SON DAKİKA
reklam
reklam

Renklerin Psikolojiye Etkileri

Köşe Yazarı: MELEK ŞAHİN   Eklenme Tarihi: 2 Aralık 2021, Perşembe - 10:42   Okunma Sayısı:

 

Değerli okurlarımız, renkler insan hayatında çok önemli bir yere sahiptir. Bilimsel çalışmalarla da renklerin insan üzerinde birçok olumlu ve olumsuz etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Hayatımızın içinde olan renklerin faydaları ve psikolojiye olan etkileri oldukça önemli. Bugün size renklerin bu etkilerimden bahsedelim.

 

SARI:

Değerli uzmanlar, sarı rengin insandaki iyimserlik ve kendine güven duygularını arttırdığını ifade etmektedirler. Sarının verdiği enerjiyle, kişinin zihinsel faaliyetlerinin olumlu yönde artacağı söyleniyor. Sarı insana sevinç ,coşku ve ilham verir. Moral bozukluğuna da sarı iyi geliyor. Sindirim, mide bağırsak ve mesane rahatsızlıklarının tedavisinde terapistler sarıyı devreye sokuyor. Altın sarısı tonlarının ise zihin üzerinde olumlu etkiler sağladığı belirtiliyor.

PEMBE:

Pembe, sabah güneşinin rengi, dişi duyguların ifadesidir. Yaşam dolu, mükemmel ve enerji veren bir renktir. Sağlıklı olmanın ve daima genç kalmanın ifadesi olarak da tanımlanabilir. Araştırmalar gösteriyor ki, pembe insanları sakinleştirmekte ve kalpleri yumuşatmaktadır. İnsanları rahat hissettiren ve dinlendiren bir özelliği vardır.

YEŞİL:

Renk uzmanları, bazı insanların doğaya olan tutkusunu yeşilin sakinleştirici özelliğine bağlıyorlar. Sinir sistemini dengeler, bedenin ritmik düzenini koruyucu etkisi vardır. Dostluk ve ümidi simgeler. Kalp rahatsızlıklarında, tansiyon yüksekliğinde ve yorgunluk hallerinde yeşil renk tedavi amaçlı olarak kullanılıyor. Renk uzmanları, bazı insanların doğaya olan tutkusunu yeşilin sakinleştirici özelliğine bağlıyorlar. Sinir sistemini dengeler, bedenin ritmik düzenini koruyucu etkisi vardır. Dostluk ve ümidi simgeler. Kalp rahatsızlıklarında, tansiyon yüksekliğinde ve yorgunluk hallerinde yeşil renk tedavi amaçlı olarak kullanılıyor.

LACİVERT:

Lacivert rengi ise insanı yatıştıran bir etki taşımaktadır. Bunun nedeni mavinin tonu olması. Mavinin diğer koyu tonları da insanda olumlu etki yaratıyorlar. Bedensel ve ruhsal yakınmaların sağaltılmasında lacivert oldukça etkili. Yatıştırıcı özelliğinin yanı sıra, insanın yorgunluğunu alan, dinlendirilmektedir.

BEYAZ:

Beyazın psikolojik etkileri içinde, ilk olarak, yeni başlangıçları sayabiliriz. Beyaz renk duyguları göstermezken, beyaz üzerinde görünen eserlerimizle beynimizdeki düşünceleri ve kalbimizdeki duyguları somutlaştırır, görünür hale getiririz.

Beyaz renk, tüm renklerin pozitif ve negatiflerini temsil etme özelliği ile renkler arasında bir denge unsurudur; katıldığı rengi açar. Onun temel özelliği denge sağlamaktır; eşitlik, adalet, tarafsızlık ve bağımsızlıktır. Beyaz, tamamen yansıtıcı, farkındalığa açıklık, büyüme ve yaratıcılıktır.

Beyaz her şeyi kendi yolundaki gibi açığa çıkaran bir renk olduğu için arkasına saklanamazsınız. Beyaz renk, kişilik temizliğinin ve ruhsal saflığın da son sınırıdır. Gelinlerin beyaz gelinlik giymeleri bu psikolojiyi temsil eder. Doktorların beyaz önlük giymelerindeki sır da aynı amaca hizmet eder.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam