SON DAKİKA
reklam
reklam

Akıllı Yatırımcının El Kitabı!!

Köşe Yazarı: Nihat Çetinkaya   Eklenme Tarihi: 5 Mart 2021, Cuma - 11:07   Okunma Sayısı:

Bu başlık altında okuyacağınız tüm işlemler ve özgeçmiş'ler kriptopara gibi volatilitesi yüksek ayrıca diğer tüm yatırım enstrümanlarını kapsamaktadır.

 

Her zaman çevremizde birilerinin, oturduğu yerden para kazanma durumuna imrenerek bakan insanlar olduğunu görmüşsünüzdür, belki bunlar dan biriside siz yada okurlarımızdan bazıları olabilir.

 

 

Peki gerçekten işin  görünen yüzü bu kadar kolay mı? 

 

Herkes finansal özgürlüğe bu kadar yakın madem neden herkes bu alanda birşeyler planlanmıyor?

 

Yaptığı işi hakkıyla ve emek ile yapan traderler ve yatırım danışmanları yanı sıra pasif gelir elde etmek kulağa hoş geliyor olmalı .

 

Şimdi dönemin en iyi trader ve yatırım uzmanlarının şu anki konuma gelene kadar hangi aşamalardan geçtiğini kısaca özetlemek istiyorum,bu sayede insanların bu denli teknik ve strateji dolu alanlarda körü körüne yatırım yapılmayacağını ve bir kumar olmadığını anlamalarını istiyorum.

 

 

Nicolas Darvas ile başlamak istiyorum kendisi normal hayatında profesyonel bir dansçı olup aynı zamanda, bireysel olarak yatırım yapan bir bireydir ,son olarak yazdığı 2 milyon dolar kazandım dediği kitap ile yani sıra sıradışı bir strateji ve algoritma ile kısa sürede hedeflerine ulaşmış bir yatırımcı, peki nasıl oldu kolaymış bu bizde yapalım dediğiniz duyar gibiyim. :)

 

 

Her yeni piyasa giren yatırımcı gibi, boğa dönemine denk gelmiş olmanın verdiği şans ile ,10 bin dolar gibi bir parasını kısa sürede 2 milyon dolar seviyelerine kadar getiren Darvas Dans gösterilireri yapmak için gittiği ülkelerde sürekli hisse ile ilgili olan kişiler aramakta ve ne kadar bilgisi olduğuna bakmadan hisse ismi duyunca yatırım yapmaktaydı bu durum boğa döneminde denk geldiği için her hissede kar etmesine ve nerdeyse artık gerçek işi olan sanatını bırakma durumuna gelmesine ve sadece yatırım işlerine odaklanmasına sebep olmuştur, çünkü çok kısa zamanda büyük kar elde etmenin sevinci ile daha çok kazanmak için daha  çok odaklanmak istedi.

 

Hal böyle iken daha fazla araştırma ve daha fazla yatırım yapan insan ile tanıştı her hisseyi alıyor nerede satacağını bilmiyor kar alıyor bırakıyor zaman böyle geçerken boğa döneminin son bulması ile kazanmış olduğu 2 milyon doları %40 oranda kayıp ettiğini farketi peki neden kayıp ediyordu çok iyi kazanmıştı halbuki her aldığı çıkarken neden şimdi düşüyordu? 

 

Nicolas kendini tamamen günlük ticarete kaptırmıştı.  Dakikalar içinde aynı anda hisse alıp sattı.  Nicolas, Rome Cables, American Motors, American Cables, Sharon Steel, Richards Chemicals gibi çeşitli şirketlerin hisselerinde günlük işlemlere devam etti ve bu işlemlerde yaklaşık 1, 00.000 $ 'lık büyük bir kayıp yaşadı.

 

 

Kardan zarar ettiği için bu durumu araştırmak aklına gelmedi ilk zamanlar ama, ciddi bir kayıp yaşadıktan sonra artık düşünme zamanı gelmişti ,nerede hata yapıyordu farketmiş olduğu bir durum vardı artık kulaktan dolma sözler ile yatırım yapılmadığı işin tekniği momentumu yani zirveye taşınan alımların yükselmesi,ve piyasanın artık boğa döneminden dönüş olduğunun farkına vardı ve işlemlerini artık kendi fikirleri ile yapmaya karar verdi, alınca düşüyor satınca çıkıyordu ürünler bir süre böyle devam etti ve hisselerden çok büyük karlar elde eden ben nasıl olurda bu kadar kayıp ederim diye söylenmeye başladı artık alım satımı bir süre  bıraktı zor günler yaşadı aylar süren çalışma ve eğitimin ardından  piyasada bir trend olduğunu ve trend yönlü işlemler yapması gerektiğini anladı ve darvos kutusu diye ,kendi stratejik algoritmasını kurdu elbette bu zaman zarfında çok büyük çöküşler ve kayıplar yaşadı.

 

Günlük işlemlerde çok fazla dalgalanma var.  Böylece Nicolas, trendi analiz ederek günlük ticaret yapmanın çok zor bir iş olduğunu anladı.  Hedef ticaretinde olduğu gibi, kutu tekniğini takip ederek, burada hisseye yatırım yapması mümkündü.  Bu yüzden, bir daha günlük ticarete boyun eğmemeye karar verdi.  Burada, 'Hata yapmak kabul edilebilir, ancak aynı hatayı tekrar etmenin bir hata olduğunu' öğrenmemiz gerekir .  Bu yüzden aynı hatayı yanlışlıkla tekrar etmeyin. "

 

Bu sırada Nicolas, günlük ticaretin kendi kalemi olmadığını ve günlük ticarette başarılı olma şansının çok fazla olmadığını anlamıştı.  Böylece, bir kez daha uzun vadeli -ticarete geri dönmeye karar verdi ve bu nedenle piyasa her gün kapandıktan sonra piyasa fiyatlarını okumaya başladı.

 

 Şimdi orta vadeli  olan güvenini yeniden kazanmak için Nicolas, kutu teorisine dayanarak piyasada küçük-küçük alım satımlar yapmaya başladı.  Burada da biraz kazandı ve bir kısmını kaybetti.  Ancak zararı durdurmayı takip ettiği için, zararı sınırlıydı ve kâr ettiği işlemler, orada iyi bir kâr elde etti.

 

 Yatırımlarının iyi karlar elde ettiği Thiokol Chemical ve Universal Control hakkında konuşurken, 'Bir hisse yükseliş trendindeyken, hisseyi elimizde tutmalı ve satmak için acele etmemeliyiz.  Hisse yükseliş trendindeyse, orada iyi bir kar elde etme şansımız var.  Öte yandan, hisse düşüş trendine girdiğinde  veya uyarı verdiğinde, zarar kes durumunu aktif etmesi gerektiğini anladı.

 

 Dahası, Universal Control hissesi düşüş trendinde hareket ettiğini gösterdiğinde Nicolas karını aldı  ve hisseyi sattı.  Daha sonra bu kârı, kutudan çıktığını, yani kutu teorisine göre sınırlı aralıktan çıktığını belirten Texas Instruments'ın payına yeniden yatırdı.  Benzer şekilde, Thiokol Chemical hissesi düşüş trendinde hareket edildiğine dair bir gösterge verdiğinde, Nicolas yaklaşık 8 lot 'luk bir kar ayırdı ve hisseleri sattı.

 

 Aslında bu büyük kârı tek bir hisseye yatırmak riskli bir olaydı.  Nicolas Darvas, karını artırmak için bu karı yükselen bir hisse senedine yatırmak istedi.

 

 Bunu nasıl yaptı?  Burada çok önemli bir sırrı ifşa ettiğimize dikkat edin.  Dolayısıyla, Nicolas Darvas, önceden sınırlı bir aralıkta hareket eden ve belirli bir kutuda hareket eden bu tür 'dört' hisseyi tanımladı.  Yakın zamanda bir yükseliş sinyali vermişlerdi.  Bu dört hisse Zenith Radio, Beckman Instruments, Fairchild Camera ve Litton Industries idi.

 

 Nicolas Darvas, 8 Lot un' tamamını bu hisselere yatırmadı.  Bu hisselerden bir kaçını satın aldı.  Sırasıyla bu dört hisseye orantılı olarak bu 8 lot un'  karının yaklaşık% 23'ünü paylaştı.  Ayrıca, bu işlemlerin her biri için% 10'luk bir stop-loss tuttu.  Çoğunlukla yükseliş trendinde olacak olan bu hisseler arasında . Daha sonra Litton Instruments ve Beckman Instruments, stop loss zarar durdur durumuna ulaşmış kapanmış işlem 

 

 Nicolas sadece birkaç hisse satın almış ve aynı zamanda bir stop-loss belirlemiş olduğundan, bu işlemlerde yanlış gitmesine rağmen çok fazla zarara uğramadı.  Ve haklı çıkan diğer iki esnaf, Nicolas bu iki hisseye yatırımını artırdı.  Bu, başarılı olduğu işlemlere daha fazla yatırım yaptığı ve yanlış yaptığı işlemlerde kayıplarını kısa kesmesi anlamına geliyor.  Zenith Radio ve Fairchild Camera'da başarılı olduğu iki esnaf, oradaki yatırımlarını artırdı ve böylece burada büyük karlar elde etti.

 

 Dolayısıyla, dört işlemden Nicolas iki işlemde başarılı oldu ve diğer iki işlemde başarısız oldu, bu da zamanların% 50'sinin haklı olduğu ve geri kalan% 50'sinin hatalı olduğu anlamına geliyor.  Zamanın sadece% 50'sinde haklı olmasına rağmen Nicolas hala büyük karlar elde etti.  Bu mümkündü, çünkü alım satımları yanlış gittiği her yerde stop-loss işlemlerine  devam ediyordu ve alım satımları onun lehine  devam ettiğini ve , oradaki yatırımlarının artığını görüyordu.  Bu şekilde Nicolas Darvas, karını artırdı ve kayıplarını kısalttı.

 

 

Bu kısa anlatımdan anlayacağınız üzere sonsuza kadar çıkacak yada düşecek hisse yoktur her durumda bir stratejimiz olmalı parçalı yatırım işlemleri yapmalı,zarar kes durumunu kullanmalı ve en önemlisi kimse oturduğu yerden kazanamaz her kolay işin stres ve zor tarafı vardır kumar yada oyun değil teknik ve stratejinin eseridir kazanmak.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam