SON DAKİKA
reklam
reklam

Pırasa sevgisi

Köşe Yazarı: Ayşegül Nevin KAPLAN   Eklenme Tarihi: 10 Nisan 2022, Pazar - 23:47   Okunma Sayısı:

kimin aklına gelmez ki, şöyle bir sebze yemeği yapayım, sayalım bir, iki, üç, hangisi... ispanak, lahana, kereviz, fasulye ve çeşit çeşit sebzeler.

Varsayalım bağırsaklarımız
bozuk, o kadar karnımız şişkin
ki, ne önerebilirim diye şöyle bir
düşünmek istiyorum. En sona
kalan pırasa oluyor. Bu güzelim
mevsim sebzesi gerçekten
bağırsak ve mide dostu, her ne
kadar bazı insanlar yüzünü
ekşitse de, pırasanın ayrı bir yeri var hayatımızda. Söylemesem olmaz dediklerimizden, şöyle güzel bir zeytinyağlı pırasa.

Ellerimize sağlık, ne de güzel oluyor, iyi bir pırasanın gerçekten göze hitap edecek kadar koyu yeşil yaprak- ları olmalı ve bir alt kısmı olmalıdır. Dışını saran yapraklar veya beyaz kısmı üzerinde herhangi bir çürük, çatlak veya sarılaşma olmamalıdır. Pırasa yılın her ayı bulunabilir ancak en iyi zamanları sonba- hardan, bahar aylarının başlangıcına kadar olan dönemdir. Taze pırasa buzdolabında, yıkanmadan muhafaza edilmelidir. Bu şekilde tazeliğini 1 hafta-

10 gün arasında koruyabilir. Bir poşette saklamak sebzenin nemini muhafaza etmesine yardımcı olur. Pişmiş pırasa ise oldukça kolay bozulur, bu nedenle buzdolabında dahi olsa iki günden uzun süre saklan- mamalıdır.

Tarine gelecek olursak

6-7 sap pırasa, 1 adet havuç, 1 çay bardağı kadar zeytinyağı (azaltabilir yada çoğaltabilirsiniz), 1/2 çay bardağı pirinç, 1 adet sarımsak, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 silme yemek kaşığı domates salçası, 1/2 limonun suyu, tuz , değirmende çekilmiş karabiber, 4-5 su bardağı kadar su

İlk önce üst yapraklarını çıkardığımız pırasaları yıkayıp verev olarak keselim. Havuçları da aynı şekilde yıkayıp kabuğunu traşlayıp verev olarak keselim. Zeytinyağımızı tencereye alalım biraz ısınınca 1 sarımsağı kabuğunu soyup bütün olarak atalım bir iki çevirip salçamızı ilave edelim, kokusu çıkana kadar kavurup yıkanmış pirinçleri ilave edip kavurmaya devam edelim ve ardından havucu ekleyip kavurmaya devam en son pırasa ve toz şekeri de ilave edip biraz daha çevirip suyunu ekleyip kaynamaya bırakalım. Ben suyunu kendi damak tadımıza göre ek- liyorum piştiğinde az sulu bir yemek oluyor ama kimisi biraz daha fazla sulu sever siz damak tadınıza göre pişmeye yakın biraz daha kaynar su ilavesi yapa- bilirsiniz. Havuçlar ve pirinçler yumuşayınca yemeğimiz pişmiş demektir pişmeye yakın tuzunu ve kara biberini de ekleyelim ve ocağın altını kapatarak, daha sonra limon suyunu sıkıp karıştıralım ve ka- pağını kapatıp soğumaya bırakalım. Ayet olsun.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam