SON DAKİKA
reklam
reklam

Dağlar

Köşe Yazarı: Mert CiGERLİ   Eklenme Tarihi: 8 Ocak 2023, Pazar - 23:14   Okunma Sayısı:

Dere tepe gezmek deyince aklıma dağlar ve yamaçlar gelir, nedense, uzun uzun günlerce geri dönmemek üzere tırmanmak gelir aklıma. Bir kaç dağ inceledim, belki bir gün gitmek dileğiyle.

Güneydoğu Toros Dağları’nın uzantıları Muş
il alanını çevreler. Eskiden gür ormanlarla örtülü olan bu genç dağlar, zamanla çıplak- laşmıştır.

Muş ilinin başlıca önemli dağları Akdoğan (Hamurpet), Şerafettin, Bilican, Bingöl, Haçreş (Karaçavuş, Çavuş), Otluk ve Yakupağa dağlarıdır.

Şerafettin Dağları

Muş il alanının batısını engebelendirir. Büyük bölümü Bingöl ilinde kalan bu dağlar, doğu-batı doğrul- tulu çok yüksek ve düzenli bir sırt görünümündedir.

Bilican Dağları:

Bulanık ve Liz Ovaları arasında yer alır. Doğrultusu kuzeybatı-güneydoğudur. Haçlı (Kazan,Bulanık) Gölünün kuzeybatısında balık sırtı biçiminde uzanan bu dağlar daha sonra düzenli bir biçim alır. Rakım güneye inildikçe artar.

Bilican Dağları, Bulanık ilçesine doğru düzenli biçimde alçalarak uzanır. Burada Laris Tepesini oluş- turduktan sonra birden kesilir.

Bilican Dağlarının en yüksek zirvesi 2950 m. Rakımlı, Bilican Tepe (Ziyaret Tepe, Vangesor Tepesi) dir. Diğer önemli zirveleri Avni Kalesi Tepesi (2754 m), Şeyhtokum (2300 m), Karaburun (2500 m) ve Hasan Tepeleridir.

Bingöl Dağları:

Muş il alanının kuzey batısında yer alır. Bu dağların büyük bölümü Erzurum ilinde kalır. Doğu-batı doğrul- tusunda uzanan Bingöl dağları Muş il alanını engebe- lendirir.

Otluk Dağları:

İl alanının ikiye ayırırcasına kuzey batı güneydoğu doğrultusunda uzanır. Rakım genellikle 2000 m dolayındadır. En yüksek zirvesi ise 2155 m yüksek- liğindedir.

Haçreş (Karaçavuş, Çavuş) Dağları:

Muş ilçe merkezinin güney-batısında kuzeybatı- güneydoğu doğrultusunda uzanır.

Muş şehri bu dağların önemli zirvelerinden olan Kur- tik Dağı (2645 m)’nın kuzeye bakan yamaçlarında ku- rulmuştur.

reklam

MOBİL UYGULAMAMIZ

HABER ARŞİVİ


Merhaba Sevgili Okurlarım. 


KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam