SON DAKİKA
reklam
reklam

Teknolojiden Mecburen Uzak Bir Köy

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 16 Nisan 2022, Cumartesi - 15:29   Okunma Sayısı:

Başlıktan da anlaşılabileceği gibi ABD`de Batı Virginia`da bulunan Green Bank köyü`nde durumlar biraz karışık… Bu enteresan köy ile ilgili bir yazı yazma ihtiyacı hissettim. Bu hissiyatın sebebi de artık günümüzde teknolojik aletler vazgeçilmezimizken ve hayatımızı kolaylaştırırken hala bu teknolojiden çeşitli sebeplerle uzak kalabilenler var.

Nasıl yani? Dediğinizi duyar gibiyim. Size hemen durumu izah edeyim.

Green Bank köyü`nde tamı tamına 149 kişi yaşıyor ama bu durum zamanla değişiyor ve köyün nüfusu artıyor. Köyün alamet-i farikasını şöyle açıklayayım. Bu köyde Green Bank Teleskopu bulunuyor. Dünyanın en büyük, tamamıyla yönlendirilebilir radyo teleskopu olarak açıklanıyor. Aynı zamanda “dünya üzerindeki en büyük hareket ettirilebilir cisim” olma özelliğini de taşıyor.

Milyonlarca kilometre ötemizde gerçekleşen en ufak sesleri dahi dalga boyları vasıtasıyla gözlemleyip, analiz edebilen bu teleskop, bu sayede bilim insanları tarafından uzaya yönelik gerçekleştirilen son yılların en önemli keşiflerine de hep aracılık yapmış. Örneğin Eylül 2019’da araştırmacılar şimdiye kadar tespit edilen en büyük nötron yıldızını ortaya çıkardı. Green Bank teleskopunun ses verilerinde en ufak dahi olsa bir parazit oluşmasının önlenmesi yolunda da hükümet tarafından yaklaşık 34.000 kilometrekarelik bir alan “Ulusal Radyo Sessizlik Bölgesi” olarak ilan edilmiş.

Green Bank köyü`de teleskopa ev sahipliği yaptığından ve teleskopu etkilememek adına alınan bu karardan en çok etkilenen yer konumunda bulunuyor. Teleskopu etkilememek için cep telefonu ve kablosuz ağlar başta olmak üzere radyo, mikrodalga fırın gibi kablosuz elektronik aletler teleskop üzerinde birincil düzeyde parazit tehlikesi oluşturduğundan istisnasız hepsinin de kullanımı yasaklanmış durumda.

Köyün bu hali ise değişik bir topluluğu bir araya getirmeye başlamış. Vücudu elektromanyetiğe aşırı duyarlı bazı insanlar ve modern teknolojik hayat karşıtları, görünmez dalgalarla sarılı modern ve teknolojik toplumumuzdan kaçıp buraya yerleşmişler. Çünkü onlar için elektromanyetik alanlar yaşanamaz yerler. Kısıtlamalar yüzünden yaşamın biteceği sanılan köyün nüfusu ise tekrardan artmaya başlamış.

Yazımın başlığında belirttiğim gibi teleskop sebebi ile aslında teknolojik ama mecburen de teknolojiden uzak bir köy Green Bank köyü… Şöyle bir düşününce teknolojinin kullanımı, hayata getirdiği kolaylıklar ve de kullanımına o kadar alışmışız ki sanırım bu köyde yaşamamız mümkün değil. Kendinizi bir anlığına bu köyde gibi hayal edin. Telefon, televizyon, radyo hatta mikrodalga fırınınız dahi yok. Bugün teknolojinin getirdiği tüm kolaylıklar ve imkanlar yok. İnternet ve bilgisayar kullanımı tabi ki de var ama çok yavaş ve yalnızca kablolu bir bağlantı ile yapılabiliyor. Bölge sakinleri cep telefonlarını ise genelde hesap makinesi ya da saat olarak kullanıyor. Teknolojiye alışmışken bu hayat açıkçası bana göre değil. Siz ne düşünüyorsunuz?

 

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam