SON DAKİKA
reklam
reklam

Bostancı’da deriye hayat veriyorlar

Eklenme Tarihi: 6 Mart 2026, Cuma - 11:49   Okunma Sayısı: 41432
Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi, mesleki ve istihdama yönelik kursların arttırılması hedefi doğrultusunda Deri Aksesuar Yapımı kursunu hayata geçirdi. Kurum Müdürü Hülya Narsap, kursun önümüzdeki yıllarda daha kapsamlı hale geleceğini söyledi.

 

Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi’nin el becerilerini geliştirmeye yönelik açtığı kurslar çeşitlenerek devam ediyor. Kurum müdürü Hülya Narsap öncülüğünde açılan kurslarda özellikle aile ekonomilerine katkıda bulunmayı hedefleyen ev kadınları, emeklilikler ve sanatsal çalışmalarla hayatlarını renklendirmek isteyen kadınlar büyük ilgi gösteriyor. 

Bu kurslardan biri olan Deri Aksesuar Yapımı kursuna katılan kadınlar deri işletmeciliği alanında meslek sahibi oluyor ve aile ekonomilerine katkı sunuyor. Kadın kursiyerler, el emeği göz nuruyla işledikleri ham derileri çanta, kemer, kösele, aksesuar ve pano haline getiriyor.

Katılımcılara; kalıbı deriye uygulama, kesme, delme ve yüzey süsleme teknikleriyle parçaları birleştirme ve tasarıma uygun deri anahtarlık, deri kartlık, kemer gibi aksesuar hazırlamaya yönelik bilgi ve becerilerinin kazandırıldığı atölye eğitimidir.

Kursta katılımcılara temel deri işçiliği tekniklerini öğretilirken; kursiyerler kalıbı deriye uygulama, kesme, delme ve yüzey süsleme teknikleriyle parçaları birleştirme gibi eğitimlerle deri anahtarlık, deri kartlık, deri kemer ve cüzdan gibi aksesuarları tasarlama fırsatı buluyor. Her adımda sabır, dikkat ve estetik duygusu gelişirken; günlük iş temposunun dışında, zihni dinlendiren bir yaratım süreci de yaşıyorlar.

Deri Atölyesinde el emeğinin inceliğini, tasarımın zarafetiyle buluşturarak özel bir deneyim yaşayan kursiyerler el becerilerini geliştirirken üretmenin de mutluluğunu yaşıyor.

HÜLYA NARSAP

Kadıköy Bostancı Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hülya Narsap, kursla ilgili şunları söyledi;

“Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğümüz mesleki ve istihdama yönelik kursların arttırılmasını önceliyor. Deri Aksesuar Yapımı alanı da kursiyerler tarafından çok tercih edilen bir meslek olması münasebetiyle bu yıl ilk kez deri kurslarımızı başlattık. 

Sektörde bu alanda gerçekten ihtiyaç var. Ve kursiyerler ürettikleri ürünleri kolaylıkla satarak aile bütçelerine katkı sağlayabiliyorlar. Bu yönüyle de çok önemli bir kurs. 

Daha ilk senesinde olan bu kursumuzun önümüzdeki yıllarda çok daha kapsamlı çalışmalar yapacağına ve çok rağbet olacağına inanıyorum. 

İlk kursumuzun açılışındaki emekleri için Gönül hocamızı ve bu kursa emek veren değerli kursiyerlerimizi yürekten kutluyorum.”

GÖNÜL AKÇETİN

Asıl mesleği olan teknik ressamlığı deri sanatıyla birleştiren Kurs öğretmeni Gönül Akçetin şunları söyledi; “Asıl mesleğim teknik ressamlıktır. Uzun yıllar teknik çizim alanında eğitim aldım ve bu disiplinin bana kazandırdığı ölçü, oran, detay ve planlama becerilerini meslek hayatımın temel taşı haline getirdim. Deri sanatıyla ise yıllar önce tanıştım. Başlangıçta bir ilgi alanı olan bu yolculuk, zamanla tutkuya dönüştü. Kendimi geliştirmek için eğitimler aldım, teknik bilgi ve uygulama becerilerimi ilerlettim. Alanımla ilgili belgelerimi tamamlayarak usta öğretici unvanı aldım.

Bugün Bostancı Halk Eğitimi Merkezi’nde usta öğretici olarak görev yapıyor, bilgi ve deneyimlerimi kursiyerlerimle paylaşıyorum. Derslerimde yalnızca üretmeyi değil; ölçülü çalışmayı, malzemeyi doğru tanımayı, sabrı ve el emeğinin değerini de öğretmeyi amaçlıyorum.

Teknik ressamlıktan gelen disiplinle, deri sanatının estetik ve el işçiliğini birleştirerek hem özgün tasarımlar üretiyor hem de bu sanatı yeni nesillere aktarmaktan büyük mutluluk duyuyorum.

El emeğine, kaliteye ve özgün tasarıma inanıyor; her çalışmamda hem teknik doğruluğu hem de estetik duruşu bir araya getirmeye özen gösteriyorum.

KURSİYERLER

Kursiyerlere bu kursu neden seçtiklerini ve burada neler kazandıklarını sorduk, işte yanıtları;

Şule Filiz

“El emeği ile üretmek her zaman ilgimi çekmiştir.

Deri işçiliği geleneksel ve zamansız bir sanat olduğu için özellikle etkilendim.

Bu kursa gelerek sabır ve ustalık isteyen bir zanaatı öğrenmek, ortaya kalıcı ürünler koyabilmek; tarihi bir ortamda kadınların öncülük ettiği bir eğitim sürecinde olmak ayrıca değerli.

Burada sadece bir teknik öğrenmiyoruz, aynı zamanda üretimin huzurunu yaşıyoruz.”

Asuman Toraman

“Zamanla unutulan bazı el sanatlarının yeniden canlandırılıp hem sanat hem kazanç olarak geri dönüşü benim ilgi alanım oldu. Deri çanta ve aksesuarları el dikişi ile yaptığım için her biri insanın çocuğu gibi olmaktadır. Deri işini profesyonelliğe doğru taşımaktayım. Aileme katkı sağlamaktayım.”

Serap Tetik

“Bostancı Halk Eğitimi Merkezi’nin tarihi atmosferi beni çok etkiledi. Böyle köklü bir yapının içinde, insanlık tarihi kadar eski bir malzeme olan deriyle çalışmak benim için ayrı bir anlam taşıyor. Deri, ilk insandan bu yana yaşamın bir parçası olmuş; korumuş, taşımış, ısıtmış ve zamanla estetik bir değere dönüşmüştür. Doğru işlendiğinde yıllar geçse de değerinden ve gerçekliğinden hiçbir şey kaybetmez.

Kadın girişimci olarak üretmenin ve kendi emeğimle bir yol açmanın heyecanını yaşıyorum. Merkez müdürümüzün ve hocamızın da kadın olması ayrıca ilham verici. Bu tarihi çatının altında attığım her dikiş, gelenekten beslenen ama geleceğe iz bırakacak tasarımlara dönüşürken; aynı zamanda kendi markamın hikâyesinde önemli ve unutulmayacak bir anı olarak yerini alacak.”

Pelin Ağmış

“El emeğine olan ilgim beni deri işçiliği ile buluşturdu. Yeni teknikler öğrenmek, kendi tasarladığım ürünü ortaya çıkarmak beni sonsuz mutlu ediyor. Hocamız Gönül hanımın büyük desteğiyle alanımızda daha çok güzel işler yapacağımızı düşünüyorum.”

Aynur Nalbant

“Ben deri ürünleri her zaman çok sevdim. Bu kursta deri ile yapabileceklerimizin sınırı olmadığını gördüm. Gönül Hoca ile kendime olan güvenim arttı. Dayanıklı ve estetik ürünleri el emeği ile yapabilmek harika!"

Şule Oral

“Örgü ile başladığım emeklilik serüvenime örgü çantalara deri aksesuar yaparak başladım. Bostancı Halk Eğitimi Merkezi’nin kursuna katılarak tamamen deriden çantalar yapmaya başladım. Hocamız her konuda yardımcı oluyor.”

Aslı Toklu

“Bugüne kadar birçok farklı içerikte kursa gittim; öğrenmekten ve üretmekten her zaman keyif aldım. Ancak konu deri işlemeciliği olunca bunun hiç tamamlanmayan bir yolculuk olduğunu fark ettim. Her adımda heyecanımın ve öğrenme isteğimin arttığını gördüm.

Derinin doğal, dönüştürülebilir ve uzun ömürlü bir malzeme olması bu motivasyonumda etkili oldu. Onu işleyerek bir anlamda yeniden hayata kazandırıyor olmak beni ayrıca mutlu ediyor. Kursumuzun keyifli ortamı, öğretmenimizin deneyimlerini özenle paylaşması ve üretimi destekleyen yaklaşım sayesinde bu eğitim benim için çok daha anlamlı hale geldi. Deri eğitimimde üçüncü yılımdayım ve sanırım bu yolculuk hiç bitmeyecek.

Deriyi sanatla buluşturmaya devam.”

Kaynak: Özel Haber
Editör: İsmet AKKOÇ- Emine AVCI

YORUMUNUZU BIRAKABİLİRSİNİZ

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

HABER ARŞİVİ

KÖŞE YAZARLARI

reklam
reklam