SON DAKİKA
reklam
reklam

Yeni Varyant: Omikron

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 6 Aralık 2021, Pazartesi - 10:15   Okunma Sayısı:

 

Hayatımızın tam ortasına Çin`in Wuhan kentinden çıkan ve dünyaya yayılan koronavirüs oturdu. Bu aşamadan sonra da virüsün mutasyonları ile beraber yeni varyantlarını takip eder olduk. İlk olarak geçtiğimiz hafta Güney Afrika'da tespit edilen koronavirüsün Omikron varyantının görüldüğü ülke sayısı da hızla artıyor. Şimdi de herkesin dilinde Omikron varyantı var.

Uzmanlar bu varyant içerisinde tam 32 farklı mutasyon tespit edildiğini açıklarken, bu virüsün koronavirüs aşılarına karşı daha dirençli olabileceğini duyuruyor. Dünya Sağlık Örgütü yeni varyantın kodunu B.1.1.529 olarak bildiriyor ve ‘endişe verici tür' olarak sınıflandırıyor. Bilim insanlarına göre delta varyantından daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu söyleniyor. Bilim insanları, “Bu varyant şu ana kadar karşılaştıklarımız arasında en tehlikelisi olabilir” yorumunu yaparken şu ana kadar sadece 10 vaka tespit edildiği belirtiliyor. London College Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Profesör François Balloux`un açıklamasına a göre, “Bu varyant muhtemelen teşhis konulmayan bir AIDS hastasına bulaştıktan sonra mutasyona uğramış”.

Bu durumda hepimizin düşündüğü ilk sorular şunlar; Türkiye`de bu varyant var mı? Ve Bu varyantın belirtileri neler?

Sağlık Bakanlığı açıklamalarına göre ülkemizde Omikron varyantı yani bir diğer adı ile Nu varyantı görülmedi. Bakan Fahrettin Koca ise tedbirleri bir an evvel aldıklarını ve bu varyantın görüldüğü ülkeler ile doğrudan ya da temaslı olabilecek yolcuların ülkemize girişini geçici olarak durdurduklarını söyledi.

Belirtileri ile ilgili olarak ise ilk Omikron varyantı hastalarını tespit edip bunu üst mercilere aktaran Güney Afrika Doktorlar Birliği başkanı Dr. Angelique Coetzee yaptığı açıklamada; Omikron varyantının diğer varyantlardan farklı olduğunu söyleyerek, semptomların olağandışı fakat hafif geçtiğini bildirdi. Omikron varyantına yakalanan hastaların aşırı yorgunluk ve halsizlikleri olduğunu ifade eden Coetzee, hastalarının hiçbiri koku ve tat alma hissini kaybetmedi ifadesinde bulundu. Coetzee, “Omikron varyantı hastalarında bir ya da iki gün kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar oluyor. Hafif bir öksürük olabiliyor.” dedi.

Omikron daha çok yeni bir varyant olduğu için bilgiler de sınırlı ve yetersiz. Kimi uzmanlar mevcut aşıların Omikron varyantı için etkisiz olduğunu söylerken, kimi uzmanlar ise yeterli olduğunu söylüyor. Yani tam bir karışıklık söz konusu… Bu durumda bir önceki güçlü varyant olan Delta varyantında olduğu gibi öncelikle bilimsel verilerin toplanmasını ve açıklanmasını beklemek daha doğru olacaktır. Bizler ise bu yeni tanımadığımız düşmana karşı yine en etkili silahımız olan “Maske, Mesafe ve Temizlik” düsturumuzu devam ettireceğiz.

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam