SON DAKİKA
reklam
reklam

Bakır tencerede yemek pişirmek

Köşe Yazarı: MELEK ŞAHİN   Eklenme Tarihi: 28 Eylül 2022, Çarşamba - 12:20   Okunma Sayısı:

Bakır tencereleri kalaysız kullanmak da, dışarı çıkabilecek civa nedeniyle çok sağlıksız. Her ne kadar dünyanın en güzel reçellerinin kalaysız bakır tencerede yapıldığı söylense de hiçbirimiz bu riski alamayız. Ama kalayına güvendiğiniz bir bakır tencerede reçeli, pilavı, aşureyi denemenizi tavsiye ederiz. Bizim ailede ramazanlar yaza denk gelince,mücevher gibi saklanan bakır tencereler çıkarılır. Günümüzde çok güzel yemek kitapları var, ama çoğunda kullanılması gereken tencere bilgisi yok. Bu tür bir projeyi, Öztiryaki Ailesi’nin iş hayatında da aktif bir üyesi olan vemutfak bilgisine çok güvendiğimFigen Öztiryaki Bahçıvan’dan bekliyorum. Tencerelerimizin dili olsa, neler derlerdi acaba? Öyle ya, silindirik, helvane, kaçarola, tava, tabanlı, tabansız derken çeşit çeşit alternatifi var. Bakır, paslanmaz, dökme demir, teflon, düdüklü...

Hangisi, hangi yemek için? Silindirik tencereleri ocağımızın ebadına göre seçmeliyiz. Kısa olanlar çorbaya, yayvan olanlar etli yemeklere uygun. Helvaneler, yani kenarı yuvarlak dönenler de boylarına göre farklılık gösteriyor. Bu tip tencereler büyüdükçe, yapacağınızmiktara göre aşure, helva ve reçel için ideal. Tek kulplu kaçarolalar, süt, sos ve kremalar için kaynatmada kullanılıyor. Çelik olması önemli zira pişirme sonrası çoğu kez çırpıcı kullanılabiliyor.

Pilav pişirirken miktarına göre yayvan ama çok derin olmayan tencerelermakbul. Dolmalar için tercihimbüyük, geniş tabanlı ve kenarları düz olanlar. 

Hatta özellikle zeytinyağlı yaprak sarma için şöyle bir teorimvar: Kullanacağınız tencerenin dibini kaplayacak kadar zeytinyağı koyduktan sonra, halka soğan, limon dilimleri ve yine halka doğradığınız havuçları yerleştirin.

Dolmaları bir sıra olarak dizin üzerine. İkinci sıra için başka bir tencerede aynı işlemi yapın. Uğraştırır ama bu şekilde pişen dolmaların yaprakları sanki bir zeytinyağı glazürüyle kaplanmış gibi oluyor. Dolmalar sıkışmadan, aromalarını kaybetmeden pişiyor. Zeytinyağlı yemeklermiktarına göre geniş ve yayvan bir tencerede pişmeli.

Mesela imambayıldı hiçbir zaman üst üste konmaz. Enginar da aynı şekilde. Zetinyağlı çalı veya ayşekadın fasulye yayvan bir tencerede çok daha lezzetli pişer. Yahu ne leziz yemekler geldi yine aklıma; kolları sıvamalı o zaman..

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam