 Ocak 2012`de tekrar sözleşme imzalanmayarak serbest kalmış. Bu başarı onun için yeterli olmuş ve 30 yaşında aktif futbol hayatına nokta koymuş. Şimdilerde ise futboldan kopmayarak genç oyuncular için futbolcu menajerliği mesleğini üstlenen Gregoire, artık sahte değil gerçek bir menajer.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam